Луната се тресе с часове и се смалява, човешки селища там не биха оцелели

Плитките лунни трусове се случват само на около стотина мили дълбоко в кората на Луната.
Снимка: Pixabay

Учени откриха, че Луната се свива, причинявайки свлачища и нестабилност на южния си полюс. Трусовете, които се получават в следствие на образуваните разломи, могат да представляват пречка пред потенциалното изграждане на лунни селища.

Обиколката на естествения спътник на Земята се е свила с повече от 45 метра, предава Phys.org. Причината е, че ядрото й постепенно се охлажда през последните няколкостотин милиона години. По същия начин, по който гроздето се набръчква и се превръща в стафида, така и луната образува гънки, докато се свива. Но за разлика от гъвкавата обелка на гроздето, повърхността на луната е крехка, което води до образуване на разломи там, където участъците от кората се притискат една в друга.

Тъй като образуването на разлом, причинено от свиването на луната, често е придружено от сеизмична активност като лунни трусове, местата близо до, или в рамките на такива разломни зони, могат да затруднят бъдещите човешки изследователски усилия. Екип от учени откри доказателства, че продължаващото свиване на Луната е довело до забележимо изкривяване на повърхността в нейния южен полярен регион - включително области, които НАСА предложи за кацане на екипаж на Артемида III. 

В статия, публикувана в The Planetary Science Journal, екипът свърза група разломи, разположени в южния полярен регион на Луната, с едно от най-мощните лунни трусове, регистрирани от сеизмометрите на Аполо преди повече от 50 години. Използвайки модели за симулиране на стабилността на повърхностните склонове в региона, екипът установи, че някои райони са особено уязвими на свлачища от сеизмични разклащания.

„Нашето моделиране предполага, че плитки лунни земетресения, способни да предизвикат силно треперене в южния полярен регион, са възможни от приплъзване на разломи или образуване на нови навлизащи", каза водещият автор на изследването Томас Р. Уотърс, старши почетен учен в Центъра за земни и планетарни изследвания на Националния музей на въздухоплаването и космоса.

Плитки лунни трусове се случват близо до повърхността на луната - само на около стотина мили дълбоко в кората. Подобно на земетресенията, трусовете се причиняват от разломи във вътрешността и могат да бъдат достатъчно силни, за да повредят сгради, оборудване и други конструкции, създадени от хората. 

За разлика от земетресенията обаче, които са склонни да продължават само няколко секунди или минути, трусовете могат да продължат с часове и дори цял следобед - като лунното земетресение с магнитуд 5, регистрирано от пасивната сеизмична мрежа Apollo през 70-те години, което изследователският екип свързва с група разломи, открити наскоро от Lunar Reconnaissance Orbiter. Според Никълъс Шмер, съавтор на статията и доцент по геология в Университета на Мериленд, това означава, че плитките лунни трусове могат да опустошат хипотетични човешки селища на Луната.

„Можете да мислите за повърхността на луната като за суха и отрупана с чакъл и прах. В продължение на милиарди години повърхността е била удряна от астероиди и комети, като получените ъглови фрагменти непрекъснато са изхвърляни от ударите", обясни Шмер.

„В резултат на това преработеният повърхностен материал може да бъде с размер на микрон до размер на камък, но всичките много слабо консолидирани. Разхлабените утайки са склонни да доведат до разклащане и свлачища."

Изследователите продължават да картографират Луната и нейната сеизмична активност, надявайки се да идентифицират местата, които могат да бъдат опасни за човешкото изследване. Мисиите на НАСА Artemis, които трябва да стартират първия си полет с екипаж в края на 2024 г., се надяват да установят дългосрочно присъствие на Луната и да се научат да живеят и работят в друг свят чрез базирани там обсерватории, аванпостове и селища.

„С наближаването стартирането на мисията Artemis е важно да се погрижим максимално за безопасността на нашите астронавти,  оборудване и инфраструктура", каза Шмер.

„Тази работа ни помага да се подготвим за това, което ни очаква на Луната – независимо дали това са инженерни структури, които могат по-добре да издържат на лунната сеизмична активност или защита на хората от наистина опасни зони.", обяснява той. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене