Чипът на Мъск проработи - човек движи компютърна мишка с мисълта си (Обзор)

Илон Мъск. СНИМКА: РОЙТЕРС

Сега милиардерът иска повече кликвания от пациента

Първият пациент с имплантиран мозъчен чип от компанията Neuralink на милиардера Илон Мъск вече може да управлява компютърна мишка само с мисълта си.

“Напредъкът е добър и пациентът, изглежда, се е възстановил напълно”, посочи богаташът в платформата си Х, като допълни: “Пациентът може да движи мишката по екрана само с мисълта си”. По думите му целта на Neuralink ще бъде човекът да възпроизведе възможно най-много кликвания с курсора. Стартъпът успешно имплантира чипа “Телепатия” за първи път в човешки мозък преди месец, след като получи одобрение през септември. Компанията все още

пази в анонимност самоличността на пациента си

Технологията на Neuralink използва робот за хирургично поставяне на имплант в област на мозъка, която контролира движенията. Системата се състои от компютърен чип, прикрепен към малки гъвкави нишки. Роботът, който наподобява шевна машина, премахва малка част от черепа, свързва нишковидните електроди с определени части на мозъка, след което зашива отвора.

След процедурата, която според Мъск трае само 30 минути,

остава единствено малък белег на мястото на разреза

Милиардерът освен това увери, че операцията не изисква пълна упойка, както и че пациентите могат да се приберат у дома още същия ден.

Въпреки че поставянето на “Телепатия” в човешки мозък засега е успешно, редица експерти останаха сериозно притеснени от иновативната процедура. Според д-р Дийн Бърнет от Кардифския университет опитите върху хора са “смущаващи и тревожни”. Той посочи пред “Дейли мейл”, че Мъск “има огромна армия от поддръжници, които могат да се включат доброволно в подобни неща”, което е “доста опасно, когато става въпрос за поставяне на неща в телата на хората”.

Д-р Бърнет признава, че вероятно наистина първият пациент на Neuralink е в добро състояние, като обаче подчерта, че рискът в случая е друг. “По-голямата опасност е хората да видят, че всичко е успешно и процедурата да се разпространи”, заяви той и допълни, че не всяка такава операция ще бъде “под светлината на прожекторите”.

Мъск неотдавна коментира, че би се чувствал спокоен да имплантира

чип в мозъка на някое от децата си

“Смятам, че сме на етап, в който, поне според мен, не би било опасно”, отбеляза той.

От Neuralink посочват, че целта на “Телепатия” е да позволи на хората да “комуникират безжично със света”, като Мъск сравни поставянето на импланта със “замяна на част от черепа със смартчасовник”. От стартъпа отбеляват още: “Това би ни позволило да споделяме своите мисли, страхове, надежди и безпокойства, без да се унижаваме с писмен или говорим език”.

Според Мъск чипът може да помогне за лечението на различини видове парализа, Паркинсон, Алцхаймер, както и неврологични заболявания.

Компанията на милиардера отнесе критики при експериментирането си с животни, като в жалби на различни неправителствени организации се твърдеше, че маймуни с чипове на Neuralink са умрели по особено мъчителен начин след операции.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 корекции в първите фази на секса, за да не се сдобиете с разбито сърце
Защо не забравяме как се кара колело?
25-те прехвалени места по света, които разочароват (галерия)
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки

Напишете дума/думи за търсене