Стереотипите на съзнанието често пречат на успеха

Като си давате сметка за тях, допускате по-малко щети. Ако се постараете да се самоманипулирате, може да излезете от капана им

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Успехът в кариерата, пък и в почти всяка житейска ситуация (ако не броите способността да избягате бързо от куче например), е в главата ви. Там са знанията, придобити с образованието и опита, уменията да анализирате, да измисляте решения и да работите в екип, самочувствието, че можете, увереността, че ще се справите. Само че пак там живеят и едни особености на човешкото съзнание, които силно пречат - стереотипите. Те възникват от същите положителни натрупвания в ума, но като ги изпуснете от контрол, се превръщат в своето отрицание.

Деконтаминацията, сиреч пречистването на съзнанието, е по-скоро теоретичен научен термин. Според психолозите стереотипите трудно се поддават на промяна. Като си давате сметка за тях обаче, поне допускате по-малко щети. А ако се постараете да се самоманипулирате, може даже да излезете от капана на най-често срещаните стереотипи.

1. Опростяването

Това е подсъзнателен стремеж. Натрупали сте житейски опит и смятате, че знаете как да постъпите. Не отчитате новите обстоятелства, попадате в мисловен шаблон, правите прибързани изводи, карате по познатия начин. Психолозите наричат това рефлекторно действие. Сякаш мозъкът автоматично взема решение, избирайки най-краткия път, т.е. този, по който вече е минавал.

Трудно е да накарате разума да работи по друг начин. Единственият изход е съвсем целенасочено да го спрете, да го принудите да намери разликите във фактическата обстановка, да ги прецени и да излезе от шаблона. Успешните хора дори в най-напрегнатите и изискващи бърза реакция ситуации се стремят да направят точно това.

2. Обясняването

Абсолютно човешки стремеж е да си обясните всичко, което се случва около вас. На пръв поглед такъв подход би трябвало да помогне да анализирате по-правилно ситуацията и да вземете по-верните решения. Само че съзнанието и тук погажда номер - свежда обяснението до това, което му е познато. Изгражда си някаква своя реалност, без да се стреми да обмисли критично тази версия, да провери дали не са възможни алтернативи. Онова, за което не може да намери обяснение, често директно отхвърля (такова животно нема, казал шопът, като за първи път видял жираф).

Успешните хора не обявяват необяснимото за невъзможно да съществува, нито свеждат всичко до познатото. Те допускат, че се нуждаят от нови знания и изследвания, за да разберат проблемите, обстоятелствата, случките, хората. Като подхождат по този начин, си гарантират успех.

3. Предубежденията

Смятате, че сте от хората, които нямат наслоени предубеждения към други хора - гейове, чужденци, жени, богаташи и т.н. Това обаче се наричат предразсъдъци. Лоши са, но са по-лесни за разпознаване и самоконтрол. Предубежденията изглеждат по-безобидни. Те са подсъзнателна увереност, която е базирана на опит и определя вашето поведение. Най-просто казано, знаете, че супа се яде с лъжица, а не с вилица.

Да, обаче точно тази предварителна увереност често пъти пречи да видите ново решение в позната ситуация, което може да доведе до нови резултати. Най-успешните хора заповядат на съзнанието си да мисли нестандартно и откриват ефектвния начин, който досега не е хрумвал на никого. Пак най-просто казано, примерно пропускат лъжицата и направо изпиват супата.

4. Игнорирането

Напъвали сте си мозъка, внимавали сте да не паднете в нито един от капаните на съзнанието и подсъзнанието си, измислили сте решение. Облекчени, така се фокусирате върху него, така си го заобичвате, че пропускате всякакви други варианти. Дори да ви хрумнат, ги отхвърляте. Започвате да възприемате само онези факти, които потвърждават вашето мнение. Всичко, което му противоречи, игнорирате.
Мозъкът работи еднакво при всички хора - отстоява своята позиция, отказва друга гледна точка. В резултат губи обективността се, а не е задължително решението да е вярното.

Успешните хора избягват този капан на самообичащото се съзнание, като целенасочено търсят опоненти. Слушат аргументите им и се стараят да ги оборят. А ако не могат, променят решението си.

5. Про и анти

Повечето хора се гордеят, че могат да мислят самостоятелно и трудно се поддават на влияние. Това рядко е вярно - съзнателно или подсъзнателно, те приемат нагласи от колеги, приятели, роднини и започват да ги споделят. Така се чувстват част от общността и живеят по-комфортно. На конформистите винаги им е по-лесно отколкото на бунтарите.

Успехът обаче означава да излезете от масовите стереотипи. Малкият е да правите нещата като другите, но по-добре. Големият е съвсем съзнателно да се самоманипулирате, да напуснете клишето и да правите нещата различни.

6. Трансферът на чувства

Един от най-гадните номера на подсъзнанието е пренасянето на негативни чувства, които изпитвате към познати хора, в общуването с непознати.

Отивате на първа среща с бизнес партньор, той по нещо ви заприличва на онзи неприятен състудент, с когото в университета винаги си съперничехте. Без да искате, показвате студенина и проваляте сделката.

Коварно е да пренасяте наивно и положителни чувства. У новата колежка има нещо от най-близката ви приятелка, доверявате й се безкритично и хлътвате в интрига, защото тя е недобронамерена.

Абсолютно естествен е този трансфер на чувства - мозъкът ви влиза в шаблона, като оприличава непознатия на познат. Оттам се събуждат и същите емоции. Но въпросното пренасяне е най-честата причина да проваляте отношенията си с другите, твърдят психолозите. Шансът да сгрешите, когато съдите за някого по това, с което ви напомня за някого другиго, е огромен.

Трансферът на чувства впрочем е метод за лечение в психотерапията. Така че излекувайте сами себе си, като не позволявате на подсъзнанието си да прави подобно прехвърляне в деловите ви отношения.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

10 начина да манипулирате елегантно

Саморекламата - това тънко умение

Как да преживеете професионален гаф, без да (по)страдате

И с дребни закъснения рушите репутацията си

Ако всеки понеделник ви е черен понеделник

6 конкретни техники да обезвредите 6 типа токсични колеги

Хитрини да се обвиете в харизма за онлайн общуване

Внимавайте, когато шеф или колега изрече "Честно казано"

10 начина да се нахъсате за успех

Как да се отнасяте с фаворита на шефа

10 аргумента пред шефа, като искате по-висока заплата. Сега е моментът

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене