Защо са опасни диетите?

Лекарите твърдят, че повечето диети са вредни, тъй като ни лишават от витамини и полезни вещества, а отслабването никак не е сигурно.

Най-опасните диети са екстремните, които наблягат само на един тип продукти - яйца, сирене, сокове. Повечето от тях обещават бързо сваляне на излишните килограми, но имайте предвид, че повече от 1 - 2 кг седмично не е здравословни, а и при тях има риск от йо-йо ефект. Освен това вероятно ще се сдобиете с тъмни кръгове под очите и суха кожа. В резултат от гладуването може да се появят проблеми с панкреаса, черния дроб, стомаха.

Още един проблем е изтощаването на организма заради еднообразното меню. Получава се дефицит на минерали - най-често калций и желязо. Ако строгата диета продължи повече от пет дни, настъпва авитаминоза, което пък е причина за понижено самочувствие. Освен това страда дейността на нервната система и зрението, възникват проблеми със съня.
Така че, както се оказва, диетите са нещо крайно опасно. Затова преди да се подложите на хранителен режим, задължително се консултирайте с диетолог.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене