Ако знаете кой е V:rgo и Емил Трф, едва ли знаете кои са Жан и Костов

V:rgo (Вирго)
СНИМКИ: ФЕЙСБУК

От песни за любов, наркотици, за действителността у нас, та до парчета за вярата в Бог и с библейски препратки - това възпяват днес новите поп музиканти и се радват на все по-голям успех сред поколението, наречено Z. Това са днешните младежи, родени след 1995 г., които не помнят нито Жан Виденов, нито Иван Костов, но познават и припяват с изпълнители и групи, които често носят непроизносими имена.

Тези песни със сигурност може да се определят и като пътеводител за младото поколение, на което освен всичко друго му е предложено и голямо разнообразие от музикални стилове - поп, рап, трап, рок, реге, латино, пънк и др.

Възходът на популярните млади групи и изпълнители личи от бързото изкупуване на билети за участията и концертите им, както и от желанието на феновете за все повече нови песни и албуми. Вижте най-известните, които събират хиляди, когато пеят на живо, и милиони в платформите онлайн.

Вирго възпява наркотиците, но и вярата в Бог 

Първата си песен бургаският рапър Виктор Йорданов - Вирго (V:rgo), също като една от дуетните си половинки - Емил Трф, пуска още през 2016 г. Тя се казва “7 стинки”, а текстът ѝ гласи, че певецът е израснал не със 7 милиона, а със 7 стотинки в джоба. Още тогава Вирго събира цели 412 хил. гледания. В сравнение с последвалите му песни обаче това е нищо. Само година след дебюта си рапърът достига 4,2 млн. гледания с парчето си “Моли”, чийто текст напомня за наркотици. Певецът прави сингъл и с нашумелия напоследък дует “Молец”.

Емил Трф
Емил Трф
Парчето се казва “Аз и ти” и противно на повечето му музикални проекти разказва за любовта и за вярата в Бог. Макар да достига рекордните 6,1 млн. пускания в ютюб канала на Вирго, това не е най-слушаната му песен. Първо място в списъка заема дуетният хит “Соса маже” с Дара. Чрез бийта на парчето двамата привличат интереса на феновете си и така то е превъртяно над 7 милиона пъти.

Виктор Йорданов е роден през 1998 г. в Бургас. Започва да се занимава усилено с рап още преди да завърши гимназия. В момента негова половинка в живота, но и в музиката е Мишел Стремински. Певицата беше част от групата Sweet 16 (от англ. “Сладки 16”) с Гери-Никол и Тита в музикалното риалити “Х Фактор” по Нова тв. Преди няколко месеца Мишел и Вирго пуснаха обща песен - “Жестове”, а текста ѝ пишат заедно.

Емил Трф изпя душата си в “Само за мен”, видяха го 7 милиона

Едва на 24 г., Емил Тончев, по-известен като Емил Трф, вече има над 100 хил. последователи в ютюб и над 60 хил. в инстаграм. Първия си видеоклип поп певецът и рапър от Велики Преслав пуска през 2016-а, когато все още няма навършени 18 г. Сингълът се казва “Все много знам” и има малко над 37 хил. гледания. След това пуска още няколко самостоятелни парчета. Истинският пробив за Тончев обаче идва, когато с рапъра V:rgo (Вирго) правят няколко дуетни песни. Сред най-известните им парчета са “Схема” с повече от 1 млн. гледания, “Поне да се обади” с 2,8 млн. гледания и най-слушаната - “Дрогирани”, с 4,8 млн. пускания заедно с изпълнителя Гарджока.

Самостоятелната си кариера Емил Трф развива повече от успешно. Още повече последователи набира, когато пуска синглите “За ден”, слушан 2,6 млн. пъти, и “Само за мен” - със 7,3 млн. гледания в ютюб. Аз съм си добре, но никога няма да съм до теб и всеки ден усещам как съм променен, се пее в парчето, по което всички фенове на Трф лудват. Много често Тончев сам пише текстовете на песните си. 

Папи Ханс
Папи Ханс

Рапърът завършва езикова гимназия, а след това записва икономическия университет във Варна. Следва висше образование близо година, но след това прекъсва и се отдава изцяло на музиката.

Папи Ханс почна с песента за кекс, сега пее за любов

Защото снощи правих кекс

Кекс, кекс, кекс, кекс, кекс

Това е припевът на първата песен на Константин Трендафилов, която се появи съвсем неочаквано на музикалната сцена през 2017 г. Дотогава никой не бе предполагал, че писателят и автор на две стихосбирки ще пее подобни неща под артистичния псевдоним Папи Ханс. Шест години по-късно той е един от най-слушаните български изпълнители, а песните му имат милиони гледания в ютюб.

Папи Ханс прави първата си песен на шега, защото предполага, че ще се хареса на хората, както всъщност се случи. “Би било лудост да направя нещо толкова успешно като “Кекс” и да спра след това. Музиката е най-забавното нещо в живота ми. Нищо не ми носи по-голямо удоволствие от това да направя успешна песен. От малък съм искал да правя музика. Всички се изненадаха, че ще създавам песни, защото бях писал сърцераздирателни стихчета преди това, но музиката предхожда писането”, обяснява Трендафилов в интервю пред “24 часа”. 

Торино и Пашата (от дясно на ляво)
Торино и Пашата (от дясно на ляво)

Въпреки че започна със забавни песни, сега повечето му текстове са красиви и романтични. Любовта е неговото вдъхновение. Първият роман на Константин Трендафилов вплита две любовни истории. А преди пет години той издаде и книга със стихове на различна тематика, но най-вече любовна. Все пак Трендафилов не се отказа от литературата. Миналата година издаде първия си албум заедно с книга. Завръща се към писането, защото не иска да “изневерява” на хората, които са го харесали заради текстовете му. Затова Папи, или Константин, съчетава и музиката, и писането и ще прави това, което му е интересно.

В повечето песни Папи Ханс е сам, но има две колаборации, една от които е с Азис. В някои от клиповете си отправя и послания. Мъже - бъдете усмихнати. Времето на мутрите отмина. Използвайте силата си, за да създавате и да радвате. Не за да наранявате. Насилието е безсилие. Това пише певецът под видеоклипа на “Ненаситна”.

Латинокралете Торино и Пашата пеят за действителността у нас

На българската музикална сцена има латинокрале. Така наричат Тодор Димитров и Павел Денов, по-известни като дуета Торино и Пашата, които създават музика с латино ритми. Двамата са се запознали във фитнеса случайно и дори не са имали добри впечатления един от друг, но няколко години по-късно са едни от най-известните певци сред младите. Торино е от Тутракан, а Пашата е роден в Русе. Торино е учил в музикално училище и като малък дядо му го е записал на уроци по акордеон, който той пази до ден-днешен и свири на него. Пашата никога не се е занимавал с музика. Работил е в сферата на маркетинга и е очаквал, че един ден ще бъде програмист. Сега обаче двамата непрекъснато участват в музикални фестивали в различни градове у нас, а музиката им съчетава латино ритми с рап.

Заседнали сме в поколение, в което лоялността е просто татуировка, любовта е цитат, а лъжата е новата истина...

Това се пее в една от последните им песни - “На мода”. В нея са заедно с рапъра Устата, който дори засяга политически теми:

... да попитам, ама най-просветените, ще продължаваме ли още с промените

В клипа Устата говори по телефона, на чийто дисплей се вижда, че е звънял “Харвард”. Феновете описват песента като “болезнената истина”. “Браво, момчета! В една песен разказахте цялата истина”; “За 3 минути цялата действителност в България!” и много други такива коментари има под клипа в ютюб. 

Керана
СНИМКА: БОРИС УРУМОВ
Керана СНИМКА: БОРИС УРУМОВ

Торино и Пашата имат и колаборации с чуждестранни музиканти. Кавърът им на известния гръцки хит Gucci Forema, в който пеят с гръцкия изпълнител Кирякос Джорджио, има 17 млн. гледания.

На фона на нежни мелодии дуетът често пее за любов. Но двамата осмиват фалшивите чувства и жените с изкуствена външност.

На Малдивите, Дубай или други места

На всяка снимка по бански защо си сама

Мила моя, на всички ни е ясно това

Че любовница на някой си с много пара

След като се връща от Тайланд, Керана се събира с “космонавтите”

Едва ли някой не е чувал интересното име на една от нашумелите и популярни групи - “Керана и космонавите”.

Керана всъщност е артистичното име на талантливата Юлия Йорданова. Избира го, защото прапрабаба ѝ се казвала така, а родовата памет е много важна за семейството ѝ. Още в първи клас Керана кандидатства в музикална паралелка. Тогава учителките ѝ забелязали, че тя е изключително артистична. Голямата ѝ любов обаче не е музиката, а сцената, защото обича и да танцува, и да пее, и да играе. 

Група "Молец"
Група "Молец"

Вече като студентка Керана оставя музиката на заден план и заминава първо за Германия, а след това и за Тайланд да учи. След като се връща в родината, започва да се занимава с много неща, едно от които е рисуването. Именно покрай него се запознава с Павел Видов, настоящия китарист на групата “Керана и космонавтите”. Той си търсел съмишленици, с които неангажиращо да си свирят, и след като намира Керана, много си допадат. Постепенно към тях се присъединили и останалите членове на бандата. 

Месец по-късно, когато решили, че вече са много добри, свирили в една галерия. Неочаквано за тях обаче там се събрали много хора. “Направо задръстихме улицата”, спомня си Керана. Така започват да се събират често и да свирят, за да стигнат до днес, когато вече подготвят втория си студиен албум. Първият им - “Урса Майнър”, излезе през 2021 г. На 6 февруари им предстои концерт в столичен клуб, а на 16 февруари ще имат участие в Бургас.

“Молец” направиха песен по стихотворението на Вапцаров “Прощално”

Ще идвам в съня ти като нечакан гост.

Не ме оставяй на пътя,

врати не залоствай

Ще влезна тихо, кротко ще приседна

Ще вперя поглед, ще се наситя

и ще си ида.

С този стих по стихотворението на Никола Вапцаров е и припевът на една от новите песни на “Молец”. Тя е част от първия албум на суперпопулярното дуо, който излезе миналата година. Официалният клип към парчето се появи преди ден в ютюб и за няколко часа събра над 16 хиляди гледания.

От “Аре, бе, кога ще седнем да правим музика?” до разпродадени билети за концертите и участията буквално за часове - така накратко може да се опише феноменът “Молец”. Някак на шега две музикални момчета - Кристиян Макаров и Юлиан Славчев, се събират в дует през 2020 г. и го наричат с уж не много сериозното име. “Молец” крие значението на молещ се човек. Не един път двамата са казвали, че са вярващи и неслучайно в текстовете към песните им могат да се открият много библейски препратки. В никакъв случай обаче целта им не е да евангелизират с песните си или да налагат своите вярвания на феновете си. Пишат за Бог, защото го обичат.

Юли и Крис, както ги наричат приятелите им, се познават още от деца. Както разказва Юлиан Славчев в късометражния документален филм “Началото и края”, Крис Макаров го е виждал буквално след родилното, тъй като е малко по-голям от Юли. Двете момчета са израснали заедно покрай родителите си. Но не “Молец” дава начало на любовта им към музиката. Още преди да създадат дуото, Юли Славчев е вокал и текстописец на групата “Три Биполяр”. А Крис Макаров непрекъснато ходел на уроци по китара. 

Христина Йосифова
Христина Йосифова

“Мед” е първата обща песен, която пускат година след като са сформирали групата. Двамата пробиват обаче с парчетата “Еуфория” и “7 дни”. Сега им предстои и акустичен концерт в зала 1 на НДК, на 29 март.

Ищар във възторг от Христина Йосифова, каза ѝ, че я чака голямо бъдеще

Един от най-добрите гласове сред новите имена на музикалната сцена безспорно е на 18-годишната Христина Йосифова. Тя бе едва на 16 г., когато участва в “Гласът на България” и един от менторите - Иван Лечев, възкликна: “Това е страшно чудо на чудесата!”, а след това блокира Любо Киров, за да не може да я вземе в отбора си. Ищар също е изключително впечатлена от таланта на Хриси и казва: “Невероятна си! Вкарваш всичко – техника, чувства... А си само на 16! Какво ще правиш, когато станеш на 20, на 25…? Чака те много голямо бъдеще!”.

Миналата година Хриси издаде дебютния си албум Humanity, чийто музикален продуцент и аранжор стана а Ангел Дюлгеров, композитор, китарист и цигулар. Той работи с имена като Лили Иванова, Любо Киров, Орлин Павлов, Белослава. Самата Хриси е автор на текстовете и музиката на всички парчета. 

СНИМКА: ДЕНИ ИВАНОВА
СНИМКА: ДЕНИ ИВАНОВА

Албумът предизвика голям интерес и поканите за концерти заваляха. На тази крехка възраст Хриси получи дори изключителния шанс да бъде подгряващ изпълнител в концерта на Крис Норман в Пловдив през май миналата година.

В момента певицата с изумителен глас работи върху нови песни, предишните бяха на английски, предстоящите ще са на български. Само след няколко месеца я чака и абитуриентски бал. “Тази година съм в XII клас и освен че се подготвям за училище, се готвя и за кандидатстудентски изпити. Насочила съм се към филмова и телевизионна режисура. Изкуството ме вълнува във всичките му форми и искам да навляза повече в процеса зад камерата. Това, което най-много обичам в създаването на творчество, е самият процес. При визуалните изкуства той е по-различен от този, с който съм свикнала. Старая се да излизам от зоната си на комфорт и да търся нещо различно”, казва Хриси.

Cool Den свирят песни за хората

Видях мъж с една ръка да пуска шеги.

Това се нарича характер.

Жена с три деца, която не спи.

Това се нарича характер.

Така започва една от най-известните песни на нашумялата група Cool Den. “Свирим песни за хората”, така кратко описват себе си момчетата от бандата.

Групата е сформирана през 2018 г. Тогава Никола, фронтменът и китарист, докато свирил на шапка на “Витошка”, се запознал с Ивайло и двамата изпълнили няколко парчета на Alice in Chains. Веднага си пасват вокално. С басиста на групата - Васил Андреев, Никола се запознава, когато записвал песента “Молец” в студио. “Оттогава в телефона му стоя като Никола молеца”, казва той.

Бандата прави първия си албум - “1”, с друг барабанист, който след това напуска. А на негово място идва сегашният - Теодор Чирпанлиев.

Все по-малко посягаш към телефона си в джоба, много подскачаш и си тръгваш с мускулна треска. Така Никола описва какво горе-долу се случва на концерт на Cool Den. Сред публиката им има хора на всякакви възрасти. Винаги когато има възможност, Никола се покатерва някъде, за да се хвърли в публиката. Парчетата им могат да бъдат както майтапчийски като “На баба ти хвърчилото”, “Рецепта за розови еднорози”, “Никулден”, така и на по-сериозни теми като “Характер”, “Тази земя” и др. 

Една от емблематичните песни на Cool Den е “Никулден”. Никола я създава навръх празника си през 2011 г., когато майка му казала: “Сготвила съм риба, моля те, иди до магазина да купиш бира”. А Никола, докато вървял към магазина, само си тананикал риба-бира, бира-риба. Щом се прибрал вкъщи, включил микрофона и записал този рефрен и бийтбокса към песента. Чак след 1-2 години направил и припева към парчето: “Никулден, Никулден...”. Не е случайно и че първият им концерт е навръх Никулден през 2018 г.

Бандата вече има зад гърба си два издадени албума – “1” и “Тази земя”, като подготвя и трети.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене