Как да се борите със зимната депресия

Според Световната организация по здравеопазване, съвсем скоро депресията ще стане най-разпространеното заболяване в Европа сред неинфекциозните болести. А профилактиката при всички случаи е по-добра от лечението.

Най-разпространените симптоми на зимната депресия са повишена раздразнителност, усещане за безсилие, нарушения в съня, усещане за безпомощност и безнадеждност. Причините са много - студът, намаленото количество слънчева светлина, недостигът на свеж въздух. Предлагаме ви няколко правила за справяне, които със сигурност знаете, но едно напомняне никога не е излишно.

На въздух. Започнете борба с недостига на дневна светлина и свеж кислород. Разхождайте се през деня, ходете пеша, вместо да ползвате градски транспорт или кола, прекарвайте по-малко време пред телевизора и компютъра.

Почивайте си. Спете минимум осем часа. Това правило важи за цялата година, но през зимата е особено актуално.

На топло. Приспособете се към ниските температури - обличайте топли дрехи, носете шапка и ръкавици, термобельото върши отлична работа в студените дни. Не забравяйте за подходящи зимни обувки - освен че ще ви е комфортно на краката, ще се предпазите и от инциденти на леда.

Движете се. Физическите упражнения са гаранция освен за добро здраве, и за добро настроение. Те спомагат за изработване на ендорфини - хормоните на щастието.

Промени. Сменете прическата, подбирайте дрехи в ярки цветове, купете си нова вещ за вкъщи - дори и една ароматна свещ е достатъчна за доза позитивни мисли.

Общувайте. Колкото се може по-често се срещайте с приятели, смейте се, осигурявайте си приятни емоции. Студът не е повод да се затворите вкъщи да забравите за външния свят.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене