Почти месец в Индия Ивана Събева ще се бори за титлата “Мис Свят”

Ивана Събева заминава за Индия на 17 февруари.

СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ХАНДЖИЙСКИ

И ЛИЧЕН АРХИВ

Почти месец 16-годишната Ивана Събева ще се конкурира с красавици от всички континенти за престижната титла “Мис Свят”. Покрай пандемията световният конкурс няколко пъти беше отлаган, но тази година най-сетне ще се състои. Финалът ще бъде на 9 март в Индия, а българската участничка заминава на 17 февруари. През целия период до самото коронясване на победителката журито ще наблюдава участничките, за да отсее най-достойните.

На 16 години красивата ученичка спечели титлата “Мис Свят България”.
На 16 години красивата ученичка спечели титлата “Мис Свят България”.

Ивана Събева получи правото да представи страната ни на световния конкурс след онлайн кастинг. Тъй като преди месец става ясно, че все пак ще има “Мис Свят”, Венета Кръстева, която държи лиценза, няма време да организира пищен конкурс и да обявява голям кастинг. А и вече тече подготовката за следващия избора на “Мис Свят България” и “Мис Вселена България” за 2024 г., церемонията е планирана за септември. Победителките ще участват в “Мис Свят 2025” и “Мис Вселена 2024”. Много хора бъркат събитието, което се организира от Венета Кръстева, с “Мис България”, но това са два различни конкурса. Елизабет Кравец, която стана Мис България 2023, ще участва в третия световен конкурс “Мис Планет”.

Ивана (вляво) с брат си и сестра си
Ивана (вляво) с брат си и сестра си
На кастинга за “Мис Свят България 2023” се явяват над 50 красавици от цялата страна и

до финала са допуснати 32 момичета

Ивана Събева печели титлата на 2 февруари и в момента е в трескава подготовка за заминаването си. Организацията обаче тече наред с ученето. Тя е в X клас във 2-о СУ “Академик Емилиян Станев” с профил “Природни науки”.

“Явих се, защото реших, че до 18-ата си година искам да градя име. Но не се стремя към масовата популярност, искам да съм разпознаваема в бизнес средата. “Мис Свят” е най-мащабният и елитен конкурс, там мога да представя своята кауза - “Независимата жена на XXI век”. Искам да мотивирам жените да стартират бизнес, да са независими, да покажа, че могат да бъдат успешни”, обяснява красавицата.

Самата тя е категорична, че ще създаде собствен бизнес, който ще ръководи с умела ръка. Има от кого да се учи. Майка ѝ Гена Събева е председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България и ръководи компания за производство, търговия и рециклиране на матраци. С бащата на Ивана - Илия Събев, който е инженер, имат и фирма за индустриално строителство. Ивана има по-голяма сестра - Пламена, която вече е влязла в семейния бизнес. А брат ѝ Михаил развива своя компания, отдава зали под наем за частни партита.

За разлика от повечето деца в семейства със сериозен бизнес, Ивана работи от 14-годишна. Била е сервитьорка, барманка, продавач-консултант и хостеса. “Майка ми винаги е казвала, че за да съм успешна, трябва да видя какво е да съм служител. Така след време ще знам как да се отнасям с хората, които ще ръководя. И сега имам нагледен пример как не искам да се отнасям със служителите си. Преживях много фрапантни ситуации и емоционални моменти. Представям си как трябва да изглежда перфектният шеф”, обяснява амбициозната тийнейджърка. И вместо като повечето си връстници да профука изкараните пари за момичешки глезотии или по заведения, тя спестява абсолютно всичките си доходи. Родителите ѝ от малка я учат, че сама трябва да се потруди, за да си купи първата кола. Така че в момента събира пари някой ден, като изкара книжка, да може сама да си позволи да си вземе автомобил.

Наскоро тя се завърна от Африка, където бе на почивка със семейството си.
Наскоро тя се завърна от Африка, където бе на почивка със семейството си.

Благодарна е, че родителите ѝ не я възпитават като разглезена тийнейджърка, защото това я е направило амбициозна. “Ако на едно дете му дадеш всичко в живота, каква ще е амбицията му да се занимава с нещо?!”, казва Ивана.

След като завърши училище, ще се запише в университет задължително в България, и иска да използва студентските години да работи на круизен кораб.

Има много идеи с какво да се занимава в бъдеще, но тепърва ще решава върху какво да съсредоточи усилията си. В момента

участва в национална менторска програма за жени предприемачи

И на 8 юни ще бъде на “Арена на дамския бизнес”, където ще представи свой проект.

С нейна приятелка се занимават и с онлайн маркетинг, фокусирали са се в Тик-Ток. Изготвят концепции за сценарии, развиват профили в социалните мрежи на няколко малки компании. Тя самата се снима като модел за част от кампаниите и влиза в актьорски роли.

Всъщност актьорството е друга нейна страст. Взема уроци в школа “Драмеди” на Цвета Балийска. Вече има участия в няколко пиеси, снимала се е и в късометражен филм. Години наред танцува и модерен балет. Има около 35 медала от международни фестивали.

Преди да се яви на конкурса “Мис Свят България”, прочела книгата “Богат татко, беден татко” на Робърт Кийосаки. “От нея разбрах, че в живота си имаме толкова много възможности, но не ги виждаме, реално всеки ден ти се дава някаква възможност. И когато прочетох за този кастинг, си казах, че ще се запиша. През цялото време бях с нагласата, че ще дам всичко от себе си

и ще го спечеля

Ако не беше тази книга, вероятно нямаше да имам смелостта да се явя на конкурса”, разказва Ивана.

За Индия заминава съвсем сама, но това не е ново за нея. От няколко години през лятото родителите ѝ я изпращат на лятно училище в Малта, за да усъвършенства английския. А иначе пътуванията са любими за цялото семейство. Превърнали са в традиция да посрещат рождени и имени дни някъде на почивка. Наскоро петимата се върнали от Африка.

Въпреки че обича пътувания, Ивана не би живяла извън страната ни. “Много обичам България. Тук има толкова много възможности, никога не съм се замисляла да се развивам някъде другаде. Тук все още куцат много неща и може да се работи в различни сфери”, казва красавицата.

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?
Искате да сте красиви и здрави? Опитайте тези етерични масла
Измъчената поетеса Тейлър Суифт възпя страданието си в любовта с двоен албум шедьовър (Видео)
4 стъпки до сбъдването на мечта

Напишете дума/думи за търсене