Каша Смутнияк в ролята на Ливия Друзила: Знаем малко за великите жени на Древен Рим, защото историята се пише от мъже

Родената в Полша актриса Каша Смутнияк влиза в ролята на една от най-влиятелните жени в света - Ливия Друзила.

Полската актриса е в главната роля на историческия сериал "Домина"

Полската актриса Каша Смутнияк е в ролята на римската императрица Ливия Друзила в историческия сериал “Домина”. Вторият сезон тръгва премиерно по Epic Drama на 19 февруари.

Действието се развива по времето на Гай Цезар Август, но е разказано през историята на неговата трета жена - Ливия Друзила, която се издига до една от най-влиятелните жени в света. Заснет в Рим, “Домина” следва живота на Ливия от момента на нейната първа женитба, нейното заточение и връщането ѝ в Рим, докато се стреми да си върне всичко, което ѝ е откраднато. Това и прави, като се омъжва за човека, който я е ограбил.

- Г-жо Смутнияк, кое беше най-трудното и интересно нещо, докато се подготвяхте за ролята си на Ливия Друзила?

- Най-интересното беше да разбера повече за древноримския период и ролята на жената по това време в обществото. Аз съм от Полша, но от повече от 25 години живея в Рим. Всеки ден, когато работя или когато просто пия кафе, когато карам децата си на училище, аз всъщност живея в Древен Рим. Заобиколени сме от него, но колко знаем за него? Когато стигнах до тази история, исках да направя проучване за Ливия Друзила.

Кадър от сериала “Домина”, чийто втори сезон започва от 19 февруари по Epic Drama.
Кадър от сериала “Домина”, чийто втори сезон започва от 19 февруари по Epic Drama.

Чувала съм за нея просто защото има места с нейното име. Има ресторант, наречен така, има пещери и градини с името Ливия, но няма статуи и големи места. И ако мислите, че тя е била този масивен, невероятно важен човек, с толкова голямо влияние върху обществото, от нея е останало много малко. Така че отидох в една римска библиотека и помолих да ми дадат всичко, което имат за нея. Така и направиха. Това, което открих, беше, че имаше толкова малко за нея в книгите. Човекът от библиотеката дойде при мен с няколко книги и каза: “Значи, има за Ливия в биографията на Август, в биографията на Тиберий, ето и в историята на Римската империя като цяло”. Затова си казах, че тази история трябва да бъде разказана и аз трябва да го направя по най-добрия възможен начин.

- Откривате ли някакви прилики между вас и нея?

- Очевидно има такива. Трудно е да говоря за себе си, особено положително. Така че ще кажа “решителност” и ще спра дотук. Работих с Ливия, без да имам много информация. Когато се работи с реално съществуващи герои, може да се направи проучване и ако имате късмет, може да разберете как се е движил човекът или какво си е мислил. Просто се опитвах да разбера какво щях да правя, ако бях там, ако бях на нейно място. Каква би била реакцията ми?

Кадър от сериала “Домина”, чийто втори сезон започва от 19 февруари по Epic Drama.
Кадър от сериала “Домина”, чийто втори сезон започва от 19 февруари по Epic Drama.

Когато работехме със Саймън Бърк, сценарист, продуцент и водещ на сериала, той ми се обаждаше и ме питаше: “Какво би направила Ливия? Кажи ми, защото трябва да го напиша”. Тя е много умна и ми се иска и аз да бях толкова умна.

- Какво можем да научим от Ливия?

- Да бъдем решителни, никога да не се отказваме и да бъдем верни на себе си. Научих много и за себе си относно преминаването на границите, вярата повече в себе си и да знаеш какво е добро за теб.

- Кое беше най-интересното нещо, което открихте за Ливия?

- Интересно е как се представят жените в Древен Рим чрез нейната история. Защо знаем толкова малко за човек като Ливия Друзила? Отговорът е много лесен - защото древната история, която е в основата на нашата цивилизация, е писана от мъже. Всичко, което знаем за нашето минало, всичко, което знаем за основата на нашата култура, е от гледната точка на мъжа. Това е огромната пропаст, с която се сблъскваме и днес в нашето общество.

Мислех, че чрез нейната история и тази на други велики жени като Октавия, Джулия, с тяхната трагична история, може да разберем повече за нас в днешно време. Те се опитват да преминат през живота по различни начини и показват колко голяма борба е било за жените по онова време, какво малко значение са имали те за обществото тогава.

Кадър от сериала “Домина”, чийто втори сезон започва от 19 февруари по Epic Drama.
Кадър от сериала “Домина”, чийто втори сезон започва от 19 февруари по Epic Drama.

Например филмите за древноримския период представят тази епична драма, заобиколена от мъжествеността, секса, кръвта, златото, гладиаторите и т.н. Да кажем, че това е само част от историята. Но не само това представлява Древен Рим. Нашето въображение за римския период се основава на това. Така че е много важно как представяме историята ни. Всъщност е изключително важно да пренапишем нашата история в този момент.

- През 2016 г. влизате в ролята на Ева във филма на Паоло Дженовезе “Перфектни непознати”. Смятате ли, че телефоните са като “черната кутия” в живота ни?

- “Черната кутия” става все по-голяма и по-голяма. Когато снимахме “Перфектни непознати”, ставаше дума само за телефони, имейли, фейсбук и това беше през 2016 г. Вече сме осем години по-късно и през това време сме стигнали дотам да показаме живота си през социалните медии. Вече сме и на друго ниво - създаваме взаимоотношения в Tinder.

Мисля, че става все по-зле и по-зле. Тогава нямаше инстаграм и туитър, нямаше други социални медии, които постепенно промениха живота ни. Така че да, “черната кутия” става все по-голяма и по-голяма.

Кадър от филма на режисьора Паоло Дженовезе "Перфектни непознати", в който Каша Смутнияк влиза в ролята на Ева
Кадър от филма на режисьора Паоло Дженовезе "Перфектни непознати", в който Каша Смутнияк влиза в ролята на Ева

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене