За успеха е най-важно с кого си другарувате в службата

Честите контакти създават идентични неврологични модели в мозъка

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Mалцина са щастливците, които в професията си не зависят от никого. Работят си сами и само със собствени усилия постигат успех или се провалят. Повечето хора са в сложни социални взаимодействия - имат шефове, колеги, партньори, обикновено доста на брой. При това рядко са в състояние да си ги избират.

Вярно е до голяма степен за шефовете и партньорите, но за колегите не е съвсем така. С някои сте принудени да работите заедно, защото структурата във фирмата го изисква. Но извън задачите, чието непосредствено изпълнение влиза в служебните ви задължения, контактувате с колеги и неформално. Точно тях трябва да изберете правилно, за да имате успех в професията.

Не става дума за хора, от които ще извлечете непосредствена изгода. Да, важно е да сте близки с колега, който при нужда може да ви помогне да си свършите работата. Изключително полезно е да си намерите ментор, от чийто опит много ще научите. Не е без значение да говорите често с онези, които вечно успяват да са добре осведомени какво се случва по управленските етажи на фирмата.

В случая обаче става дума за хората, с които да бъдете на една вълна.

Морган Серф, невроучен от Северозападния университет в САЩ, твърди, че компанията ви в офиса може да е дори най-важна предпоставка и за лично удовлетворение, и за напредък в кариерата.

С изследвания е установено, че когато двама души са заедно, техните мозъчни вълни започват да изглеждат почти идентично. "Близостта с колеги и приятели настройва мозъчните ни вълни към тях. Това означава, че хората, с които се движите, имат влияние върху вашата ангажираност с реалността. И един от ефектите е, че заприличвате един на друг", обяснява Серф.

Когато общувате често със съседа по бюро, който все е недоволен от шефа, от останалите в екипа, от конкретните задачи, от служебните задължения по принцип, даже от климатика в офиса, той ви влияе. Малката беда е, че ви разваля настроението с непрекъснатото си мърморене. Голямата е, че настройва и вас негативно. Неусетно се демотивирате, защото започва да ви изглежда, че работата ви няма смисъл. Чувствате се неудовлетворени, полагате по-малко усилия и кариерата ви зацикля.

"Хората погрешно са убедени, че имат пълен контрол върху изборите, които правят. Напротив, вземането на решения е изпълнено с влияние на обкръжението", казва Серф. Той добавя, че този фактор може да бъде използван за добро - като съзнателно избирате хората, с които искате да имате идентични неврологични модели в мозъка.

Всички специалисти по кариерно и личностно развитие съветват да избягвате "токсичните" хора - онези, които са вечно отрицателно настроени, завистливи, недоволни от себе си и света. Като общувате с оптимисти, те и вас ще заразяват с положителни емоции.

Освен това е добре да се сближавате с умни и успешни колеги. Дори да пазят от вас професионалните си знания, умения и подходи в тайна, защото вие сте им потенциални конкуренти, от неформалните контакти с тях ще имате полза. Обикновено това са интелигентни и амбициозни хора, а, както казва Морган Серф, мозъчните вълни си заприличват.

Извън невротеориите има още една причина да изберете за компания в офиса колегите, които имат висок авторитет заради професионалните си постижения. Така влизате в групата на победителите. Дали сте в нея или в групата на аусайдерите има значение не само за собственото ви самочувствие, но и за начина, по който ви възприемат шефовете и останалите хора в екипа.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

Стереотипите на съзнанието често пречат на успеха

10 начина да манипулирате елегантно

Саморекламата - това тънко умение

Как да преживеете професионален гаф, без да (по)страдате

И с дребни закъснения рушите репутацията си

Ако всеки понеделник ви е черен понеделник

6 конкретни техники да обезвредите 6 типа токсични колеги

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене