7 неща, които един фалшив приятел би направил

Чудили ли сте се някога дали сте имали вземане-даване с истински приятел или с някого, който просто си слага фасада? Не се чудете повече! Ще ви разкрием 7-те неща, които един фалшив приятел би направил, за да ви помогнем да забележите признаците на неискреност.

1. Целият е в слух... докато не ви потрябва
Едно от издайническите неща, които един фалшив приятел би направил, е да ви изслуша внимателно, когато споделяте върховете и паденията на живота си.
Въпреки това, когато наистина се нуждаете от неговата подкрепа в трудни моменти, той изведнъж става неуловим, предлага извинения или просто отхвърля вашите притеснения.

Истинският приятел те изслушва и те подкрепя във
всичко, но фалшивият приятел е там само когато му е удобно.

2. Разпространява негативизъм като горски пожар
Забелязвали ли сте някога как един фалшив приятел процъфтява от клюки и драми? Тези хора обичат да разпространяват слухове за другите, включително общи приятели, зад гърба им.

Фалшивите приятели често намират радост в предизвикването на сътресения и драми, като привидно се наслаждават на нещастията на околните.
Те охотно разпространяват мълви, разпалвайки неприятности, за да подхранват собствените си планове или несигурност. Автентичните приятелства се градят на доверие и уважение, а не на гърба на злонамерени приказки.

3. Води си списък
Внимавайте за приятеля, който води щателен списък с резултати от услуги и подаръци. Фалшивият приятел често следи какво е направил за вас и какво очаква в замяна.

Той може да забие този „резултат" в лицето ви, едва доловимо или открито, за да ви накара да се съобразите с неговите изисквания.
Истинските приятели имат безкористна и всеотдайна природа. Те не предлагат своята подкрепа или доброта с очакването да получат нещо в замяна.

4. Изчезва, когато блестите
Забелязали ли сте как един фалшив приятел става завистлив или негодуващ, когато постигнете нещо забележително?

Вместо да празнува успеха ви, той е склонен да омаловажава постиженията ви или дори да се дистанцира от вас.
Истинските приятели ви подкрепят, предлагайки истинска подкрепа и насърчение, без намек за ревност.

5. Никога не е наоколо по време на нужда
Когато на вратата ви почукат трудни времена, фалшивият приятел удобно ще намери извинения, за да избегне да бъде до вас.
Той може да твърди, че е зает или внезапно да стане недостъпен, когато имате нужда от рамо, на което да се облегнете.

В ярък контраст, автентичните приятели показват съпричастност и разбиране, с нетърпение ви подават ръка за помощ, укрепвайки връзката, която издържа на изпитанията на живота.

6. Използва ви за своя полза
Фалшивият приятел може да се сближи с вас, когато има нужда да направите нещо за него - било то финансова помощ, академична помощ или връзки с други хора.
След като получи това, което иска, може бързо да загуби интерес да прекарва времето си с вас. Автентичните приятелства се градят върху взаимна грижа и загриженост, а не върху опортюнистично поведение.

7. Не се извинява и не поема отговорност
Един от най-явните признаци на фалшив приятел е неспособността му да признае грешките си или да поеме отговорност за действията си.
Може да направи обидни забележки, да предаде доверието ви или да ви разочарова, но никога не се извинява искрено.

Истинските приятели са достатъчно скромни, за да се извинят, когато са сгрешили, и да се стремят да се поправят.

Могат ли фалшивите приятели да променят поведението си?
Въпреки че някои токсични приятели може да осъзнаят поведението си и да се подобрят, важно е да се поставят граници и да се прецени дали действията им наистина отразяват промяна в мнението. Не се страхувайте да се дистанцирате, ако ситуацията помежду ви не се променя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене