С 879 дни в орбита 60-годишен астронавт на "Роскосмос" счупи световния рекорд (Обзор)

Олег Кононенко ще посрещне юбилея си в Космоса. СНИМКА: НАСА

Руският космонавт Олег Кононенко счупи световния рекорд за най-много общо прекарани часове в орбита, съобщи Ройтерс.

В 11,30 ч и 8 сек московско време в неделя 59-годишният командир от “Роскосмос” подобри времето на пенсионирания си колегата Генадий Падалка, който между 1998 и 2015 г. беше прекарал общо 878 дни, 11 часа, 29 минути и 48 секунди в Космоса. Кононенко в момента изпълнява петата си мисия на борда на Международната космическа станция (МКС). Тя се очаква да приключи на 23 септември т.г., което значи, че руският астронавт ще натрупа дотогава общо 1110 дни в орбита. Междувременно той ще отпразнува и 60-ата си годишнина на борда на космическата станция.

Кононенко е роден на 21 юни 1964 г. в бившия съветски град Чарджоу, днешен Туркменистан. На 34-годишна възраст той започва обучението си в Европейската космическа агенция (ЕКА), след като става един от избраните космонавти за експедициите до МКС. Първият му полет е през 2008 г., когато пътува към МКС на борда на руския космически кораб “Союз ТМА-12”. Тогава Кононенко е част от Експедиция 17 заедно с астронавтите Сергей Волков (“Роскосмос”), Гарет Райсмън (НАСА) и Грегъри Шамитоф (НАСА).

Основната цел на Експедиция 17 е да изследва поведенческите ефекти от продължителния живот в Космоса и как нервната система на човека се адаптира към безтегловността. Екипажът освен това е провел тестове за способността за бързо откриване на биологично и химическо замърсяване на борда на МКС, а също така е и фотографирал полярните земни явления, видими от станцията - айсберги, полярни сияния и мезосферни облаци.

След като отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха значително заради обявената от Путин война на Украйна, МКС остава едно от малкото места, където двете страни си сътрудничат. В края на 2023 г. от “Роскосмос” обявиха, че с НАСА са удължили програмата за съвместни полети до 2025 г. При тях руски астронавти могат да пътуват на борда на американски космически кораби и обратно - космонавтите на САЩ могат да пътуват с руски.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене