„Гореща кръв“ – няма граници за мечтите

„Гореща кръв" е автобиографичен роман за пътя към успеха на английската журналистка от ромски произход Рокси Фрийман.

Тя започва да учи едва на 22-годишна възраст, но се научава да чете като дете с помощта на майка си и една от големите ѝ страсти в живота са книгите. Стилът на дебютната ѝ книга е лек и приятен за четене, текстът звучи искрено и неподправено. Благодарение на силната си воля и желание Рокси преодолява редица трудности, съпътстващи нелекия чергарски начин на живот и в момента е журналист на свободна практика.

Нейни материали са публикувани в множество печатни издания, сред които The Guardian, Daily Mail, списание You и Brighton Argus. Мyvillage.com я определя като един от най-добрите си кулинарни критици.

„Гореща кръв" е дебютния роман на Рокси Фрийман, който много бързо се превръща в бестселър и я изстрелва към върха. Авторката описва живота на семейството си, което странства из Ирландия, а по-късно се премества в Англия.

То не е типичното циганско семейство. Майката на Рокси Дикси произхожда от богата американска фамилия, но подтиквана от желание да бъде свободна предприема пътувания из Европа и във Великобритания се влюбва в баща ѝ Дик. Дик е ром по произход, но е отгледан в традиционен дом и възпитан като католик. Те се женят и въпреки възраженията на родителите си Дикси, заживява със съпруга си в теглен от коне фургон по пътищата на Ирландия.

Животът на семейството е труден, но Рокси заедно с брат си и шестте сестри растат свободни и в хармония с природата. Двамата не ходи на училище, но още преди да навърши десет години вече може да издои коза, да язди кон и да приготви вечеря за цялото семейство на открит огън. Ранното й детство е идилично, но когато баща й отвежда семейството в Англия, чергарите се сблъскват с предразсъдъци и враждебност. Рокси става обект на сексуални посегателства от страна на семеен приятел, но пази случващото се в тайна в продължение на години.

Един ден обаче тя решава да разкаже на полицията за „чичо Тони". И властите започват издирването на „най-търсения педофил във Великобритания", както пишат всички вестници на Острова. Въпреки трудностите, с които се сблъсква, Рокси открива любовта си към фламенкото и танците и изнася представления по целия свят. Прекрасно написаната й история е искрен и интригуващ портрет на живота на жените и момичетата в чергарските общности.

В момента във Великобритания към ромските общности има голям интерес. Вестник Guardian дори посвещава статия на причините мемоарите на цигани и чергари да са бестселъри в момента. „Гореща кръв" излиза у нас във време, когато интеграцията на ромите е особено наболял проблем за България. Историята на Рокси Фрийман ни показва, че когато има силно желание и ясна цел, никой не може да ни спре по пътя към успеха.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене