Свекървата - упътване за обичане

Не заставайте между свекървата и сина ѝ – това е проява на лош вкус и не води до нищо добро

Никога не заставайте между нея и сина ѝ – това е проява на лош вкус и не води до нищо добро

Ако си мислите, че има повече вицове за тъщите, отколкото за свекървите, дълбоко се лъжете. Откакто свят светува, тези две “общности” воюват – къде по-малко видно, къде направо очеизваждащо. Дори статистиката е категорична, че на пръсти се броят жените, които удържат семейните скандали с майката на своята половинка. И това е закономерност, която идва или от пословичната ревност на майките към синовете им или от прекалената им загриженост и любов. Да балансирате между съпруга си и свекървата, е мисия възможна, стига да разпознаете някои белези и да проявите търпение и мъдрост. С две думи, налага се да поработите над себе си, ако искате по време на семейните празници, и не само, обстановката вкъщи да не прилича на студената война.

Първо я опознайте

Не бързайте да я харесвате или да я мразите! Това, което всеки човек оставя като първо впечатление, често се променя с времето и задължително проявява нюанси в зависимост от житейските обстоятелства. Ако станете първи приятелки бързо-бързо, ще ви е много трудно да поставяте граници, когато това се наложи. А то ще се наложи рано или късно. Представете си, че имате дете и се окаже, че тя е много глезеща, безпринципна или пък обратното, твърде неглижираща вашето отроче. Тогава ще ви се иска да ѝ кажете, че не сте съгласна с нещо, а скъсената дистанция ще пречи. И ще кършите пръсти нервно години наред.

Или пък обратното, тя е внимателна и резервирана към вас отначало, защото, да речем, синът ѝ е бъркал много пъти и не желае да се сближи с поредното му гадже. А с времето се окаже, че вие правите чудесно семейство и тя стане най-добрата баба на вашите деца.

Не бързайте да съдите. Бъдете любезни, учтиви и коректни. Никога и по никакъв повод не се опитвайте да настроите мъжа си срещу майка му – това най-малкото е въпрос на много лош вкус. Дори той да говори срещу нея, не му суфлирайте. Децата може и да мрънкаме по отношение на нашите родители, но почти никой не обича някой друг да ги напада.

Опитайте да опознаете тази жена. Разберете какво я ласкае и успокоява и какво я вбесява. Последното го избягвайте. Подхождайте индивидуално, съветват психолозите, които подреждат свекървите в няколко групи.

- Най-много са  ревнивките. Свекървата от тази група приема снаха си като жена, която ѝ отнема сина. Тя постоянно ще ви преценява, ще ви сравнява със себе си и ще търси недостатъците ви. Едва ли ще успеете да й угодите. Не се и опитвайте.

Подходът: Гледайте да не я дразните и се виждайте само на семейни тържества. Със сигурност ще е по-любезна, ако й показвате, че сте любяща и грижовна съпруга на сина ѝ.

- Лъвицата майка е по-тежък случай от ревнивката. Тя бди над сина си и не допуска никого до него, да не говорим за някаква друга жена.

Подходът: Стойте далече от нея и не се опитвайте да я променяте. По-скоро се постарайте да измъкнете мъжа си от майчината прегръдка.

- Енергичната и неостаряваща свекърва може дори да освежи брака ви

Тя едва ли ще се бърка в семейните ви работи, защото е достатъчно дейна и ще се занимава повече със себе си и възможностите да живее на макс. С удоволствие ще отстъпи грижите за сина си на вас, за да има повече време за себе си.

Подходът: Единственият проблем, който може да имате с тази активна и по-суетна дама, е дали тя ще жертва почивните си дни например, за да ви помага при отглеждането на децата. Иначе с удоволствие ще се съгласи да пазарувате заедно.

- Вечно мърморещата може да вгорчи живота ви. Тя постоянно се оплаква и ви занимава със собствените си проблеми. Може да се каже, че този тип жени са енергийни вампири, които черпят от силите ви.

Подходът: Не бива да се поддавате на манипулациите ѝ, което обаче не означава, че не трябва да ѝ помагате, когато се налага. Важно е да преценявате кога преувеличава и кога наистина има нужда от помощ.

- Почти перфектната. Повярвайте, тя все пак съществува. Дано да имате късмет да попаднете на мъж с такава майка. Най-важното за нея е вие двамата да сте добре и би дала всичко това да е така.

Подходът: Достатъчно е да ѝ отвръщате с мили жестове и да я уважавате. Тя ще се чувства прекрасно, ако вие и децата сте щастливи.

Когато родите деца, независимо в какви отношения сте със свекървата, се погрижете те

да се научат на уважение и респект към нея

Ако жената си има трески за дялане, децата сами ще го усетят, няма нужда да им го вменявате. Освен това към вас може да не е най-добрата свекърва, а пък за тях да се окаже чудесна, перфектна баба. Не нарушавайте връзката помежду им само защото вие имате нещо наум. Децата ви със сигурност биха искали да имат любима баба, отношенията с която се помнят цял живот и оказват силно въздействие.

Ако обаче свекървата има неблагоразумието да манипулира своите внуци и вие сте сигурна в това, поговорете първо с партньора си. Отново без никакви нападки и обиди, а най-сърдечно и открито. Той също носи отговорност за това вашите деца да живеят в хармонично семейство, където да се учат на най-добрите ценности и порядки. Просто запомнете – търпение, мъдрост и колкото се може повече любов!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!

Напишете дума/думи за търсене