"Файненшъл Таймс": Таен клуб управлява европейските финанси

СНИМКА: FREEPIK

За повече от 70 години от съществуването си дейността на Международния институт за банкови изследвания практически не е отразявана в медиите

В света на европейските финанси таен елитен клуб се събира два пъти годишно, за да оформи банковия пейзаж на континента. Международният институт за банкови изследвания (IIEB), създаден през 1950 г. от четирима новаторски европейски кредитори, поддържа таен ореол повече от седем десетилетия, пише “Файненшъл Таймс”. В продължение на 73 години IIEB

събира ръководителите на най-големите банки в Европа

два пъти годишно в луксозни хотели и кралски дворци на целия континент, за да обсъждат чувствителни теми като сделки за сливания и придобивания и създаване на глобална политика.

Групата няма уебсайт и нейните членове, дневен ред и протоколи от заседанията не се оповестяват публично. Членовете нямат право да споделят подробности от дискусиите, твърдят няколко източници пред “Файненшъл Таймс” при условие за анонимност.

Освен че е форум за обмен на идеи между най-свързаните финансисти в Европа, IIEB е елитен социален клуб, където в продължение на три дни партньорите на банкерите се наслаждават на галавечери, частни обиколки на исторически забележителности и екскурзии за пазаруване от висок клас.

Според информация в края на октомври 2023 г. в Dolder Grand Hotel в Цюрих се е провела тридневна среща на тайния клуб, на която са присъствали 40 от най-влиятелните представители на европейската банкова индустрия. На събитието са били и ръководителят на Министерството на финансите на Швейцария Карин Келер-Сутер и управителят на централната банка на страната Томас Джордан. Заедно със свои колеги те обсъдили и колапса на една от най-големите и най-стари швейцарски банки - Credit Suisse, и нейното сливане с UBS миналата пролет.

“Това не е Давос, където всеки може да си купи членство”, каза член на IIEB пред “Файненшъл Таймс”.

Международният институт за банкови изследвания е основан в Париж през 1950 г. от ръководителите на четири кредитора от целия континент – Credit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Societe Generale de Belgique и Amsterdamsche Bank. Целта е била провеждане на редовни дискусии на най-високо ниво относно развитието в банковия сектор, както и икономиката и паричната система. Членството в IIEB е запазено за ръководителите на най-влиятелните банки в Европа.

Критиците на института са скептични относно целите му, посочвайки липсата на публично разкриване на организацията и изключителността на нейното членство. Високопоставеният характер на присъстващите и луксозната обстановка на срещите допълнително подхраниха спекулациите относно истинската идея и влияние на IIEB, обобщава “Файненшъл Таймс”.

Изданието разкрива, че сключването на сделки между банките е често срещана тема в кулоарите на срещите според членовете на института, въпреки че повечето са хипотетични. Но едно от най-големите сливания и придобивания на финансови институции в Европа било договорено на събитие на IIEB през 1997 г. Тогава главният изпълнителен директор на Swiss Bank Corporation Марсел Оспел и неговият колега в Union Bank of Switzerland Матис Кабиалавета се съгласили на обединяването на втората и третата по големина банки в Швейцария за създаване на UBS.

Сделката била на стойност 29,3 млрд. долара

“Файненшъл Таймс” разкрива за една от срещите на института, която се провела в петзвездния Grand Hotel в Стокхолм през 2010 г. На участниците била предложени галавечеря и екскурзия до операта, докато съпругите им се забавлявали на шопинг тур. Един от организаторите бил председателят на борда на шведската банка Handelsbanken Пер Боман, който малко преди началото на срещата решил да напусне клуба в знак на протест.

“Ние сме членове на организацията от десетилетия, когато тя служи за сближаване на европейските банки”, каза той. Боман критикува института за “прекомерно прахосване и липса на прозрачност”.

Сред високопоставените гости на срещите на “Международния институт за банкови изследвания” през годините били британският принц Андрю, заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев (през 2013 г. като министър-председател той говори на срещата на IIEB в Санкт Петербург), турският лидер Реджеп Ердоган, както и италианският президент Серджо Матарела.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 корекции в първите фази на секса, за да не се сдобиете с разбито сърце
Защо не забравяме как се кара колело?
25-те прехвалени места по света, които разочароват (галерия)
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки

Напишете дума/думи за търсене