Разпъната на кръст съдийка - първата мистерия в "Есента на демона"

Теодора Духовникова и Владимир Карамазов в кабинета на кмета, изигран от Павел Иванов

4 часа преди премиерата по Нова тв във Велико Търново днес гледат първите два епизода от най-очаквания сериал

2019 г. - досието сериал “Дяволското гърло” е затворено, след като е разкрита поредица от жестоки убийства в Смолян.

Пет години по-късно.

Профайлърът Мия Язова (Теодора Духовникова) е напуснала системата и преподава военна психология, когато получава покана да изнесе лекция във военното училище във Велико Търново.

Срутен психически, следователят Филип Чанов (Владимир Карамазов) също е извън полицията. След смъртта на брат си, оказал се убиецът в “Дяволското гърло”, и на баща си - прокурор злодей, той се е пропил и, подпухнал от алкохола, е почти неузнаваем на външен вид. Единственото място, където са му предложили работа, е като охрана на театъра в Смолян.

Един ден обаче получава емоционален имейл от Мия Язова, която го вика в Търново. Чанов пристига на портала на военното училище, охраната там намира името му в списъка с посетители и го пуска да влезе. Той тръгва по коридора и за първи път след 5 години среща Мия Язова, но тя... не го очаква! Защото не му е пращала мейл. Вярно, написала го преди години, но така и не го пуснала.

Някой умишлено събира Чанов и Язова

на едно място. Кой и защо във Велико Търново?

“Затворете всички изходи на града. Това е убийство” - полицейската реплика само загатва отговора. Часове преди това посред нощ Язова и Чанов получават видеосъобщение за измъчвана жена. И когато стигат на хълма Трапезица, я намират убита по особено жесток ритуален начин. Жертвата е жена на средна възраст, разпъната на кръст. Оказва се, че е била съдийка.

Така, без дори да подозират от кого, двамата са въвлечени в разследването, а страшният сюжет тепърва предстои. “Психопат с докторантура по история”, предполагат следователите, след като постепенно се натъкват на поредица убийства с характер на ритуалност, извършена особено жестоко.

Всичко това е събрано в кадрите, които слагат началото на “Есента на демона” - дългоочакваното продължение на най-добрия криминален сериал “Дяволското гърло”, който бе излъчен през 2019 г. по Нова тв.

Новите 12 епизода стартират на високосния 29 февруари от 22 ч. Късният час е задължителен заради престъпленията, насилието, мистерията и психологическото напрежение в поредицата.

“Има натуралистични сцени, но те са оправдани заради съдържанието на филма”, обясни продуцентът Евтим Милошев.

Евтим Милошев
Евтим Милошев

В деня на тв премиерата те ще бъдат видени 4 часа по-рано - от 18 ч във Велико Търново, където са поканени всички жители и представители на институциите да изгледат първите две серии в спортната зала на града. “Залата е голяма, но и всички, които ни помагаха по време на снимките във Велико Търново, са твърде много. Поканихме ги, за да изкажем благодарността си”, каза Милошев.

“Видях града ни по начин, по който нямаме очи да го видим”, е първата реакция на кмета Даниел Панов, на когото продуцентът вече е показал първите два епизода. Панов е сред хората, които целият екип изключително цени заради подкрепата и възможността да

снимат дори на места, заключени от десетилетия

За да бъде картината достоверна, той пуска в кабинета си и настанява на стола си кмета от филма, изигран от Павел Иванов (бъдещия Гунди в биографичната лента за футболната звезда, която се снима в момента).

Всъщност изборът на локацията изобщо не е случаен и Велико Търново реално е герой в криминалната мистерия, тъй като тя може да се състои само в този град. Случаите са заимствани от историята на старата ни столица, а не са просто случайни попадения.

В същото време сценарият, писан през 2021-а, е досущ като сюжета, който се разкри покрай убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

“Съдия, прокурор, адвокат, полицай и бизнесмен - това е групата, оформила се в “Есента на демона”, която има свое собствено правосъдие. Досущ като реалната история около Мартин Божанов-Нотариуса. Тя обаче стана известна чак след смъртта му, а нашият сценарий е писан през 2021 г.”, каза продуцентът на сериала Евтим Милошев. Затова по думите му историята около Нотариуса е най-големият пиар на филма. Той и екипът му заснеха поредицата през есента на 2022 г. във Велико Търново, като режисьор е Павел Веснаков, а сценарият, както и на “Дяволското гърло”, е на Иван Спасов. Сериалът е първият, който получи финансиране от Националния филмов център по новата програма за безвъзмездна помощ за независимите продуценти. По-голямата му награда обаче е отличието “Златна роза” от най-стария филмов фестивал у нас, което за първи път бе връчено на тв поредица.

Нова тв започва да излъчва “Есента на демона” всеки четвъртък от 22 часа.

ГЕРОИТЕ ВЪВ ФИЛМА

Теодора Духовникова
Теодора Духовникова

Име: Мия Язова

Години: 45

Професия: бивш агент от ДАНС, понастоящем лектор по трудова психология

Основни характеристики: интровертна, интелигентна, чувствителна, независима

В ролята: Теодора Духовникова

Владимир Карамазов
Владимир Карамазов

Име: Филип Чанов

Години: 43

Професия: портиер в Смолянския театър, бивш полицай

Основни характеристики: суетен, сексапилен и умен, но мързелив. Склонен е към алкохола и летаргията

В ролята: Владимир Карамазов

Мариан Вълев
Мариан Вълев

Име: Явор Тороманов

Години: 55

Професия: началник на полицията в Търново, старши комисар

Основни характеристики: циничен, арогантен, но амбициозен, с непоклатими позиции в търновската полиция

В ролята: Мариан Вълев

Христина Апостолова
Христина Апостолова

Име: Гергана Заимова

Години: 40

Професия: оперативен полицай

Основни характеристики: отдадена на професията, амбициозна, тайнствена, ранима, добър полицай

В ролята: Христина Апостолова

Димо Алексиев
Димо Алексиев

Име: Димитър Харитонов

Години: 40

Професия: оперативен полицай

Основни характеристики: смел и достоен полицай, очукан от живота и от неумението си да общува с нежния пол

В ролята: Димо Алексиев

Асен Блатечки
Асен Блатечки

Име: Симеон Десподов

Години: 50

Професия: бизнесмен

Основни характеристики: безскрупулен местен “феодал”, който е сложил ръка на повечето едри и печеливши бизнеси в града

В ролята: Асен Блатечки

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Триковете за сваляне на килограми от жени професионалисти
Слънцезащита със зелен чай (+рецепта)
Брадли Купър и Джиджи Хадид се целунаха страстно в Париж (Видео)
Джесика Алба и дъщеря й посещават терапевт поради скандали и напрежение в отношенията си
Женската завист - по-мощна или не от мъжката

Напишете дума/думи за търсене