Отпускат 25 милиона лева за българските култура и изкуство

Национален фонд „Култура“ Снимка: фейсбук/ Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria

Започнаха първите сесии от приема на кандидатури по две от грантовите схеми на националния фонд „Култура" (НФК) на обща стойност 24 934 000 лева, съобщават от НФК.

Грантовите схеми са „Български продукции от сектора на културните и творчески индустрии в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС" и „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на културните и творчески индустрии". Те представляват изключителна възможност за безвъзмездно финансиране на културния сектор, който да предложи, реализира и отчете културно съдържание от европейско и световно ниво, коментират от НФК.

Срокът за подаване на документи по тях е съответно до 25 април и до 24 април. Кандидатстването става само и единствено през информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България.

Допустими кандидати са културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата (държавни, общински, регионални, частни), както и еднолични търговци с предмет/цел на дейност в сферата на културата.

В първата сесия на „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на културните и творчески индустрии (КТИ)" се разпределят 15 милиона лева, като предстоят още три сесии на същата схема. Може да се кандидатства за финансиране от 70 000 до 142 000 лева с финансово самоучастие от 10% от допустимите разходи за дейности по създаване и разпространение на български продукции и копродукции в сектора на културните и творчески индустрии.

По схема „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС" културните организации следва да са създадени преди 1 януари 2020 г. и да са осъществявали устойчива културна дейност през целия период. Целта на процедурата е подпомагане на капацитета на българските културни и творчески индустрии за работа в европейски мащаб и насърчаване на международното разпространение на български художествени произведения и културни продукти. Минималният размер на безвъзмездното финансиране е 100 000 лв., а максималният е 500 000лв., с финансово самоучастие от 20% от допустимите разходи. Общата сума за първата сесия по тази схема е 1,8 милиона лв., като предстои обявяване на още една сесия по нея.

След седмица приключва общественото обсъждане и по схемите „Представяне пред българската публика на съвременни европейски продукции от сектора на КТИ" и „Представяне пред българската публика на съвременни български продукции от сектора на КТИ". В процес на финализиране са и двете процедури по схемите „Ново поколение местни политики за култура", както и „Нови управленски практики в сектора на КТИ". За всички тях НФК разполага с още 53 589 000 лв.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене