Жулиен Дасен не познава баща си Жо, но му посвети живота си

Жулиен Дасен ще има концерт у нас на 6 юни. СНИМКА: РОЙТЕРС

Певецът ще изпълни у нас на 6 юни най-големите хитове на легендата на френския шансон, който си отиде от инфаркт преди 44 г.

Жулиен Дасен е бебе на 6 месеца, когато баща му Жо Дасен пада покосен от инфаркт на миокарда и умира, без да успеят да го реанимират. Легендата на френския шансон си отива едва на 41 години, докато обядва с приятели и двете си невръстни деца в ресторант в Таити, където има къща и е на почивка. Наследниците на певеца с кадифения глас, чиито мелодии са толкова разпознаваеми, че всеки може да ги запее, никога не успяват да опознаят баща си, но да пазят паметта и творчеството му, се превръща в мисия на живота им. Особено що се отнася до Жулиен, който на 6 юни ще изпълни на сцената на НДК в София някои от най-прочутите шлагери на баща си.

“Гордея се с него и с фамилията, която нося”, казва Жулиен в едно от интервютата си в Източна Европа, където е чест гост с концертите си. Допълва колко е очарован от факта, че милиони фенове по света продължават да обичат песните на Жо повече от 40 години след смъртта му. Именно заради тази обич Жулиен предприема огромния риск да изпълнява хитовете на ненадминатия си баща, сравнението с когото едва ли е в негова полза.

Джонатан и Жулиен Дасен са плод на връзката на Жо с втората му съпруга Кристин Делво. Бракът е бурен, съпроводен с много скандали и неразбирателства и когато на 20 август 1980 г. Жо издъхва, той е в развод. Делво умира на свой ред от пристъп на астма през декември 1995 г. и

двете момчета остават пълни сираци,

докато са в разгара на пубертета си. В интервю за в. “Паризиен” през 2020 г. по-големият – Джонатан, роден през 1978 г., разказва как двамата с Жулиен останали да живеят сами в огромната семейна къща във Фьошерол. “Естествено, че имахме настойници, но те не живееха наблизо. Беше странно. Живеехме сами в къщата от 800 кв. м заедно с една двойка от бивша Югославия, която работеше за майка ни.”

Джонатан е композитор, музикант и изпълнител, но именно за Жулиен хората казват, че е роден за сцената и е истински шоумен. Завършва търговско училище, но нито ден не практикува тази професия. В началото иска да стане актьор, но музиката бързо надделява в пристрастията му. През 2010 г. представя в Париж спектакъла си “Имало едно време Жо Дасен”, където във виртуален дует с баща си изпълнява около 40 от най-известните песни от всички периоди на кариерата му. За разлика от много деца на звезди, Жулиен не се стреми на всяка цена да избяга от образа на знаменития си родител, а опитва да го пресъздаде по свой начин. През 2012 г. отдава почит на друг свой идол и семеен приятел – Ив Монтан, чиито песни интерпретира в дует с Флоранс Кост.

Джонатан и Жулиен всъщност са продължители не само на Жо Дасен, но на цял един славен род. Прадядо им Самюел, който е евреин фризьор, емигрира в САЩ от родната си Одеса. Самият Жулиен разказва, че пристигайки в Америка, той не знаел дума английски и когато граничните полицаи го попитали как се казва, отговорил “Из Одессы”, заради което бил записан като Дасин. По-късно фамилията станала Дасен.

Жо се ражда на 15 ноември 1938 г. в Ню Йорк в семейството на големия холивудски режисьор Жул Дасен и на цигуларката Беатрис Лонер. Започнал като асистент на Алфред Хичкок, Жул се утвърждава като един от големите таланти на черния филм. Заради левите му възгледи обаче той става жертва на “лова на вещици” по времето на сенатора Джоузеф Маккарти през 50-те години и е

принуден да търси убежище в Европа

Продължава кариерата си във Франция, а през 1962 г. се установява в Гърция. Причината е любовта му с гръцката дива Мелина Меркури, която става негова втора съпруга и участва в 8 от филмите му. Жул надживява сина си Жо с цели 28 години.

Единственият син на Жул – Джоузеф Ира Дасен (момчето има две сестри), сменя 11 гимназии във Франция, Великобритания, Италия и Швейцария, следвайки снимачните програми на баща си. Той преживява тежко раздялата на родителите си и решава да се върне в САЩ, където първо учи медицина, но се прехвърля към хуманитарните науки и завършва блестящо антропология, като се издържа като диджей в местно радио. Прави и докторат, посветен на индианците по поречието на Амазонка.

Благодарение на майка си от малък свири на няколко инструмента и говори няколко езика. Когато идва време да влезе в армията по време на войната във Виетнам, го освобождават заради шум в сърцето, но тогава никой не обръща внимание на този факт. Освен един военен лекар, който го предупреждава, че ако не вземе мерки, ще живее кратко.

През 1963 г. младият мъж пристига отново във Франция, където среща първата си жена и голямата си любов Мариз Масиера. Именно благодарение на нея и малко на шега влиза в музикалния бизнес. Мариз има приятелка, която работи за компанията “Ес Би Си Рекърдс”, разпространяваща дискове на американски изпълнители във Франция. Тя иска да изненада любимия си за рождения му ден и дава на приятелката си непрофесионален запис на Жо с молба да го направят на малка плоча за подарък. Хората от кампанията чуват записа и веднага разбират какъв потенциал се крие в този дълбок и емоционален глас, подкосяващ краката на жените. В следващите седмици Жо записва първите си 4 парчета.

Макар всяка нова песен да е път към славата, тя не идва веднага при съблазнителя с вечната усмивка, който решава, че на сцената винаги ще е облечен в бяло. Едва парчето “Бип-бип” от третия му диск започва да го изкачва нагоре в класациите. Голямото утвърждаване идва с албума “Шан-з-Елизе” през 1969 г. Същата година изпълнителят преживява първия си инфаркт, което обаче не го отказва да пуши като комин.

70-те години са истинското златно време за Жо Дасен. Тогава се раждат хитове като L'Ete indien, Et si tu n’existais pas, Ca va pas changer le monde, Salut, A toi, Le Jardin du Luxembourg, Le Cafe des trois colombes, които го превръщат в световна знаменитост. В епохата на най-голямата си популярност обаче певецът преживява огромна лична трагедия. Жена му Мариз ражда първия му син Джошуа през 1973 г., но бебето умира след 5 дни. Това разбива и без това слабото сърце на Жо. Малко по-късно семейството се разпада. Междувременно звездният изпълнител среща студентката Кристин Делво, майката на Джонатан и Жулиен, която става негова втора съпруга.

През 1979 г. здравето на Жо Дасен рязко се влошава. Освен зачестилите сърдечни кризи той претърпява и операция на язвата. Бракът му с Кристин е на път да се разпадне, между двамата започва тежка процедура за развод, кариерата му е в застой. Изтощен и стресиран, разтърсен от тревоги и съмнения, изпълнителят бохем

все по-често посяга към алкохола и кокаина

През юли 1980 г. Дасен излиза за последен път на сцената на “Олимпия”, получава поредния си инфаркт и е откаран в болница. Лекарите му заповядват да почива и той отменя турнето си, за да отиде на почивка в Полинезия с двете си малки момчета – на 2 г. и на 6 месеца, за да не се върне оттам никога. Погребват го в еврейското гробище в Лос Анджелис. По време на 16-годишната си музикална кариера идолът на поколения меломани записва над 250 песни и продава над 25 млн. диска по цял свят.

Запитан наскоро в интервю за френската телевизия какво би казал на баща си, Жулиен отговаря: “Че го обичам”. А какво не може да му прости? “Че си отиде толкова рано.”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене