Хора изчезват, банкови карти се появяват на срещата на магьосниците в Габрово

Шоуто на Ян Фриш

150 фокусници от цял свят ще се състезават за наградата "Златна котка", актьорът Ненчо Илчев ще е специален гост

Големият шлем на най-великите съвременни майстори на магията, илюзиите и фокусите се събира в Габрово днес за 11-ото издание на магичната среща “Златна котка”.

Дейвид Стоун и Ян Фриш - двама велики френски магьосници, ще изумят двехилядната публика в галаспектакъла в събота вечер в спортна зала “Орловец”. Силата и на двамата е магията отблизо, те са изключително сръчни, много добри в манипулацията.

“Дейвид Стоун спечели френския вариант на “България търси талант” - “Уникалните таланти на Франция”, преди няколко години. Изключително оригинален в представянето на фокусите си. Използва всекидневни предмети, за които никой не би си помислил, че с тях може да се правят фокуси. Има много характерен номер с банкова карта, която се появява в блокче лед.

Използва и своя домашен папагал във фокусите си, който от време на време се появява от джобчето му”, разказва организаторът на магичния фест Дани Белев.

Стоун е първият чуждестранен гост, който се съгласил преди 13 години да гостува в Габрово на прохождащата магична среща “Златна котка”. Заразен от любовта и енергията, с която ние правим всичко, на тръгване ми каза: “Момче, насреща съм с каквото мога да ти съдействам с контакти и препоръки”. Той беше един от хората, които ми помогнаха най-много”, благодарен е организаторът от Габрово.

Дейвид Стоун и организаторът на магичния фестивал Дани Белев
Дейвид Стоун и организаторът на магичния фестивал Дани Белев

Ян Фриш пък е човекът, спечелил всички възможни награди за магия в света. За пръв път ще покаже шоуто си у нас и със сигурност ще изуми българската публика. За него казват, че ръцете му са по-бързи от очите ни.

“На европейското първенство през 2011 г., в Блекпул, Англия, където участвах и аз, той спечели Гран при за магия отблизо. Там се запознахме, дори имам снимка, която съм подготвил да му покажа оттогава”, разкрива Дани Белев. Габровецът всяка година преследвал великия фокусник да гостува в столицата на хумора, но той винаги бил зает в дните на събитието. Тази година обаче късметът се усмихнал и той ще присъства.

“Неговият най-отличителен номер, който стана вайръл преди години във фейсбук и имаше милиони гледания, е с едни топчета и чашки. Нещо като играта “Тука има, тука няма”, но го е развил по съвсем друг начин. Той е изключителен артист на сцената. Представя някаква вътрешна борба на твореца с невъзможния свят, който ни заобикаля”, казва Дани Белев.

По време на тридневния магичен фест Дейвид Стоун и Ян Фриш ще проведат специални мастъркласове в Габрово и ще разкрият триковете си на 150 изгряващи звезди от цял свят.

“Това е и основната идея на фестивала - да се развива магичното изкуство. Преди 20-30 години магьосниците бяха затворено общество, не допускаха други, пазеха си тайните дори един от друг. Но мисленето на всички съвременни фокусници е, когато се научи нещо ново, да го споделят с приятели. Колкото повече добри фокусници има, толкова повече работа ще има за всички”, обяснява Белев.

Тази година гостите на единствения по рода си у нас фест на магията и илюзиите идват от Венецуела, Аржентина, Южна Корея, от над 10 европейски държави, както и от съседните балкански страни. 36 от тях ще се включат в надпреварата за голямата награда на община Габрово “Златна котка”. “Тя всъщност е сребърна, защото ние сме габровци и няма как да дадем котка от злато.

Все пак кръстихме статуетката “Златна котка” и това е малък дженк към гостите, за да покажем, че са в столицата на хумора”, казва основният двигател на събитието.

Фокусници на сцената на миналогодишната гала
Фокусници на сцената на миналогодишната гала

От тази година състезанието за най-добър магьосник е сертифицирано по стандартите на FISM - световната организация на илюзионистите. В журито влизат президентът Андреа Байони, вицепрезидентът Хавиер Тапиас, Серж Один - президент на френската асоциация на магьосниците, и аристократичният Лий Алекс от Англия. Най-добрите изгряващи звезди ще бъдат включени в галаспектакъла на 16 март. Шоуто ще водят Иван и Андрей. 2000 места в зала “Орловец” са почти разпродадени.

На галата Дани Белев в тандем с Венсан Петров ще представят комичен номер. “Ще направим импровизация на тема “Булка или не”. Копираме малко играта “Сделка или не”. Надявам се целият експеримент да протече успешно и да намерим булка на Венсан”, разказва Белев. Ще участва и младият магьосник СтарБой Айвън, който ще представя България на европейското първенство тази година. В галаспектакъла той ще се развихри в големите илюзии, в които хора ще се появяват и изчезват, а някои ще бъдат рязани на две.

На магьосническата среща в Габрово тази година ще е и популярният с фокусите си актьор Ненчо Илчев. Освободил е уикенда си от ангажименти и ще бъде специален гост.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене