Апартаментът с маймунката е бивш автосервиз

проект: Paola Maré 
снимки:Jana Sebestova

Една история за светлина, елегантност и стойностни интериорни решения

В сърцето на град Торино, интериорният дизайнер Паола Маре трансформира стар автосервиз в стилно и елегантно жилищно пространство. Чарът на бившото индустриално помещение е подчертан чрез избора на цветовата гама на интериора, присъствието на много метал и квадратни тръби в обзавеждането и интегрирането на светлината в пространството чрез скатните прозорци на скосения покрив. Дизайнерската схема се ръководи от черно-бели мебели и елементи, които вдъхват нов живот в жилището. Средоточна точка на жилището е носещата колона от необработен железобетон и разбира се – декоративната лампа с покатерилата се по нея маймунка.

Възможността за много естествена светлина кара дизайнерът да подбере изключително внимателно осветителните тела. Пространството е отворено и именно чрез различните източници е възможно зонирането му според функциите – в дневната на практика липсва централен източник - атмосферата е уютна и е подчертана от няколко стоящи и помощни лампи. Централният полилей е изместен над зоната за хранене, а подстъпът към горния етаж е фиксиран чрез футуристични осветителни тела със светодиоди. 

Кухнята е обособена зад носещата колона и е пространствено свързана с вътрешната градина. Изчистеният и минималистичен дизайнерски стил с доминиращи хоризонтали и плотове е запазен и тук. Всички кухненски шкафове са затворени, дръжките са функционални извивки на самите вратички и единствената фриволност е семпла полица над кухненския плод за съхранение на чаши, която има и декоративна функция. 

Над общото пространство на първо ниво са обособени три платформи, отворени към дневната. 

Тук са обособени частните пространства – главната спалня с открита вана и прилежаща баня, релакс зона и „стая за гости". 

 

Достъпът е осигурен от две стълбища в двата края на помещението ,които са визуален контрапункт, коренно различаващи се по стилистика и използвани материали. Едното е изпълнено от прахово боядисани в черно квадратни тръби, същия материал от който са изработени и парапетите на полуетажа. В неговата основа са вградени етажерка и кът за сядане. 

Второто е негатив на първото – масивно и изпълнено в бяло, то започва като конзолна маса в зоната на дневната и продължава в стълбището за горното ниво.

Под отворените платформи на втория етаж се намират антрето и централният вход,  дрешник, основната баня и кабинет с отделен вход. Плъзгаща се дървена врата дава на работното пространство уединение, когато е необходимо. Ажурният дизайн на преградната стена и врата помага да се поддържа визуална връзка с останалата част от жилището, дори когато е затворен. 

Преобладаващата палитра на интериора варира между девствено бяло и черното на желязото, затоплена от естествения цвят на дървото и детайлите на преградната стена от брезов шперплат и подови настилки от гранитогрес на Beton в перлен цвят. 

проект: Paola Maré
снимки:Jana Sebestova

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Храната, която топи мазнините на корема
Най-странните фетиши в секса
Училищни конфликти – съвети за родители
АББА проправя пътя на шведската музика на международната сцена
Рейки – енергията, която лекува

Напишете дума/думи за търсене