Всичко, което трябва да знаете за Левски - в ценните книги на издателство “Труд”

"Разчетеното тефтерче на Левски", "Апостолът на свободата" със собственоръчен предговор от Мерсия Макдермот, "Предателите на Левски" от Росен Янков се превърнаха в легенди, а за най-малките има патриотичен комикс

На 18 февруари 2024 година ще отбележим още една година от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Книгоиздателска къща “Труд” предлага най-добрите издания, посветени на Дякона, с които животът и делата му остават документирани във вековете.

Пореден нов тираж на личния бележник на Васил Левски

Нов тираж на най-голямата книжна светиня за българите – личния бележник на Васил Левски, е вече в книжарниците. Съдбата е отредила така, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен. Единственото богатство, останало ни от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко, написано от ръката му, е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в личния му живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му.

През февруари 1873 г. на бесилото някъде “край град София” завършва земния си път Васил Иванов Кунчев. Провидението се е намесило и при залавянето на Левски остават непокътнати, зашити в самара на коня на Никола Цветков, част от архива на Българския революционен централен комитет и личният му бележник. Верният му съратник ги запазва и по-късно ги предава на Захарий Стоянов, а след смъртта на Захарий неговата вдовица ги оставя на Софийския народен музей, откъдето през 1924 г. са предадени на Националната библиотека. Днес бележникът се съхранява в трезор на БНБ и се вади за годишнини.

Книгоиздателска къща “Труд” предлага уникална книга, съставена от две части: факсимилно издание и разчетен текст и коментар на личното тефтерче на Апостола. В изданието е направен нов прочит на личния бележник, придружен с подробен археографски коментар. За първи път са разчетени над 120 думи – една част са задраскани от Васил Левски, а друга част – неправилно тълкувани досега. Бележникът за първи път е представен самостоятелно факсимилно почти в автентичния му вид, огромна роля за което имат съставителите Цветолюб Нушев и Тодорка Томова.

“Апостолът на свободата” от Мерсия Макдермот

Това  е една от най-вълнуващите книги, писани за Васил Левски. Английската писателка Мерсия Макдермот при престоя си в България през миналия век остава пленена от делата на Апостола и ги описва по един романтично-поетичен, но същевременно достоверен начин. Книгата на Мерсия Макдермот излиза през 1967 година от авторитетното лондонско издателство “Джордж Алън енд Ъндин” на английски език. От 1970 г., когато е първото издание на български език, до днес “Апостолът на свободата” е преиздавана няколко пъти. Книгата е преведена на български от Иван Градинаров. “Мерсия Макдермот не е сред живите вече, но е интересно как стигнахме до нея – разказва главният редактор на издателството Надежда Делева. – Живяла е дълги години в България, но не беше оставила контакти. С помощта на колеги от в. “24 часа” успяхме да издирим нейния адрес. Любопитното е, че тя комуникираше само с писма, много красиво написани и съдържателни. Написа и специален предговор за новото издание на книгата ѝ, а всичките ѝ писма пазим в редакцията с много любов.” 

Лечителят на Левски. Невероятната история на отец Неофит Калчев

Журналистите Кристиан Иванов и Борислав Радославов проучиха делата и следите на отец Неофит Калчев. В борбата за Освобождение от турско робство съдбата праща на Левски верни помощници. Един от тях е народен лечител и свещеник. Лечителят на Левски – така е известен йеромонах Неофит Калчев - е билкар, учител и свят човек. Той и отец Матей Преображенски–Миткалото успяват да излекуват Левски от незарастваща рана в корема, която Апостола получава след операция. Отец Неофит предлага нов метод за лечение. Билките да се приемат през устата по малко прилагания до този момент метод, известен във фитотерапията като “мацарация”, или студено извличане на полезни вещества без варене или запарване. След 10-12 дни от лечението с билки Неофит Калчев получава тайна бележка само с едно изречение, в което пише: “Хвала на Бога и на двама ви с Миткалото, най-после се отървах от тази поразия”.

Скромният йеромонах Неофит Калчев доживява Освобождението, но никога не парадира със заслугите си към родината. Продължава да върши това, което умее най-добре – да лекува хората и да бъде учител. Награждаван е лично от българския цар Фердинанд I и от руския император Николай II. Лечителят създава първата българска енциклопедия по народна медицина, част от която е поместена в книгата на издателство “Труд”.

“Предателите на Левски” от Росен Янков

Кои са предателите на Апостола? Всичко разкрива Росен Янков в книгата, която описва и анализира премеждията на Васил Левски в последните месеци от живота му и особено в последните часове преди залавянето му на 27 декември 1872 г. 62 дни по-рано, на 26 октомври, е извършено първото документирано предателство на Апостола. Но той е предаван още десетки пъти.

Това е книга не само за предателите на Левски и за това как те се справят с деянието си. Тя е за предателските нагласи на хората и доказва, че е безсмъртен не само Левски, но и неговият предател. Книгата съдържа първия подробен летопис за епохата на Апостола. Той го поставя в множество контексти и слага рамки на загадъчната му фраза “Времето е в нас и ние сме във времето”.

“Започнах да мечтая за новина за Левски, откак видях Хайтов как поднесе своята за костите и гроба му. Новина, извлечена от миналото, а не от злободневието, е тръпка, която всеки семиотик би изпитал. А и всяка новина за Левски е епохална. Всеки 19 февруари чувам от телевизора едни и същи високопарни дрънканици за Апостола от едни и същи хора… Давам си сметка, че тоя предъвкан и кух патос се лее, защото за Левски не може да се каже нищо ново. И като се усетих малко по-свободен, си сбъднах мечтата. След 25 години суша събрах малка шепа ново знание за Левски. Поръсил съм го тук-там в тази книга”, казва приживе авторът – журналистът Росен Янков.

Първият пъзел с Васил Левски

Издателство “Труд” представя и първия български патриотичен пъзел – “Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче”.  Залавянето на Апостола е емблематично събитие за българската история. То се изучава още в първи клас и бележи важна част от националноосвободителното ни движение, довело до Освобождението на България.

Пъзелът e уникално издание, в чието редене може да се включи цялото семейство. Подходящ е за  деца над 5 години, както и за възрастни.  Съдържа 192 части, а размерът му е 42/29,7 см.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене