Деян Донков и Мария Кавърджикова нарисувани с въглен от Силвия Богоева

Портрет на Деян Донков
СНИМКИ ГАЛЕРИЯ “НЮАНС”

Вдъхновена от Чехов, тя подрежда портрети на хора и животни в “Нюанс”

Портрети с въглени и маслени бои, сред които на актьорите Деян Донков, Мария Кавърджикова и Тодор Тодоров, рисува Силвия Богоева. Това е втората ѝ самостоятелна експозиция в галерия “Нюанс”, озаглавена “Човекът е прах, мираж, пепел…” (цитат от разказа “Разговор на човек куче” на Антон П. Чехов).

Освен хора Богоева рисува и животни - всички, оставили своя отпечатък върху живота ѝ. “Обичам да рисувам портрети. Този процес – изследването на човека, не спира да ме вълнува, откакто се помня. Обичам хората, обичам и животните, особено кучетата, а това постоянно ме приканва да ги рисувам. Не знам дали някога ще ми омръзне да “дълбая” в чертите, излъчването, емоционалния заряд, характера на тези същества”, казва художничката.

Въглена, с който най-често твори на бялото платно, определя като “жив и честен” материал, към който е привързана отдавна. Рисунката си остава най-голямата ѝ страст. Казва, че в този стил се чувства най-искрена и категорична. Истински обаче я вдъхновява портретът. Затова и в настоящата си изложба решава да съчетае двете в едно цяло. 

Портрет на Мария Кавърджикова
Портрет на Мария Кавърджикова

Официалното откриване на изложбата “Човекът е прах, мираж, пепел…” е на 8 март в галерия “Нюанс” и може да бъде видяна до 24 март.

Силвия Богоева е родена през 1990 г. в София, където завършва специалност “Метал” в Националното училище за приложни изкуства “Св. Лука”. След това придобива бакалавърска степен “Порцелан и стъкло” в Националната художествена академия, а по-късно отново там завършва и магистър със специалност “Живопис” в ателието на Ивайло Мирчев и Десислава Минчева. Изложби прави от 2009 г. насам, като има и много спечелени награди. Една от тях е “Портретът” - приз за млад автор в категория “Живопис”, поднесена от Тодор Стайков (Млади български художници) през 2020 г. През 2021-а става главен сценограф във втория сезон на българския сериал “Пътят на честта”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене