Свада с фатален край заради кон кара Стефан Цанев да напише пиеса

Стефан Цанев, Калин Сърменов и останалите от екипа на първата репетиция на постановката 
СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Сатиричният театър и прочутият писател година се готвят за репетиции на разказ, който трябва да убеди българите, че изкуството разбира света, в който те живеят

“Мистерия с кон” е най-новата постановка в Сатиричния театър, чиято премиера е на 11 април.

Тя е по идея на Стефан Цанев, а действителната история писателят научава в едно опустяло село. Група старци спорели за кон, кавгата стигнала до кръв и намушквания със стара кавалерийска сабя.

Оцелява един, но по неговите думи кон всъщност не е имало и старците се избили помежду си заради въображаемо добиче. Оцелелият обаче имал психически проблеми и съселяните му днес са убедени, че разказът е плод на болното му въображение.

Но реална ли е свадата, завършила с фатален край? “Изкуството работи с частици от истината, които превръща в магия. Но звучи убедително и красиво”, обяснява директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, който отдавна искал пиеса на Стефан Цанев да влезе в афиша. Подготовката за нея отнема почти година на екипа, за да се стигне през февруари до репетициите.

Преди 20 години сюжетът е включен като епизод в друга пиеса на драматурга - “Конят на Александър Велики”, поставена в театър “София”. 

Стефан Цанев по време на репетицията на "Мистерия с кон"
Стефан Цанев по време на репетицията на "Мистерия с кон"

Сега Цанев доразвива историята в чисто нова постановка и образи. Сред актьорите ще видим Кирил Ефремов, Теодор Елмазов и Елена Атанасова, а режисьор е младата Анастасия Събева, която е работила с прочутия писател в общи театрални проекти.

Според Сърменов режисьор с мечти и планове като нея трябвало да поеме “такъв текст, който носи в себе си социалната среда и критика към обществото ни”.

Директорът на Сатирата определя “Мистерия с кон” като сценична преработка на две идеи, които намират едно цяло. Обществото ни има нужда от разказ, който да създаде в публиката усещането, че изкуството разбира средата, в която живеем.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене