Ричард Лаграванес, който харесва повече "Ромео и Жулиета" от "Здрач"

Режисьорът Ричард Лагравенес е работил по „Послепис: Обичам те", „Мостовете на Медисън" и „Кралят на рибарите". Най-новият му проект е "Прелестни създания". Той признава, че се е старал да направи филма си повече като „Ромео и Жулиета", отколкото като „Здрач".

Какво ви привлече в този проект?
Харесвам южняшката готика - аз самият съм от север и това е напълно непознат свят за мен. Освен това обичам митология. „Кралят на рибарите" беше митология. Бях голям фен на „Бъфи, убийцата на вампири" и на „Живите мъртви". Те се превърнаха в метафора за много по-големи и значими неща. Затова ми хареса идеята за призоваването - за това как на шестнайсетия й рожден ден силите на момичето чародейка биват призовавани към светлината или към мрака, в зависимост от нейната природа. Помислих си: „Уау, каква страхотна метафора!" Кой от нас на тази възраст знае какъв е в действителност? Винаги се притесняваме какви ще станем, когато се отделим от полата на майка си и навлезем в самостоятелния живот. И ето, в тази книга имаше великолепна идея и цялата магия около нея, а по средата - историята тип Ромео и Жулиета.

По какво „Прелестни създания" се отличава от „Здрач"?
Това също е любовна история и един от главните герои притежава свръхестествени сили - приликите са дотук. Предизвикателството за мен беше да се опитам да взема този жанр и да го издигна малко. Историята е много по-голяма, в известен смисъл прилича повече на „Ромео и Жулиета". Не става дума само за любовната история на Лена и Итън, а и за семейната им история, за тайните на техните две фамилии, за едно проклятие... Опитахме се да се отдалечим от тежките моменти и наивността. Не подценявам в никакъв случай „Здрач", но такъв филм вече е правен, така че, защо, по дяволите, някой ще иска да прави нещо подобно отново?

Как се вписва „Прелестни създания" в кариерата ви, след като е възможно да стане начало на нещо много голямо, да има продължения и т.н.?
Ще видим. Ако филмът предизвика огромен интерес, това ще бъде страхотно, но аз просто исках да направя един хубав филм, сам по себе си. Уморен съм от филми, които свършват с повече въпроси, отколкото отговори, и човек знае, че трябва да гледа и втората част, за да разбере какво ще се случи. Така зрителят остава с чувството, че го зарибяваме да си купи още. Това е дразнещо, затова направих един солиден край, който обаче е достатъчно интелигентен, за да може да се надгради върху него. Наистина не исках да се фокусирам върху мисълта за продължения, не съм чел следващите книги от поредицата. Исках просто да разкажа тази история по най-добрия възможен начин.

източник: Filmink.com.au

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене