Музеят на науката в Сан Франциско се радва на бейби бум на африкански пингвини

Пингвини
Снимка: Архив

За малко повече от година в Музея на науката в Сан Франциско са се родили десет африкански пингвини в резултат на усилията за опазване на застрашения вид, съобщи Асошиейтед прес.

Птиците започват да се излюпват от ноември 2022 г., с което се слага край на четиригодишен период без новоизлюпени пингвини, а през януари тази година на бял свят се появяват най-новите попълнения, съобщиха от музея в изявление. В него се посочва, че популацията на африканските пингвини в природата се е стопила до 9000 размножаващи се двойки. Прекомерният риболов, деградацията на хабитата на пингвините и петролните разливи намаляват колониите на тези харизматични черно-бели птици, каза Бренда Мелтън, директор за грижа и благосъстояние на животните в Аквариум Стайнхарт към музея.

"Всяка птица, която посрещаме, укрепва генетиката и популацията на вида, който е под човешки грижи", добави тя. Новоизлюпените пингвини прекарват първите три седмици от живота си в гнездо с родителите си. Посещават "рибно училище", където се учат да плуват сами и да се хранят с риби, осигурени им от биолози. Когато са готови, се въвеждат в колонията. Всеки от общо 21 пингвина в Голдън гейт парк се отличава с индивидуални характеристики. Птиците са маркирани и се различават по ленти на крилата, пише на сайта на институцията.

Най-възрастният пингвин в колонията в музея е 35-годишната Опал, която е усъвършенствала умението си да лови риба във въздуха. Партньорът й Пийт е чревоугодник, който обича да флиртува, пише БТА.

Партньорите Станли и Бърни са родители на четири от десетте новоизлюпени пингвинчета. Сред тях е Фин, кръстена на растение от южните райони на Африка. Тя често тича към биолозите, когато са в хабитата, и клати главата си, което е характерен приятелски жест на младите пингвини към хората, които се грижат за тях от самото начало. Най-новото попълнение в колонията е излюпено на 12 януари и полът му още не е установен. Африканските пингвини могат да живеят до 27 години в природата и по-дълго в плен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Никол Кидман с ограничителна заповед срещу папарак, нападнат от бащата на Тейлър Суифт
Отпускат 25 милиона лева за българските култура и изкуство
Ал Пачино и Зендая са сред актьорите, които ще обявяват печелившите на Оскарите
Християна Лоизу чака бебе, обяви новината в ефир

Напишете дума/думи за търсене