Измамници налазиха жената на Плевнелиев, предлагат й "работа" в Китай

Нова схема с SMS-и примамва българи с мними оферти за работа. Адресът е Китай, а предложението е работа в енергийна компания с печалба до 1040 долара на месец.

В света на всеки 30 секунди човек с достъп до интернет става жертва на измама. Тази седмица в полезрението на киберпрестъпниците попадна и България. В схемата им се оказа и жената на президента Росен Плевнелиев Деси Банова-Плевнелиева.

„Получих два SMS-а, в които ме уведомяваха, че са енергийна компания, която си търси хора и печалбата на ден варира от 3 до 1040 долара. Като го видях, на секундата се усетих, че най-вероятно е някаква измама", споделя тя пред Нова тв.

Там няма телефонен номер, наличен е само на подателя. На финала всеки SMS ни препраща към различен акаунт в Телеграм.

Цялата кореспонденция е на български език, но измамниците са чужденци. В играта на котка и мишка влиза изкуственият интелект. Той е достатъчно умен, за да разпознае бързо изразните ни средства, реакциите ни и дори моментите, в които можем да се усъмним. Онези, които не успеят да влязат в мрежите на измамниците, получават още от същото - нови атаки, докато интернет октоподът не ги задуши. Обикновено става с едно мобилно приложение, изготвено в далечен Китай.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене