Българка в екипа на латвийски сериал, грабнал две награди в Лил

Теодора Маркова, сценарист на едни от най-обичаните и гледани български филми и сериали

Латвийският сериал „Съветски дънки" получи наградата на публиката, както и отличието за най-добър актьор (Карлис Арнолдс Авотс), на фестивала Series Mania 2024 във френския град Лил. Българката Теодора Маркова е създател и съсценарист на продукцията, съобщават от екипа ѝ, пише БТА.

СЮЖЕТЪТ

Комедийната драма се състои от осем епизода. Действието се развива в края на 70-те години на фона на пропаганда в СССР срещу западната култура. Героят на Авотс – младият Ренарс, е рокендрол фен и престъпник на дребно, който е вкаран в психиатрична клиника. В битка за своето оцеляване той започва нелегално производство на дънки с помощта на други пациенти и с покровителството на директора на болницата, който получава голяма част от печалбата. Дънките стават култ в Рига и Ренарс се превръща в анонимна легенда. КГБ се опитва да разбие мрежата и да открие шивашкия цех в цялата страна. Конфликтът между Ренарс и агентът Марис ескалира извън нелегалния бизнес с дънките и става сблъсък на идеологии, а самите дънки се превръщат във форма на протест.

ЕКИПЪТ

Освен Теодора Маркова създатели на продукцията са Станиславс Токаловс и Валдемар Калиновски. Епизодите са режисирани от Станиславс Токаловс и Юрис Курсиетис, продуцент е Ая Берзиня („Тасе филм").

„Съветски дънки" направи международната си премиера на 20 март в Лил. По-рано тази година той бе част от Berlinale Series Selects. Продукцията получи отличията за най-добър сериал, най-добър сценарий и най-добър актьор на латвийските национални филмови награди. Световен разпространител е „Бета филм".

Теодора Маркова беше избрана и в още една програма на фестивала във Франция, съобщават от екипа ѝ. Мистерията в шест епизода „Соломоново решение" е първият български проект, който участва в Series Mania в рамките на Co-pro Pitching Sessions. Създатели и сценаристи са Теодора Маркова и Невена Кертова („Под прикритие", „Революция Z", „Денят на бащата" и др.), а продуцент е Катя Тричкова („Уроците на Блага", „Посоки").

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене