Актьор от Бродуей идва в София за театралния фестивал “Към звездите”

Актьор от Бродуей Джийн Жилет

Организаторът на форума Мариус Донкин ще го закрие със своя моноспектакъл

София става международна сцена на драматичните моноспектакли за 5 дни! Световноизвестният режисьор Тиери Аркур, бродуейският актьор Джийн Жилет, гръцкият актьор Герасимос Генатас идват у нас за 21-ото издание на Международния театрален фестивал на монодрамата “Към звездите”.

Той ще се състои за първи път в София от 26 февруари до 1 март. След като в предишните 11 години дом на театралния форум бе морската ни столица Варна, тази година той се мести в мястото за изкуство City Mark Art Center.

Фестивалът е основан през 2006 г. и представя повече от 70 български и международни образци на жанра. Акценти в тазгодишното издание са гръцкият спектакъл “Диптихът Арто”, “АRКА/ Кутията” от Косово и “Петел” - Йордания.

Отново у нас ще дойде френският режисьор Тиери Аркур. Той е познат на българската публика със спектаклите “Идеалният мъж” от Оскар Уайлд, който все още се играе в Народния театър “Иван Вазов”, и “Балът на крадците” от Жан Ануи.

Първото му гостуване

беше през 2007 г.,

когато постави

“Идеалният мъж”

с впечатляващия актьорски състав Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Стоян Алексиев, Иван Юруков, Биляна Петринска, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Жорета Николова, Милена Атанасова, Луиза Григорова, Стоян Пепеланов, Сава Драгунчев, Виктор Танев.

Режисьорът на “Талантливият мистър Рипли”, “Арсеник и стари дантели”, “Портокал с часовников механизъм” и на повече от 30 други постановки ще работи с българските студенти и актьори, за да ги представи пред публиката в последната вечер на форума. Той ще води майсторски клас от началото до края на фестивала.

“Диптихът Арто” е вдъхновен от живота и творчеството на новаторския художник и мислител на ХХ в. - Антонен Арто. Постановката на Иоли Андреади е изградена върху две пиеси - “Арто / Ван Гог” и “Кост”, като в ролите влизат гръцкият актьор Герасимос Генатас и познатият на Бродуей Джийн Жилет. Той е участвал в сериалите “Добрата съпруга”, “Инстинкт”, “Черният списък”, “ФБР: Най-издирваните” и други. На сцената в София ще бъде и гръцкият музикант Йоргос Паламиотис.

У нас за първи път идва актьорът от Йордания Махмуд Насер Мохамад Алзгул, който ще представи спектакъла “Петел”. Преди това зрителите ще видят моноспектакъла на косовския актьор Ментор Цимберай, който посвещава образа си в “АRКА/ Кутията” на социалните последици от изселването на младежите в различните краища на света. Спектакълът анализира личностните, семейни и социални последици, които произтичат от изселването, и призовава хората да не напускат страната, а да създадат семейство и да отгледат деца.  

Мариус Донкин  в “Господин Ибрахим и цветята на Корана”
Мариус Донкин в “Господин Ибрахим и цветята на Корана”

Фестивалът ще бъде закрит от своя основател, дългогодишен директор и селекционер Мариус Донкин

със спектакъла

“Господин Ибрахим

и цветята на Корана”

от Ерик Еманюел Шмит. Той разказва за най-важните уроци за живота и смъртта, които научаваме, когато най-малко очакваме.

ПРОГРАМАТА

26 февруари - 1 март: Майсторски клас с Тиери Аркур

26 февруари - 1 март: Арттерапия за деца, водена от проф. Димитър Дамянов

25 февруари, 19 ч: Представяне на книгата на Иван Гранитски “Енергията на българския дух”

26 февруари, 19, 30 ч: “ARKA / Кутията” - автор, режисьор и актьор е Ментор Цимберай от Косово

27 февруари, 19,30 ч: “Петел” - в изпълнение на актьора Махмуд Насер Мохамад Алзгул. Режисьор е Иляд Хани Махмуд Сюлейман

28 февруари, 19 ч: “Квартет за края на времето” от Оливие Месиен, концерт-спекталъл на Камерен ансамбъл “Силуети” - Калина Митева – цигулка, Габриела Калоянова – виолончело, Лилия Жекова – пиано, Кристиян Калоянов – кларинет, Ицхак Финци – глас

29 февруари, 19.30 ч: “Диптихът Арто” (Арто/ Ван Гог & Кост) - две пиеси от Иоли Андреади и Арис Аспрули. В ролята на Антонен Арто - Джийн Жилет (Арто / Ван Гог) и Герасимос Генатас играе Кост

1 март, 19, 30 ч: “Господин Ибрахим и цветята на Корана” - в ролята влиза Мариус Донкин.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене