Как да направим къщичка за птици

Най-малко материали ви трябват за къщичка за синигери. От дъска, дълга 120 см и широка 15 см, може да сглобите дом, висок около 20 см. Важна е големината на отвора, който определя какви видове биха влезли.

Искате ли да приютите синигери, направете отвор с диаметър 25-30 мм. При горските зидарки е добре да бъде малко по-голям - 32 мм. Важно е тяхната къщичка да се разположи в близост до вода, тъй като тези птици ползват кал, за да зидат отвора на къщичката.

По-добре не поставяйте кацалки пред дома им, тъй като стимулира нападателите, които ще искат да изгонят собственика или да се нахранят с малките му. Ако искате да направите къщичка от т.нар. отворен тип, на челната страна вместо дупка се изрязва цялата горна част на дъската.

Това наподобява малка скална ниша, която се ползва от птици, които не гнездят в хралупи като синигерите. Такива са червеношийката и червеноопашката.

Същата къщичка като тази за синигери, но по-голяма с размери - 60 см височина и основа 20 х 20 см, е подходяща за совите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене