Монахът пианист Авел посвещава концерта си във Варна на патриарх Неофит

Монах Авел по време на концерта си в зала 1 на НДК

Атонският монах пианист Авел ще посвети концерта в събота във Варна на паметта на починалия българския патриарх Неофит.

Изпълнението ще започне с минута мълчание по взаимно решение на ръководството на варненския ФКЦ, самия изпълнител и продуцента му Евгения Стайловская.

В програмата са включени 22 композиции - от Бах през Моцарт, Бетовен, Шопен, Рахманинов, Шостакович та до майстора на филмова музика Енио Мориконе.

Във вторник вечерта зрителите в зала 1 на НДК в София изпратиха на крака монах Авел след края на соловия му клавирен.

След края на програмата си монахът се сбогува със зрителите, но непрекъсващите аплодисменти три пъти го върнаха зад рояла за ново изпълнение.

Монах Авел в гимназията е математик и пианист, като със светското име Антон Шчулкин завършва Санкт-Петербургската държавна консерватория „Николай Андреевич Римски-Корсаков". Вместо да гастролира по световните сцени и да се радва на звездна слава и любовта на публиката, избира съвършено различен път... Посвещава се на Бог в аскетично уединение.

Следват седем години в Светогорския манастир "Дохиар", през пет от които е и строителен работник на новоизграждащ се девически манастир в Сухо, Гърция, под духовното ръководство на знаменития старец архимандрит Григорий - прозорлив светогорски игумен в продължение на близо половин век.

Отношенията им са запечатани в документалната лента "Къде си, Адам?", продуцирана от протодякон Александър Плиска. Където "Адам" всъщност е пиано... А музиката звучи под сръчните пръсти и отекващата обич на монах Авел... Душата знае, но иска да научи и повече...

Следват нови пет години в "Северния Атон" - руския средновековен Валаамски манастир на най-голямото европейско езеро Ладога...

От този духовен оазис започва и активната концертна дейност на монах Авел...

За да прославя Бог чрез виртуозните си пръсти и да насажда любовта в човешките сърца...

Монахът мълчи, но музиката говори... И дава утеха, радост и хармония... "Монахът-утешител", както вече го наричат, ще Ви изсвири всичко - от вечната класика на Бах и Бетховен, през Глинка и Рахманинов до Енио Мориконе и модерните Сикрит гардън.

Да - Душата знае... А понякога и проговаря... По своя си начин...

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене