6 пъти Никола отказва да е PR на ГЕРБ, при ареста на Борисов първо е уплахата, после сам събира хиляди в Банкя

Никола Николов

Журналистът, който днес е национален координатор на най-голямата партия, видимо има спокойствието и умението да критикува своите депутати, да атакува "сглобката", но и да казва каквото мисли пред своя лидер

“Питай първо Никола!” Това е отговорът, който всеки журналист чува, когато иска интервю от депутат в ГЕРБ. Става дума за Никола Николов - пиара на партията, чиито съвети как да се общува с медиите слушат всички.

Той е зад или до Бойко Борисов, когато лидерът на ГЕРБ застане до камерите. Пътува с него из държавата, дисциплинира депутати, кметове и координатори. Прави го, но не само като пиар, а и като национален координатор на ГЕРБ. Винаги е на първа линия - независимо дали става въпрос за парламента, или за някое село на другия край на България. Всички в ГЕРБ се допитват до него. Но особено по-младите депутати му имат страх дори повече и от самия Борисов, тъй като е директен и не си спестява мнението, ако те са сгафили в свое изказване.

В действителност Никола далеч не е толкова страшен. Просто вече е партиен войник, който е влизал в доста битки. Винаги готов да помогне, но се съобразява строго с партийния ред.

А редът и дисциплината в медийната политика на ГЕРБ са железни. Те бяха наложени първо от личната пиарка на Борисов - Севделина Арнаудова. А Никола и Севи са толкова добър екип, че често ги приемат за едно цяло. Двамата са заедно повече от 20 години, още от журналистическото си амплоа, а

днес не само си помагат, но и се отменят в работата и зад... гърба на Борисов

Бойко Борисов разговаря с Никола Николов по време на партийно събитие.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Бойко Борисов разговаря с Никола Николов по време на партийно събитие. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Никола е в ГЕРБ от 2009 г. Дори и най-близките му обаче не знаят, че преди да стъпи в политиката, 6 пъти отказвал поканата от Севделина, която е с Борисов още от първите му дни като кмет. Когато тя напуснала Би Би Ти, Никола не я последвал и останал в активната журналистика, защото му било интересно, имал тръпка, държала го магията на телевизията. А и водел две предавания в ефир, с връзка със зрителите, които не искал да остави. Бил и главен редактор на “Новините” и “Публицистиката”.

От 5-годишен знаел, че ще стане журналист. Днес е на 42 години и тази професия още е голямата му любов, но признава, че в един момент сам себе си провокирал да види какво е от другата страна на барикадата. И тогава най-накрая приел поканата да работи за ГЕРБ.

Кой е Никола Николов? Роден е през 1981 г. в Исперих. Баща му е пенсиониран полицай, а майка му е работила в завода за фаянсови плочки.

От 5-годишен се залепвал за телевизора, когато започнат новините. След това станал редовен зрител и на “Панорама”. Макар и да бил малък, и до днес помни войната между Иран и Ирак, която продължава до 1988 г. Тогава в България има режим на тока. Никола бил толкова впечатлен от кадрите от бомбардировките, че когато една вечер става късо съединение заради режима и от стълба пред къщата им гръмва нещо като светкавица,

той решава, че бомба от Иран или Ирак е паднала до тях

До 7-и клас учи в родния си град. След това отива в Хуманитарната гимназия в Разград, защото мечтата му е да стане журналист, а там наблягали сериозно на български език, история и философия.

Никола Николов слуша изказване на Бойко Борисов в парламента.
Никола Николов слуша изказване на Бойко Борисов в парламента.

Е, родителите му до последно се надявали да запише право, бил приет и психология, но той записва тази специалност в няколко университета и е приет. Така влиза във ФЖМК в Софийския университет. Още през първата си седмица се хваща на работа в университетското радио “Алма Матер” и избира да отразява политиката, която винаги го е привличала.

Кариерата му в медиите продължава в телевизия “Европа”, но като млад репортер не го пускат в парламента. Въпреки че коригирал опитните си колеги, когато бъркали имената на депутати и министри. След това минава в Би Би Ти, където вече преследва новини и политически гафове с микрофона из кулоарите на парламента. Остава в тази телевизия до “скока” към ГЕРБ. А причината най-накрая през 2009 г. да приеме настойчивите покани на Севделина е, че решил да се провокира с роля между медиите и политиците.

Мнозина помнят сблъсъците му като пиар на ГЕРБ с Мая Манолова, но малцина знаят, че тя е един от политиците, с които е работил най-добре. Като журналист винаги разчитал на червената фурия, за да запълнят тв ефира с коментари по актуални теми, дори да ѝ звънне в последния момент.

С Мая Манолово често се “кълват” за политика, но се поздравяват за всеки празник

Дори след като преди 3 г. Никола я преследва из кулоарите на парламента с телефона да я “интервюира” защо ходи на пазар без маска в пандемията от ковид.

Преди няколко години Никола и Севделина завършили магистратура по национална сигурност в Академията на МВР.

Днес Никола не е само пиар на ГЕРБ, но и национален координатор на партията. Постът се оваканти след Цветан Цветанов, но през февруари 2022 г. именно на Никола Борисов повери изключително важната задача да поддържа връзка със структурите. А това означава да търси бързо решения за всякакви едри и дребни казуси и партийни спорове. Каквото и където и да се случи около ГЕРБ в страната - всички знаят, че звънят веднага на Никола или на Севи.

Николов отразява посрещането на папа Франциск в София от премиера Борисов през 2019 г.
Николов отразява посрещането на папа Франциск в София от премиера Борисов през 2019 г.

В момента е шеф на кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Признава, че в началото е имал амбиции да влезе и реално в политиката, да стане депутат. Но днес не го влече. Казва, че това, което прави, му е достатъчно интересно. А когато е до Борисов, е точно в кухнята на политиката.

Да си около този политик обаче, не е лесно - работохолик в режим 24/7 и трудно се издържа на темпото му. Спи малко и хората покрай него знаят, че телефонът им може да звънне във всеки един момент, независимо дали е 3 часът посред нощ. “Борисов не се нуждае от пиар, той сам си е такъв - с харизмата си, с бруталната си реактивност на момента. Той хваща моменти, думи и изречения, които дори ние, като пиари, не улавяме. Винаги уцелва момента. Има много силен нюх, много силна вътрешна интуиция”, обяснява Никола за работата с лидера.

Но признава, че му е било трудно да се пречупи, че всъщност

може да каже на Борисов всичко, което вижда и го впечатлява

“Обаче се оказа, че той цени точно това - личното наблюдение и мнение. Винаги умее да слуша, чува и различни мнения, не обича да му се говори само в розово, за разлика от други политици", казва той.

Пиарът Николов снима как премиерът Бойко Борисов посреща германския канцлер Ангела Меркел, премиера на Великобритания Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон по време на българското председателство през 2018 г.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Пиарът Николов снима как премиерът Бойко Борисов посреща германския канцлер Ангела Меркел, премиера на Великобритания Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон по време на българското председателство през 2018 г. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Един от най-страшните моменти в кариерата му е арестът на Борисов вечерта на 17 март 2022 г. “Севи ми звънна по телефона и ми каза: става нещо, отивай при него и имаш пълни правомощия”, спомня си Никола. И признава, че бил истински уплашен, не знаел как да действа, доверил се на инстинкта си. Именно той е един от първите, пристигнали пред дома на Борисов в Банкя. “Първо се обадих на евродепутатите - за да кажат на големите в Европа какво се случва - на Манфред, на Урсула. След това се обадих на депутати, младежите, дори приятели - да тръгват към Банкя. Накрая прозвъних и всички кметове на областни градове”, спомня си Никола днес.

Така, организирани от него, още същата вечер структурите на ГЕРБ се събраха на протест в Банкя

Няколко хиляди членове и привърженици на ГЕРБ застанаха на следващата сутрин пред Министерския съвет, а Николов даваше интервюта, в които разказа за случката, и предупреди противниците, че ГЕРБ ще защити правата на своя лидер.

Рядко идва в кулоарите на парламента, за да чуе от първо лице какво ще кажат управленските партньори от ПП-ДБ. Но следи изкъсо всяка дума - има си очи и уши, които му докладват всичко.

Много е активен в социалните мрежи. Там коментира всякакви теми - скока на цените на горивата и хранителните продукти, обявения за незаконен от съда арест на Борисов, Арнаудова и Владислав Горанов, дори почистването на снега. В последните години не пести критиките си към ПП-ДБ, а под прицела му вече попадна и столичният кмет Васил Терзиев.

Не е ясно дали играе ролята на “лошото ченге” на ГЕРБ, но явно има спокойствието да коментира, без да се притеснява, че някой ще го смъмри, че говори против партньорите в крехката сглобка.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене