Хипопотамите на Пабло Ескобар вредят на биоразнообразието в Колумбия

Хипопотам СНИМКА: Pixabay

Десетки хипопотами се размножават в езерата и реките на Колумбия - инвазивен вид, който според природозащитниците прогонва другите диви животни и застрашава хората в района. Колумбийското правителство полага усилия за намаляване на тяхната популация, съобщава Voice of America (VOA).

Повече от 160 хипопотама се размножават в тези води. Животните произхождат от Африка, а в Колумбия се отглеждат като екстравагантни, екзотични домашни любимци. Доставени са за покойния лидер на кокаиновия картел Пабло Ескобар. Без естествени хищници наоколо, те се размножават и се превръщат в инвазивен вид.

"Този вид продължава да расте, така че обмислянето на мерките за управление става все по-сложно", казва Дейвид Ечевери, който е ръководител на управлението на биоразнообразието в Cornare - местна екологична група. За да се справят с нашествието от хипопотами, екипите ги кастрират, така че повече да не могат да се размножават.

Първо ги примамват извън водата с храна, предава NOVA. Инженерът по околна среда от Cornare Брайън Марин, споделя, че за стръв използват диня, морков и зеле. След това ги затварят в голяма метална ограда и стрелят по тях с медицински стрелички, за да ги упоят. „Целта миналата година беше да оперираме 20 хипопотама. Но успяхме да уловим само седем", казва Марин. Той споделя, че хипопотамите изяждат местната растителност и прогонват естествените видове, включително риби и морски крави.

„Те са опасни за хората, защото се скитат по улиците на близкия град през нощта. Всеки момент могат да излязат и да нападнат някого", смята Ечевери. „Знам, че общността ще бъде много засегната, защото те наистина са се влюбили в тях - толкова много, че са се превърнали в настоящ символ на идентичност за града", казва екскурзоводът Андрес Монсалве.

Правителството също така проучва изпращането на 60 хипопотама в зоологически градини и природни резервати, включително в Индия и Мексико. Длъжностни лица казват, че крайна мярка би била да се убият някои от хипопотамите. Те предупреждават, че бездействието може да означава екологична катастрофа за Колумбия. Правителството предупреждава, че ако не бъдат контролирани, броят на хипопотамите може да нарасне до 1000 от хищните животни, размножаващи се в реките на Колумбия през следващото десетилетие.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене