Край на войната! Митко Щерев разреши на Лили Иванова да пее "Осъдени души"

Авторът на големия хит прави този жест за текстописците, не за нея

Обрат в естрадата! Забраната ще пада! Лили Иванова е стъпка по-близо до това да отново пее "Осъдени души"! Емблематичният композитор Митко Щерев е готов да се пречупи и да отмени забраната към Лили Иванова да пее песните, които той е композирал.

"Склонен съм да падне забраната", каза маестро Щерев и добавя: "Бих го направил не за друго, а за авторите на текстове, защото и те са потърпевши".

Митко Щерев е готов за компромиси
Митко Щерев е готов за компромиси

Уважаваното светило на музиката сподели пред "България Днес", че примата на естрадата не се е свързала с него след обявяването на тази новина. Щерев сподели, че дълго време не си е говорил с певицата и не очаква това да се промени.

"Нямам желание да се срещам с Лили Иванова и да обсъждаме каквото и да е било", категоричен е композиторът.

Според композитора Лили се държи неуважително с колегията
Според композитора Лили се държи неуважително с колегията

Спорът между Щерев и Лили Иванова се започна преди 15 години. Тогава композиторът забрани на певицата да изпълнява песните му, някои от които са емблематични за Иванова, и през годините твърдо е държал на забраната. Сега неочаквано нещата се промениха. "Обадих й се по телефона преди един много важен за нея концерт. Тя пя 7 мои песни тогава", разказва създателят на "Диана Експрес" за началото на раздора. "Помолих я да преведе 6% от прихода на концерта в "Музикаутор", за да получа това, което ми се полага по закон."

Композиторът казва, че тогава той е получил отрицателен отговор от Лили. "И аз тогава й казах: "Добре, щом по този начин ще говорим, аз ще ти изпратя една покана да ти забраня да изпълняваш песните ми по концерти".

Според Закона за авторското право авторите имат право на процент от всеки приход на продуцента, реализиран от използването на произведението. Именно затова исканията на Щерев са легитимни.

Създателят на вечните хитове като "Нямо кино", "Хризантеми" и още много други все още не може да прости на отношението на естрадната легенда. Според маестрото Лили е омаловажавала авторитета на композиторите, поетите и авторите на текстовете от много дълго време. "Тя отказваше да приеме, че те са равностойни на нея хора на изкуството" - обяснява Щерев.

Лили не е Графа, казва Щерев
Лили не е Графа, казва Щерев

Композиторът не е единственият автор на песни, който е налагал забрани на обичаната певица. Покойният Ангел Заберски, създател на хита "Адажио", също е разочарован от изпълнителката. Тончо Русев, Найден Андреев и Асен Гаргов също са забранявали на Лили да изпълнява техните песни.

Според музиканта Лили не може да се държи така със своите колеги, тъй като тя разчита на тях. "Лили не е Графа", казва той, като я съпоставя с поп звездата, който си е сам автор на своите парчета, за разлика от обичаната певица.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене