Филип е буйна глава с мотора, но в тъмното с него пази пешеходци

Филип Буков

Кои са добрите хора, на кого благодарим - специално проучване за деня, когато ги отличаваме

Вчера бе Международният ден на спонтанните актове на доброта - жестовете на милосърдие и отзивчивост към другите, без да чакаме нещо в замяна.

Всъщност в България всяка година от 2003-а насам денят на добротата е, когато “24 часа” отличава достойните българи. Преди 21 години започнахме да разказваме вдъхновяващите истории на обикновени хора, които правят необикновени постъпки, и ги събираме на специална церемония.

Досега в тази инициатива показахме и благодарихме на повече от 800 добри жени, мъже и деца, чиито имена заслужава да запомним.

Предстои 21-ото издание на инициативата “Достойните българи”, за да благодарим на онези хора с големи сърца, които показахме през изминалата година и бяха номинирани и от читатели.

И понеже “Достойните българи” се утвърди като най-честната българска класация, тази година правим национално проучване. Какво мислят българите за доброто, колко хора с големи сърца познават, на кого благодарят.

Ще оповестим резултатите на церемонията, на която събираме достойните.

Вижте по-долу поредната история на човек, номиниран за Достоен българин - на актьора Филип Буков

Малко преувеличават тази случка. Много често ми се е случвало, като видя, че някой от другите шофьори на коли не виждат някого, аз да застана отпред. Те с мотора ме виждат и най-малкото ме чуват. Много често и в тъмното, като не виждат пешеходци, просто съм заставал по-странично.

Така скромно актьорът Филип Буков си спомня за случката, при която спаси майка и бебето ѝ в София на пешеходна пътека, като препречи със скутера си улицата, по която с висока скорост се движи бус.

“Цялото събитие е около 10 секунди, случи се между Коледа и Нова година”, казва той. Докато със скутера си актьорът се спуска по бул. “Г. М. Димитров”, вижда жена с количка, застанала на острова в участък от булеварда и чакаща някой да я пусне.

“Тъй като аз съм най-отпред, няма коли, спирам да я пусна. В момента, в който тя тръгва, виждам в дясното ми огледало на скутера, че един шофьор на бус, който кара сравнително бързо, не я вижда”, обяснява той. Жената се спряла, когато видяла, че шофьорът на буса не спира, а в същото време Филип Буков завил рязко надясно със скутера си, препречвайки по този начин пътя на буса.

Шофьорът на буса “скочил на спирачката”, развикал се на актьора, но впоследствие видял жената с количката. Тя кимнала на Буков в знак на благодарност. Актьорът казва, че се учудил какъв отзвук е намерила тази случка.

Освен скутер Буков кара и мотор. По думите му причината за многото инциденти с мотористите са лошите пътища. “Като мина с 60 км/ч през някоя дупка, гумата на мотора е много по-малка и минавайки през дупката, може да ме събори.” Въпреки че много хора не долюбват мотористите по пътя, според него това означава една кола по-малко в трафика и съответно по-малко задръствания.

Винаги са ми се правили глупости, така шеговито актьорът обяснява страстта си към адреналина и екстремните спортове. Той кара кайтсърф, мотори, практикува планинско каране на колело, катерене, бокс и др.

През последните две години любимо занимание му е парашутизмът. Дори изкарва лиценз. “Имах страх от високото и с приятели се хванахме на бас дали ще успея да го превъзмогна и да изкарам курс по парашутизъм”, обяснява актьорът. Имал страх отначало, но след като се хванал на бас, нямало как да не го направи.

Покрай друг бас Буков дарява косата си занаправата на перуки. “Хванахме се на бас с няколко приятели кой ще се подстриже последен и аз издържах най-много.” Това се случва още преди Филип да започне да учи в НАТФИЗ. “Като бях студент там, изкарах две-три години в академията с дълга коса и след това я отрязах.” “Ходех като Маугли”, сам пише в инстаграм, където преди време описа тази история и публикува снимки.

Актьорът, докато все още е с дългата коса
Актьорът, докато все още е с дългата коса

Буков е роден на 15 декември 1993 г. в София. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в последния клас на Стефан Данаилов. Разказва, че Мастера им се карал тогава, когато не са си свършили работата. “Не сме си набавили реквизита или не сме си научили текста. Иначе за шеги той също се забавляваше много”, спомня си Буков.

Сеща се и как Данаилов казвал на момчетата в академията, когато някой от тях се подстриже късо: “Какво си се направил на телохранител”. Но да се обръснат или да са с много къси коси, не е много артистично: “Дългите коси при мъжете винаги са срещали одобрение в академията”.

Той стана известен с една от водещите роли в сериала “Татковци”, а заедно с останалите си колеги от продукцията създадоха и авторски театрален спектакъл - “Петък вечер”. Последната му кинороля беше тази на 30-годишния художник Антон, който се занимава с фалшификация на картини и пари, във филма на Ян Янев “Аферата Пикасо”. Освен това има участия в спектаклите с “Нощните рицари” на Яна Борисова.

Филип Буков, Христо Пъдев,  Стоян Дойчев и Павел Иванов (от дясно наляво)  в представлението “Петък вечер”
Филип Буков, Христо Пъдев, Стоян Дойчев и Павел Иванов (от дясно наляво) в представлението “Петък вечер”

“Много обичах да спортувам и като се хванем на бас с децата кой ще направи по-голямата магария – винаги бях аз, често се пребивах и помня, като се прибера вкъщи, примерно със счупен крак, ръка, и нашите допълнително ме ошамарваха.” Така актьорът описва детските си години. Една пролет даже си счупил и двете ръце едновременно. Когато баща му го видял, му казал: “Оо, ти си си счупил ръцете нарочно, за да не ходиш на училище”, и му заявил: “Ще ходиш на училище, нищо че не можеш да пишеш”, спомня си актьорът.

Най-вече получавал шамари за това, че не се пази, и за оценки.

От малък родителите му го пращали на лагери и Филип е свикнал, че дойде ли уикендът или някоя ваканция, той отива някъде.

Въпреки всичките лудории, които върши, приятелката му Ива Симеонова го подкрепя. Дори съвсем наскоро той си купил пистов мотор и тя му казала: “Браво, ще се возим”. “Знае, че това нещо е в природата ми, и ме подкрепя”, признава Филип.

Двамата се запознават в бар. Пръв си я харесва обаче негов приятел. Опитал се да я заговори, но тя не проявила интерес. След това Буков отишъл при нея, запознали се и тя му направила много добро впечатление. След време Филип ѝ намерил телефона, започнали да си пишат и така станали гаджета.

Актьорът с приятелката си
Актьорът с приятелката си

Сега му предстои да покаже танцувалните си умения, като се включва в звездния каст на предаването Dancing Stars по Би Ти Ви.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Напишете дума/думи за търсене