Само дами в журито за най-хубав вазовски мустак

ИВАН ВАЗОВ

На 10 февруари призът се връчва в Сопот за 16-и път по време на събора "Да стоплим сърцата с вино и любов"

Всеки български мъж може да получи награда на името на Иван Вазов, дори да няма литературен талант. Но пък трябва да има мустаци, и то поддържани така, че да се нарекат вазовски.

Има и още едно условие - да го забележат жените в строгото, но справедливо жури в родния град на Патриарха на българската литература – Сопот.

От 16 г. местни дами оглеждат и известни, и недотам известни мъже с мустаци и преценяват кой от тях е най-достоен за отличието "Най-хубав вазовски мустак".

ЕТИЕН ЛЕВИ
ЕТИЕН ЛЕВИ
То се връчва на старопланинския събор "Да стоплим сърцата с вино и любов", който се провежда всяка година около 14 февруари на любимата на Вазов Манастирска поляна над Сопот.

Тази година събитието е на 10 февруари и победителят ще е местен човек. Кой е той, организаторите пазят в тайна, за да има изненада в надпреварата.

Но в годините назад за най-хубав вазовски мустак са отличавани  и национално известни личности като Димитър Цонев, Етиен Леви и д-р Стоян Сопотенски.
Идеята за майтапчийския конкурс се ражда през 2009 г. в разговор на общественици от Сопот с отношение към културата и тогавашния кмет Веселин Личев.

"Вазов се е славил с добре изглеждащите мустаци, слагал си е специални щипки през нощта,

ДИМИТЪР ЦОНЕВ
ДИМИТЪР ЦОНЕВ
за да не се промени формата им и да си останат малко по-дълги и леко щръкнали настрани. Той е известен не само като изключителен писател, а и като истински естет – държал е на външния си вид, а на мустака е отделял особено внимание – това е едно от мъжките достойнства", казва Личев.

Мустаците наистина са неизменна част от визията на големия творец.

"За пръв път видях лицето и завинаги го запомних. Младо, здраво. Гъсти балкански вежди. Дебели мустаци", описва Елин Пелин как е изглеждал Вазов, когато младият писател сбъднал мечтата си да срещне народния поет отблизо.

Мустаците са акцент в творчеството на Вазов и в неочаквани моменти – например при прословутото описание на вездесъщата сплетница на Бяла черква Хаджи Ровоама.

КИРИЛ МАРИЧКОВ
КИРИЛ МАРИЧКОВ
"Госпожа Хаджи Ровоама слушаше всичките тия брътвения (дискусиите кой е появилият се неочаквано в града Бойчо Огнянов – б.а.) и се подсмиваше под мустак - тя ги имаше два", пише Вазов в "Под игото".

С мотивацията как е редно да бъдат почетени и мустаците на Вазов, преди 16 г. бързо е решено да се организира конкурс и жени да определят кой е най-достоен.

"Вазов е наричал сопотненци чичовци, а жените от града – стринки, но с уважение. Бил е и почитател на женската красота и мъдрост и затова се спряхме на 3 изявени местни дами, които да формират журито", спомня си още Веселин Личев.

В женския триумвират влизат бизнесдамата Нонка Сабахова, чийто съпруг е един от авторите на идеята за приза, Антоанета Ранчева, главен специалист по култура и образование в община Сопот, и директорката на професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" Катя Адърска.

Регламентът е въпрос на импровизация – няма вариант за подаване на заявления за участия, дамите оглеждат хора с мустаци от градчето или национално известни личности, приемат и идеи на съграждани.

Съберем се трите, посмеем се и решим,

обяснява как са избирали победителя Нонка Сабахова.

ТОДОР БАТКОВ
ТОДОР БАТКОВ
Първият носител на приза през 2009-а е 84-годишният местен жител Стоян Минчев, който споделя, че си е пуснал мустаци през 1939 г. и оттогава не ги е бръснал. Той получава плакет, а класираният на второ място Георги Константинов – баща на Пламен и Юлиян Константинови, си тръгва с грамота.

С времето конкурсът се разраства и през 2014-а носител на приза става хирургът от "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски. Съмненията, че е избран, защото има връзка с града на Вазов, са разсеяни бързо. Фамилното име на лекаря идва от язовир "Сопот", който се намира между Троян и Ловеч. Родът на д-р Сопотенски е от близкото до водоема село Желязна.

През следващата година за вазовски мустак е отличен телевизионният водещ

Димитър Цонев, който преборва конкуренцията
на Кирил Маричков и Тодор Батков

На събора казва, че само веднъж си е бръснал мустака – заради облог със Слави Трифонов, но повече няма да го допусне. И обявява идеята си да основе клуб на гордите притежатели на вазовски мустаци. Тя остава нереализирана заради внезапната му кончина година по-късно.

През 2016-а журито награждава поддържаните мустаци на актьора Красимир Ранков, а година по-късно призът отива у музиканта Етиен Леви. След като кметът по онова време Деян Дойнов му връчва плакета, Етиен споделя, че е роднина по сватовска линия с Иван Вазов.

Жена от майчиния му род, който е от Казанлък, се омъжила за племенник на Патриарха на българската литература, когото като дете музикантът наричал чичо Митко Вазов.

"В известни периоди от време имаме прилика с Вазов в начина на оформяне на мустаците", казва още Етиен Леви.

Още един телевизионер допълва списъка на наградените за вазовски мустаци – Емил Розов.
"Догодина правя 40 години с мустак, досега само веднъж съм го махал", казва пред "24 часа" през 2018-а, когато получава плакета. И той жертвал обичания мъжки атрибут един път, но не заради бас, а в името на изкуството.

"Имах рубрика в първия нощен блок на обществената телевизия - "1002 нощи". Тогава изпълнявах ролята на Розовия детектив. Влизах в разни такива ситуации. В едно от предаванията трябваше да попадна в националния женски отбор по хандбал.

Тогава режисьорът Пламен Масларов ме извика и каза: "Ти няма как да се внедриш в тоя отбор с мустак. Съгласен ли си да го обръснем в ефир?", описва случката Розов. Раздялата с мустака е документирана за историята, защото няма да се повтори.

За хората без мустаци, но с умения да редят думите, в Сопот връчват и националната литературна награда "Иван Вазов". Това се случва всяка година на 9 юли – рождения ден на Вазов. В градчето се гордеят, че носителят се определя от местни интелектуалци, а не от Министерството на културата.

С този приз са отличени творци като Димитър Талев, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Георги Господинов и Боян Биолчев. Последните му носители са Георги Бърдаров и Теодора Димова.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?
Искате да сте красиви и здрави? Опитайте тези етерични масла
Измъчената поетеса Тейлър Суифт възпя страданието си в любовта с двоен албум шедьовър (Видео)
4 стъпки до сбъдването на мечта

Напишете дума/думи за търсене