Чадърът - символът на власт, който вече се побира в джоба и е с фенерче

На 10 февруари е Международен ден на чадъра.

Тренд е телефонът да си пасва с цвета на чадъра

Едва ли има друг предмет, към който се отнасяме толкова пренебрежително - често го забравяме или губим. Това, разбира се, е чадърът. Чак когато дъждът започне да вали, тогава се сещаме за него.

Всъщност чадърът съществува отпреди 1000 години преди новата ера. Приема се, че неговата родина е Китай или Египет. И в двете страни той е символ на власт. Само императори, царе и фараони са го ползвали, но тогава е бил със значително по-големи размери от днешните. За символ на богатство и власт се е смятал и в Индия.

От Изтока чадърите преминават в Древна Гърция и Древен Рим. В Западна Европа се появяват най-напред във Франция през XVII век. Носят ги предимно жените, и то против слънце. Първият сгъваем чадър е направен в Париж през 1715 г., а за първи път се употребяват за дъжд през 1750 г. в Англия. На много езици думата чадър всъщност означава сянка или предпазване от слънцето. А на 10 февруари има празник, защото е Международен ден на чадъра.

Сега обаче тенденцията в чадърите е да бъдат все по-малки и практични. Често в забързаното всекидневие хората ги забравят, няма къде да ги оставят в градския транспорт или ги губят. Затова се продават толкова малки чадъри, че се побират в джоба. Все по-модерни стават тези, които са плоски колкото телефон, когато биват сгънати. И като аксесоари те са в най-различни матови цветове, които да си пасват с калъфа на телефона. Така че ако се чудите какво да изберете за подарък, тренд е телефонът да си пасва с цвета на чадъра. 

Всички познаваме класическия чадър тип бастун, който е любим от много десетилетия насам. Остава си модерен и до ден днешен, а и удобен заради големината му и класическата извита дръжка. При тези чадъри е необходимо само едно натискане на бутона, за да ги oтворите. Заради големите си размери устояват на ветровити условия и силни валежи.

Сгъваемите чадъри, познати още като “дребосъци”, са също много разпространени. Те могат да се сгънат до няколко сантиметра и да бъдат съхранявани в предпазен калъф. Също така се побират във всяка чанта и може да ги носите навсякъде. По този начин винаги сте подсигурени, независимо дали времето е било променливо, когато сте излезли от вкъщи сутринта, или сте били изненадани от внезапна промяна и дъжд.

Най-новият тренд в чадърите е те да бъдат с фенерче. Така вечерта, когато е тъмно, дръжката свети. Тези чадъри са средни на големина и имат стандартна дръжка, но на нея има бутон за фенера.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ

Напишете дума/думи за търсене