Кой е важният скъпоценен камък за всяка зодия

От древността до днес хората знаят за скритата мощ на камъните, която обаче може да ни разруши, ако сгрешим към кой от тях да посегнем, търсейки помощ или пък просто украса

Овен и диамант

Диаманти
Снимка: Пиксабей
Диаманти Снимка: Пиксабей

Първият зодиакален знак е Овен, а камъкът, който подсилва неговата енергия, е диамантът. Носим го, когато имаме позиции Слънце, Луна и асцендент в Овен.

Като физични свойства се смята, че диамантът е естественият минерал с най-голяма твърдост. Единственото нещо, което може да надраска повърхността му, е друг диамант. Древните гърци са наричали диамантите adamas, което означава непобедим, а в гръцката митология боговете са поставяли диаманти на най-ценните си и отличителни предмети - меча на Кронос, шлема на Херакъл, неразкъсаемите вериги на Прометей - всички те дължали високата си издръжливост и сила на факта, че ценният камък е тяхна съставна част. Воините от знатен произход също са носели диаманти по време на войни, тъй като вярвали, че ще ги предпазят в битките.

Лесно може да свържем символиката на камъка с архетипа на Овена. По натура той е с войнствен характер, има агресивна природа и притежава естествена твърдост и решителност. Управлява се от планетата Марс, която се свързва с гръцкия бог на войната Арес.

През призмата на нашето съвремие, носейки диамант, хората с ключови позиции в Овен ще засилят своя изначален заряд, сила, мотивация, амбиция да са лидери, образно казано „да превземат света", независимо от предизвикателствата.

От гледна точка на здравето диамантът влияе позитивно и на имунната система, което също има отношение към Марс - в наталната карта той отговаря и за защитните функции на организма.

Телец и изумруд

Изумруд
Изумруд

Скъпоценният камък, който се свързва с втория зодиакален знак - Телец, е емералд, наричан още и изумруд. В легендите, свързани с този камък, се казва, че той има успокояващ ефект, използва се при медитации и редуцира стреса. Това се дължи на специфичния зелен цвят, който притежава, а зеленият цвят, от своя страна, е символ на природата, спокойствието, но също и на парите. Известен е още с наименованието смарагд, което произлиза от гръцкото наименование смарагда - „зелен скъпоценен камък".

Интересен факт е, че римският император Нерон гледал гладиаторските битки през огромен прозрачен емералд, защото намирал цвета за успокояващ.

Архетипът на Телец обрисува именно спокойствието, стабилността, затова и носейки емералд, хората със Слънце, Луна и асцендент Телец подсилват своята търпеливост, постоянство, лоялност, внасят баланс и спокойствие в живота си, но и подобряват материалното си състояние. Телците имат важния житейски урок да разберат, че трупайки материални блага, трябва реципрочно с това да трупат и духовност, че физически измеримите неща трябва да вървят заедно с нематериалните ценности. Носейки изумруд, те по-лесно стигат до това ключово осъзнаване.

Близнаци и кехлибар

Кехлибар
Кехлибар

Третият знак в зодиака е Близнаци, а камъкът, който се свързва с неговия образ, е кехлибарът. Всъщност кехлибарът не е истински минерал, а е образуван от вкаменена смола от иглолистни дървета.

Кехлибарът премахва депресията, стимулира интелекта, позволява на човек да изразява себе си по-добре. Свързва се и с повишаване на фокуса, бистрия ум, концентрацията - именно характеристиките, които Близнаците притежават във високата си вибрация на изразяване. Помага им да достигат спокойствие на мислите и да вербализират своята собствена истина. Освен това въздейства върху повишаването на самооценката - това, с което се свързва и планетата Меркурий, управител на Близнаци, а именно той отговаря и за нашето самочувствие.

Кехлибарът е много по-различен от останалите полускъпoценни камъни. Среща се в най-различни разновидности по отошение на форма, структура, размер и цвят. Също както и Близнаците - те имат „много лица", променливи и непостоянни са. Когато бъде нагрят, без да има достатъчно кислород, кехлибарът се разтапя. Може да направим този паралел и с хората с ключови позиции в Близнаци - при липсата на така важните характеристики на въздушната стихия - комуникация, ментална стимулация, научаване на нови неща, те „ще се разтопят", ще изгубят себе си.

Рак и лунен камък

Лунен камък
Лунен камък

Лунният камък се свързва положително с енергията на хората с позиции Слънце, Луна и асцендент Рак. Тук символиката е видима още от наименованието на камъка - Луната е планетата, която управлява съзвездието Рак. Другото му наименование е афроселен и идва от комбинирането на имената на две древногръцки богини - Афродита, богинята на красотата и любовта, и Селен, богинята нa Луната.

Енергията, която носи лунният камък, е свързана с женското начало, с майчинството, с подсъзнанието, с интуицията и дълбоките емоции. Затова афроселенът е известен с това, че подпомага зачеването, спокойния сън, предпазва от инсомния и кошмари. Символичното му значение в миналото се отнася за пътуващите през нощта или по вода.

Специфично за Рака е да бъде воден от емоциите, а лунният камък регулира емоционалните амплитуди и го предпазва от прекомерна сантименталност и обидчивост. В ниското си проявление дълбоките емоции на Рака са пречка да види „голямата картина", а този минерал насочва енергията към това да погледнеш на живота от по-обширна перспектива. Асоциацията тук е, че когато човек се чувства изгубен, Луната е тази, която показва светлината в края на тунела. Тя се появява и на най-тъмния небосклон. С това е свързана и нейната цикличност - в периодите на новолуние привидно няма светлина, но неизбежно следват дни на пълнолуние. Всеки процес има начало и край и тази осъзнатост е ключова за представителите на трите основни позиции в Рак.

Лъв и рубин

Рубин
Рубин

Стигаме до един камък, определян като кралски, носител на космическа енергия, камък на Слънцето, огъня, символ на величие, лукс, но най-вече на истинската любов. Тези са характеристиките, които ни водят към рубина и знака Лъв. Името на рубина идва от латинската дума rubeus и означава „червен". В Римската империя този скъпоценен камък е бил с по-висока стойност дори от диаманта, тъй като се е смятал за носител на изключителна мощ и власт. Затова е и предпочитан от владетели от всички краища на света.

Както рубинът е най-ярък и отличителен в короната на владетеля, така и Слънцето (управител на съзвездието Лъв) в наталната ни карта сочи къде най-ярко греем, какъв е източникът на светлина и къде е най-голямият ресурс в хороскопа ни.

Рубинът е задължителният камък на ключовите позиции в Лъв, тъй като метафизичните му качества допълват перфектно огнения знак - вдъхва му увереност, благородство, въздейства позитивно на съзидателната сила, на способността да получава и да дава любов. Същевременно този специален скъпоценен камък предпазва Лъва от ниското проявление на знака, а именно арогантност и властност.

Дева и син сапфир

Син сапфир
Син сапфир

Синият сапфир е рожден камък на знака Дева. Символиката му е свързана с мъдростта, с прозорливостта, така че носейки се от човек с ключови позиции в Дева, на повърхността излизат точно тези качества от високия спектър на премерената и критикуваща Дева - дава покой на мислите.

Интересна е ролята на синия сапфир в гръцката митология. Той се свързва с бог Аполон и Делфийския оракул. Делфийският оракул е един от най-важните в античния свят, който прави своите предсказания и пророкувания в храма на Аполон в Делфи. Известен с наименованието Пития, оракулът е жена, която чрез растения и специални изпарения изпада в божествен транс и служи като медиатор, осъществявайки връзка с Аполон и вербализирайки неговите предсказания. Жриците в храма са целомъдрени млади жени, които обаче са неграмотни, за да не разбират смисъла на това, което прорукуват, а само да бъдат проводник на божественото предсказание. А камъкът, който са носели по време на ритуалите, е син сапфир.

Затова и Слънце, Луна и асцендент Дева, носейки този специален камък, въздействат на своята мъдрост, намирайки точния баланс между силата на ума и божествените послания.

Везни и опал

Опал
Опал

Когато Слънцето, Луната или асцендентът ни изгряват в знака на Везните, камъкът, който е нужно да си вземем, е опал. Например, когато е необходимо да се подсили или защити нашата жизнена сила в лични, партньорски или бизнес взаимоотношения, както и във всички отношения, при които другата гледна точка се приема като равностойна. Също така при съдебни дела, открити врагове, брак или развод.

Животворната сила на Везните е равновесие, стремеж към уравновесяване на различията, които са взаимносвързани и не могат да съществуват без тази симбиоза помежду им. Везната е един от четирите двойствени знаци, но при нея сякаш е най-силно изразено разкъсването между противоположностите. Например правилно и неправилно, аз и другият, любов и раздяла, вяра и безверие, денят и нощта. Именно в тези противоположности се намира нашият урок, който да усвоим, да научим, да успяваме да приемаме двете страни на монетата в себе си.

Везните се управляват от планетата Венера. В древногръцката митология това е Афродита - богинята на любовта и красотата. Цветовете и отблясъците на опала се свързват с многообразието от чувства на Афродита, а прозрачността му - с гъвкавостта, която Везните да проявят към партньора. Опалът е великолепие от светлина и игра на цветове! Прелестен камък!

Скорпионът няма нужда от камък

Когато Слънце, Луна или асцендент изгряват в знака на Скорпион, няма нужда да се носят камъни и кристали.

Една от причините е, че Скорпионът владее всички подземни богатства. Царството на Хадес се владее от Скорпиона. Този знак има най-осезаема връзка с отвъдния свят, все пак неговият 8 дом с управител Марс в ретрограден ход управлява смъртта и трансформацията. Той има много могъща сила, бързо се възстановява и регенерира при болест или тежки ситуации.

Неслучайно се казва за Скорпиона, че възкръсва като феникс от пепелта. Затова какъвто и камък да се добави към тази силна енергия, тя може да стане разрушителна за самия него, както и за околните. Той става уязвим към магии и чуждо вмешателство в неговото поле. Скорпионът няма нужда от допълнителна подкрепа. Той отговаря за всичко скрито и тайно, за ресурса на другите, секса, наследствата, окултните науки, магиите, мафията, контролиращите органи, банки, НАП, данъци, ревизии. Скорпионът потъва дълбоко в нещата, които го вълнуват, и умее да действа зад кадър.

И стрелецът не носи камъни и кристали

Когато Слънцето, Луната или асцендентът изгряват в знака на Стрелец, отново няма нужда да се носят камъни и кристали, защото могат да бъдат разрушителни за самия него. Този знак се управлява от Юпитер в прав ход и при него граници не съществуват. Затова и не трябва да надценява себе си. Каквото и да постигне, все му се струва малко и иска още. Също така е склонен към инфантилност и арогантност.

Стрелецът управлява философията ни за живота, висшето образование, чуждите езици, чужденци и друговерци. Теми на Стрелеца са също дългите пътувания зад граница, мащабните начинания, спортът, издателската дейност, недвижимите имоти, късметът и висшата дипломация. Стрелецът дава радост и оптимизъм.

Козирог и хематит

Хематит
Хематит

Когато Слънцето, Луната или асцендентът изгряват в знака на Козирог, камъкът, който е нужно да си вземем, е хематит. Управител на Козирог е Сатурн в ретрограден ход, той е свързан с нашето себеуважение.

Козирогът структурира, организира, управлява и ръководи. Тук се разглеждат следните теми: отношението ни към авторитетите, нашият авторитет и кариера, също и отношенията ни с родителя, който припознаваме като баща. Козирогът е търпелив, упорит и отговорен, но трябва да се научи да разбира другите.

Хематитът е естествен минерал с черен цвят, характеризиращ се с наличието на студен метален блясък.

Водолей и аметист

Аметист
Аметист

Когато Слънцето, Луната или асцендентът изгряват в знака на Водолей, камъкът е аметист. Той е вид виолетов или синьо-лилав кварц. Приема се за камък, който ни пречиства.

Думата аметист идва от гръцката аmethystos, която означава „неопияняващ". В древността най-често е използван, за да предотвратява алкохолизъм. Водолей е знакът на нашата индивидуалност и уникалност. Негов управител е Сатурн в прав ход. Дава свобода и независимост, но и изисква същото за себе си. Водолеят не познава самотата, не харесва драмите, той е изобретателен и непокорен. Негови теми са ексцентричността, модерното, новото, различното, технологиите, нашите приятели, интернет, IT специалисти, електротехници, космонавти, инженери, фотографи, пилоти, общностите, сбъднатите мечти, неочакваните обрати, бъдещето, астологията, психологията, телевизията, откритията и изобретенията, както и революциите.

Риби и аквамарин

Аквамарин
Аквамарин

Когато Слънцето, Луната или асцендентът изгряват в знака на Риби, камъкът за този зодиакален знак е аквамарин. Управител на Риби е Юпитер в ретрограден ход.

Аквамаринът е скъпоценен камък, разновидност на минерала берил с нежносин до синьозелен цвят. Името му произлиза от латинското aqua marina – морска вода, защото цветът му напомня на морето. Тук е нашата божествена любов.

При Рибите е безкраят, няма граници, всичко е едно, тук Аз-ът не съществува. Милосърдие, състрадателност и саможертва са качества на Рибата в нейната висока октава. Това е знакът на мечтите, на въображението, на творци, лечители, лекари и социални работници, но и на нашите страхове, фантазии, бягството от реалността, опиати, течности, илюзии и кино.

В подкрепа на свойствата на аквамарина служат йога практики, плуване, медитация и дарителство.

*Ирена Бучкова и Петя Георгиева работят по системата на Стилиян Иванов "Асеман себепознание"

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!

Напишете дума/думи за търсене