Догодина ще се чудят кога да празнуват: 29 двойки в София се женят на 29 февруари

Младоженци се целуват на сватбата си. Снимка Пиксабей

Край морето и чужденци са избрали деня да кажат “да”. Според астролози е идеален за нов съюз

Бум на сватби в София днес - 29 двойки са се записали за бракосъчетание на 29 февруари, съобщиха от Столичната община. Не рискуват да забравят датата, а и мъжете ще купуват веднъж на 4 години подарък за годишнината, шегуват се зевзеци. Догодина обаче ще се чудят в кой ден да празнуват, добавят други.

Всъщност особената дата според астролозите е идеална за ново начало. Щастливото разположение на Слънцето и Юпитер е добро за подписване на нови договори и встъпване в съюзи.

Средновековна ирландска легенда гласи, че жените могат да предлагат брак на възлюбения само на 29 февруари. Света Бриджид го измолила от свети Патрик - покровителя на Ирландия. Това е и сюжетът на популярната романтична комедия “Високосна година”. А ако избраникът откаже, купува на отхвърлената невеста копринена рокля, гласи още традицията.

Не на Острова, а край брега на Черно море - във Варна, денят ще е сватбен за 8 двойки, което е рекорд за делничен ден там. Сред тях има украинци, решили да се оженят в България. И в Бургас има чуждестранно участие - 3 бъдещи семейства са избрали 29-и, от тях едната двойка са българин и украинка, другата - българка и англичанин.

Желаещите да се оженят в деня “бонус”, който идва веднъж на 4 години, са повече от тези, които са се врекли на Свети Валентин, сочи статистиката в столицата. 14 двойки са си казали “да” навръх 14 февруари.

Най-голям този месец е бил напливът за огледалната дата 24.02.2024 - 30 сватби. В Пловдив пък 13 бъдещи семейства репетират за друга симетрична дата - 04.04.2024 г., а на 24.04.2024 г. четири двойки там ще чуят Менделсон.

Дължим го на Юлий Цезар

Допълнителния ден на годината го дължим на Юлий Цезар, който го въвежда 46 години преди новата ера през “годината на хаоса”, както я наричат историците.

По препоръките на астронома от Александрия Созиген Цезар въвежда най-дългата година в историята с 445 дни, 15 месеца, един от които 33 дни и един с 34 дни, като така съвпадат със слънчевите цикли.

След това допълнителните месеци отпадат, за да се стигне до сегашното положение с високосна година.

Високосната година като такава се появява по време на управлението на Август.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене