Спряганата за гадже на княз Борис Търновски има собствен хусарски полк

Официалната снимка на принцесата на сайта на кралското семейство.

Принцеса Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория, престолонаследничката на Нидерландия, си има собствен военен полк. Тя е патрон на хусарското формирование, което носи нейното име и бе създадено през 2020 г. като част от реорганизацията на армията.

Новият полк обедини три от съществуващите хусарски полкове "Принц Александър", "Ван Ситцама" и "Принц Ван Оранж". Той отговаря за танковите сили, плюс два много важни церемониални единици - кралската стража и конния военен оркестър, който е на всяка една държавна церемония.

Името на Катарина-Амалия нашумя в последните дни, след като някои таблоиди обявиха, че престолонаследничката има връзка с Борис Търновски, наследника на българския престол. Но нейният трон, когато се стигне до момента да го заеме, ще бъде реален, ако Нидерландия не реши да махне монархията. Докато Борис ще си остане само с титлата за пред хората, ако ли пък ние не решим да върнем царството, което е малко вероятно.

Едва 7-годишна Катарина-Амалия

е кръстница на военен самолет

Става въпрос за Douglas C-47 Skytrain, един от най-важните през Втората световна война. Бил е собственост на нейния дядо принц Бернард Липе-Биесрфелд, съпруг на баба Юлиана. Самата девойка не присъства на церемонията, ръководена от легендарния изпълнителен директор на KLM Петер Хартман. Просто трябвало да бъде в училище.

Военната връзка е много важна за всяка монархия. Всички си спомнят как принц Хари, вторият син на британския крал Чарлз III, ходеше на мисии в Афганистан като втори пилот на боен хеликоптер. Датският крал Фредерик X, който се качи на трона преди броени дни, пък бе част от най-елитния отряд на армията Fromandskorpset или корпуса на жабите. Там получава кодовото име Пингвин, което все още се използва. Фредерик на всичко отгоре е бил сред отличниците на корпуса.

Заради училището Катарина-Амалия е уникална. Тя е първата, която отива в обикновено начално училище от цялата кралска фамилия. Нейния пример ще последват сестри Алексия Юлиана Марсела Лорентиен (родена през 2005 г.) и Ариана Вилхемина Максима Инес (родена през 2007 г.). След това отива в гимназията "Кристенселек" в Хага, където е учила леля Лорентин, сестрата на баща . От 5 септември 2022 г. учи за бакалавър по политика, психология, право и икономика в Университета на Амстердам. Първоначално бе на общежитие, но още през втория месец се прибира в двореца от съображения за сигурност.

Катарина-Амалия получи невероятна популярност, след като през юни 2021 г., когато малко преди да стане на 18 години, обяви, че се отказва от 1,6 милиона евро държавна издръжка. Причината -

"ще се чувствам неудобно,

след като не правя нищо

за тези пари"

И стана любимка на хората в Нидерландия.

Принцесата стана престолонаследник на 30 април 2003 г., когато баща Вилем-Александър се възкачи на трона след абдикацията на майка си Беатрикс. Това бе изключителен момент в Нидерландия, защото мъж не бе управлявал от 1890 г., когато почина крал Уилем III. След него са само кралици - Вилхемина, Юлиана и Беатрикс.

В кръвта на принцеса Катарина-Амалия тече баска и италианска кръв по майчина линия. Крал Вилем-Александър се ожени за аржентинката Максима Сорегиета Черути. Двамата се запознават по време на Пролетния панаир на Севиля през 1999 г. Той се представя като Александър, а след това Максима дълго време не му вярва, че е престолонаследник на трона на Нидерландия. Тя била поканена в Севиля от своя приятелка от Ню Йорк, която обещала да я запознае с двама европейски принцове.

Връзката на

престолонаследника

с аржентинката предизвиква

буря от недоволство

Нейният баща Хорхе е министър на земеделието по време на управлението на последната военна хунта на генерал Хорхе Видела. По време на неговото управление са избити или безследно изчезнали 30 000 аржентинци. Заради връзката с Вилем-Александър е възложено от главния прокурор на Нидерландия на професор Михиел Бод, известен специалист по Латинска Америка, да проведе независимо разследване за връзката на бащата с режима на Видела. Той заключава, че таткото на Максима не е имал директна връзка с безчинствата, но със сигурност е знаел за тях. Според него не е възможно един министър да не знае какво се случва в държавата.

Така на 30 април 2001 г. Максима и Вилем-Александър обявяват годежа си, като Максима говори на нидерландски. Броени дни след това - на 17 май, кралица Беатрикс дава гражданство на бъдещата си снаха. Сватбата бе на 2 февруари 2002 г., като родителите на Максима бяха отстранени от церемонията заради проблема с военната хунта. Майка отказва да пристигне в Амстердам без съпруга си. И престолонаследничката Катарина-Амалия се ражда на 7 декември 2003 г.

Още от тийнейджър принцесата е подложена на тормоз от таблоидите, защото била прекалено пухкава. Тя е най-интересна на португалското издание Caras. Точно то разкри, че Катарина-Амалия и Борис Търновски са си близки от доста време и се виждат тайно в Мадрид. Принцесата често гостувала в испанската столица точно заради българския княз.

Двамата се познават доста отдавна, след като семействата им са близки. Родителите на принцесата бяха на погребението на бащата на Борис - Кардам Търновски, който почина през 2015 г., след като изкара 10 лета в кома след автомобилна катастрофа. Отделно е връзката с йорданското кралско семейство, където майката на Борис - Мириам де Унгрия и Лопес, се омъжи за втори път. Принцесата и нейните родители пък бяха на сватбата на престолонаследника принц Хюсеин с Райва ал Саиф.

Кралицата на Нидерландия Максима е добра приятелка с Мириам, която прави красиви бижута. Както Максима, така и Катарина-Амалия вече са били забелязвани да носят нейни накити. Борис пък има топли връзки с испанското кралско семейство, говори испански, английски, френски и малко български. Той е художник, чиято силна страна е скулптурата, пишат медиите в Нидерландия.

Принцесата е изключително близка и с баба си, чието име носи. Тя я придружи за коронацията на Чарлз III и Камила в Лондон, като нейният баща и съпругата му не бяха там.

Интересното е, че кралица Беатрикс стана третият пореден монарх на Нидерландия, който абдикира. Това направиха нейната майка и баба. Обикновено в другите монархии се чака смъртта на държавния глава, за да се възкачи наследника на трона.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене