Внучката на последния австрийски император показва у нас скулптури от метал

Стефан Стоянов открива изложба на Габриела  фон  Хабсбург в Бургас.

Габриела фон Хабсбург е сред най-известните автори на съвременно изкуство

Shaping Shadows е мотото на изложбата, която Габриела фон Хабсбург - една от най-известните авторки на съвременно изкуство, показва от 5 март до 5 април в столичната галерия “Аросита”.

Тя е внучка на Карл I Франц Йозеф - последния император на Австрия, и дъщеря на ерцхерцога на Австрия Ото фон Хабсбург. По наследство и по кръв носи титлата “ерцхерцогиня на Австрия”, но предпочита да я познават не като представител на династията, а като артист.

Монументалните ѝ творби красят зали и градска среда във Вашингтон, Тбилиси, Астана, Цюрих и други полиси на няколко континента. У нас идва за втори път по покана на своя международен куратор Стефан Стоянов. Артекспертът представя графики и някои от най-новите скулптури на Фон Хабсбург, направени от неръждаема стомана. Геометрични фигури, триъгълници, сфери и прости линии взаимодействат в атрактивен визуален ансамбъл.

Графики и някои от най-новите скулптури на Фон Хабсбург, направени от неръждаема стомана, ще бъдат показани в галерия "Аросита"
Графики и някои от най-новите скулптури на Фон Хабсбург, направени от неръждаема стомана, ще бъдат показани в галерия "Аросита"

Габриела фон Хабсбург разбива стереотипа, че скулптурите са агресивни в овладяването на определено място - нейните разширяват кръгозора на зрителя.

“Харесва ми предизвикателството да изразя това, което мисля, с най-обикновени форми и най-малко лична намеса”, казва авторката. Отделните елементи в скулптурната композиция променят пространството - зрителите са изкушени да ги докоснат и дори свободно да ги преместят. “Точно както в музиката, така и в скулптурата паузата засилва израза - тя е силно ангажирана с околната среда”, коментира авторката. Литографиите ѝ са също толкова интересни, като използва оригинална занаятчийска техника.

“Габриела е световен скулптор от първа класа. Тя е истински талант в света на метала, където по традиция мъжете се домогват до първенството. А колко мъже сред художниците умеят да работят с метал и въображението да ги води”, казва за нея Стефан Стоянов. В стоманата - този толкова мачовски материал, сякаш е закодирана женствеността на авторката. Самата тя споделя, че държи на максимална естетическа лаконичност.

Родена е в Люксембург, расте в Германия. Учи философия и изкуство в Мюнхен. Освен художник тя е и професор по изкуствата, бивш дипломат, посланик на Грузия в Германия от 2010 до 2013 г. Всяка година прави няколко международни изложби. От 90-те г. на XX век развива активна дейност в цяла Европа, като не пропуска залите на бившите соц държави, работи и в САЩ.

Творба на Габриела фон Хабсбург
Творба на Габриела фон Хабсбург

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене