"Фейсбук" спира да плаща за новини в САЩ и Австралия

Техгигантът пусна раздела “Новини” през 2019 г. в 5 държави.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Медии искат властите да задължат “Мета” да дава пари за журналистически статии

Компанията майка на фейсбук - “Мета”, прекратява поддръжката на новинарско съдържание в САЩ и Австралия, обявиха от ръководството ѝ в петък.

Техгигантът пусна раздела “Новини” за фейсбук през 2019 г. в 5 държави. Тогава от компанията на Марк Зукърбърг коментираха, че се надяват услугата да помогне за “поддържане на страхотна журналистика и укрепване на демокрацията”. През септември м.г. обаче от социалната мрежа обявиха, че спират услугата за Великобритания, Франция и Германия.

От “Мета” обясниха, че през април премахват раздела и в Австралия и САЩ, тъй като твърде малко потребители ползват фейсбук, за да четат новини. Според данни броят на хората, които ползват услугата, е спаднал с 80% през 2023 г. в двете страни, а новинарското съдържание е изключително малка част от цялостното преживяване на потребителите - под 3%.

“Мета” увери, че това решение няма да засегне съществуващите договори с издателите, докато не изтече срокът им. Сделката за милиони включваше редица медийни гиганти - “Уолстрийт Джърнъл”, “Вог”, “Гардиан”, “Ню Йорк Таймс” и др.

Решението на “Мета” да не плаща за новинарско съдържание беше силно критикувано от Австралия. Пускането на раздела “Новини” там беше част от действията на “Фейсбук” в отговор на Кодекса за договаряне на новинарските медии, който задължи техкомпаниите да плащат на изданията, за да ползват линковете към материалите им.

“Решението на “Мета” вече да не плаща за новинарско съдържание представлява пренебрегване на нейния ангажимент към устойчивостта на медиите”, отбеляза австралийската министърка на комуникациите Мишел Роуланд. Според нея спирането на услугата премахва “голям източник на приходи за бизнеса в австралийските медии”, които “заслужават справедливо възнаграждение за съдържанието, което предоставят”.

Алиансът за медии - най-големият синдикат на журналисти в Австралия, пък постави под съмнение дали “Мета” въобще се интересува от журналистика: “Фейсбук трябва да компенсира новинарските организации затова, че правят пари от тяхната журналистика”, посочиха оттам, като допълниха, че “ако не го направи доброволно, правителството трябва да използва правомощията, които има, за да го принуди”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не забравяме как се кара колело?
25-те прехвалени места по света, които разочароват (галерия)
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?

Напишете дума/думи за търсене