Филмът "Пепе" за хипопотам на Пабло Ескобар показа въздействието на колониализма

Хипопотам Снимка: Pixabay

Историята на Пепе, един от хипопотамите от частния зоопарк на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, е вдъхновила доминиканския режисьор Нелсон Карло де лос Сантос Ариас да създаде филм, в който разсъждава върху колониализма, съобщи Ройтерс, позовавайки се на режисьора.

Хипопотамът, който е едно от дивите животни, обитавали частния зоопарк на Ескобар, успява да избяга на свобода в околността на имението и живее там години наред след смъртта на наркобарона през 1993 г.

"Интересувам се от целия символизъм и всичко, което произтича от тази история... кара ме да мисля за разселването", каза режисьорът.

"Пепе", чиято премиера на "Берлинале" е във вторник, разказва история от гледната точка на хипопотама и му дава множество гласове. Във филма Пепе е младеж от Намибия, който говори африкаанс, умира години по-късно като испаноговорящ в ръцете на германски ловец в Колумбия, пише БТА.

Пепе е почти деколониален философ, каза режисьорът, и отбеляза, че действието във филма започва в историческия контекст на апартейда. Той описа монолога на Пепе като "вид поезия". Пепе живее според изискванията и условията на различни хора - изпълнява номера пред германски туристи в Намибия, обслужва мегаломанията на Ескобар, служи като чудовище във фантазиите на колумбийските селяни и накрая се превръща в трофей за германски ловец, повикан да застреля животното от превърнал се в инвазивен вид.

Множество актьори предават с гърлен тон размислите на Пепе в зависимост от езика, на който говори в различни периоди от живота си. "Видях реклама, че се търси глас за озвучаване на хипопотам и веднага си казах - това е за мен", каза актьорът Жон Нарваес.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене