ТЕСТ: Споделяте ли прекалено много за себе си?

1. Публикувате ли снимки на ваши приятели, семейство или от ваканциите ви в социалните мрежи?

а) Да, винаги като съм с някого навън и като имам желание, пускам снимки.

б) Невинаги - само когато имам желание или сме се събрали цялата компания, което не се случва често. Иначе от пътувания - обикновено след като се върна, тогава публикувам няколко кадъра от там.

в) Не, това са лични неща и не искам хората да знаят всичко за мен.

2. Всеки ли има достъп до публикациите ви във фейсбук, инстаграм и т.н.?

а) Да, нямам какво да крия.

б) Само приятелите и хората, с които се следваме.

в) Не. В социалните мрежи приемам само хора, които са ми наистина близки приятели, или пък роднините.

3. Колко често ви се е случвало в момента, в който се запознаете с някого, да му споделите прекалено лична информация?

а) Прекалено често - особено ако усетя, че човека, който стои пред мен, сякаш го познавам от друг живот.

б) Случва се понякога. Например, когато сме навън с приятели и случайно се запозная с някого и покрай алкохола и еуфорията може и да кажа повечко подробности за личния си живот.

в) Никога не ми се е случвало. Дори на най-близките ми хора не казвам някои неща от личния ми живот, камо ли на непознати.

4. Виждате ваш стар приятел на улицата и той започва да ви разпитва дали сте се задомили, какво и къде работите, имате ли деца и прочее. Какво ще му отговорите?

а) Ще му разкажа всичко и ще го питам същите неща най-вероятно.

б) Ако не бързам, ще му разкажа дотолкова, колкото преценя, че е редно да знае. Все пак той може да ме пита подобни неща само за да не е неловък рзговорът.

в) Или ще се издразня, че така грозно любопитства, или просто ще кажа, че бързам и трябва да тръгва.

5. Ако човек, с когото тъкмо сте се запознали, започне да ви споделя лични неща за себе си, вие ще направите ли същото?

а) Най-вероятно да. Особено ако житейските ни истории по някакъв начин си приличат.

б) Само ако успее да ме предразположи и усетя, че мога да му/ѝ имам доверие.

в) Със сигурност не. Това, че той/тя си разказва живота на непознати, не значи, че и аз трябва.

6. Разказвате ли на колегите си неща от личния ви живот?

а) Да, разбира се. Все пак толкова време прекарваме заедно и сме се опознали достатъчно, за да знам, че мога да им имам доверие.

б) Да, но само на най-близките, и то не всичко.

в) Не, предпочитам да не знаят с какво се занимавам извън работното си време, с кого се виждам и т.н. Умея да разделям работата от личния си живот.

7. Как ще реагирате, ако някой ви попита каква заплата получавате?

а) Ще му/ѝ кажа, нямам какво да крия.

б) Ако сме близки, ще му/ѝ кажа, иначе просто ще сменя темата.

в) Вероятно ще му/ѝ кажа да не пита за неща, които не го/я интересуват.

8. Умеете ли да пазите чужди тайни?

а) Честно казано, не. Веднъж, когато някой ме помоли да не казвам на никого, у мен се появява силно желание да разпространя тайната.

б) По принцип умея, но се случва, когато стане дума за някой близък човек, да му предам какво се говори за него например.

в) Да, всеки от моето обкръжение знае, че няма да издам никого, затова и много хора ми се доверяват.

9. Когато някой разказва някаква история, прекъсвате ли го, защото и вие имате подобна?

а) Да, доста често го правя. Просто защото и аз искам да дам някакъв пример от нещо, което съм изживал/а, пък и така се включвам в разговора.

б) Правя го само когато знам, че човекът, който в момента говори, няма да се засегне, ако го прекъсна.

в) Не, изчаквам да си приключи историята и тогава евентуално разказвам моята.

Най-много отговори “а”:

Вие сте от хората, които обичат да са център на вниманието. Вероятно и затова много обичате да споделяте истории от личния си живот, които ще предизвикат някакъв интерес у присъстващите около вас. Лесно може да се сприятелявате и затова често ви се случва да усещате някаква близост с непознати хора и съответно да им разказвате подробности за себе си. Обичате да публикувате снимки от вашите ваканции, както и когато сте с приятели, а харесванията, които получавате, само ви карат да сте още по-активни в социалните мрежи. Но все пак внимавайте какво и на кого споделяте за вашия живот. Никога не знаете кога някой ще злоупотреби с информацията, която има за вас.

Най-много отговори “б”:

Вие сте в златната среда. Добре умеете да преценявате хората около вас и знаете кога да кажете нещо повече за личния си живот и кога просто да си замълчите. Не се впускате в подробности за себе си, общо взето, нито пред непознати, нито пред колегите си. Позволявате си само на по-близките ви хора да споделяте съкровени тайни, и то не всякакви. Но разбира се, случва се понякога, когато имате драми с гаджето, да се допитате до някого.

Най-много отговори “в”:

Вие сте от хората, които ревностно пазят личния си живот. Много рядко публикувате снимки в социалните мрежи, че дори и изобщо. Вярвате, че някои неща трябва да си останат само за вас и т.н. Това, разбира се, е много хубаво за вас, защото осъзнавате опасностите и рисковете от това да споделяте твърде много. От друга страна обаче, като пазите прекалено личното си пространство, може да стигнете до това да не допускате изобщо никого до себе си и да изградите някаква преграда. Невинаги това е полезно за вас. Всеки има нужда от човек до себе си, на когото да се довери, и просто трябва да намерите правилния.

Какво да не казваме

Всички рано или късно сме съжалявали, че сме казали нещо повече за себе си пред грешния човек. Но така се учим какво и на кого всъщност може да споделяме и да се доверяваме. Ето няколко неща, които е по-добре да си запазим за себе си.

1. Финансови въпроси. Какво толкова, като кажеш каква ти е заплатата, така повечето хора сигурно си мислят. Но не са в прави - въпросът за парите може да развали и най-здравите взаимоотношения. Ако най-добрият ви приятел е много по-добре платен от вас и непрестанно парадира с това, едва ли ще ви е приятна компанията му. Ако пък вие наляво и надясно показвате, че сте много заможни, рискувате някой да започне да ви използва.

2. Не разказвайте чуждите тайни. Когато някой ви довери нещо много лично, не е нужно да го разпространявате. Независимо дали става дума за ваша колежка, която ви се е олплакала от нещо и вие го разказвате на приятелите си, или друго.

3. Целите ви. Хубаво е човек да се похвали с успеха си, който е постигнал, защото хората, които наистина го обичат, ще се зарадват за него. Но не и тези, които само се правят на приятели. Не казвайте на всеки, който видите, че имате нов суперплан за бизнес, който ще бъде много успешен. Така рискувате човекът отсреща или да ви открадне идеята, или от злорадство да ви попречи да я изпълните.

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!

Напишете дума/думи за търсене