Странната причина, заради която жените с ботокс може да имат лоши връзки

Неспособността да имитирате емоциите на другите има ужасни последици за взаимоотношенията.
Ботоксът се превърна в граничен мейнстрийм през годините. Жени (и мъже) от всички сфери на живота отвръщат на удара на бръчките.

Но има ли тази козметична процедура страничен ефект, който би могъл да бъде достоен за няколко тревожни реда?

Изследване от 2011 г. установява, че инжектирането на ботокс означава, че може да не сте в състояние да съчувствате толкова добре, колкото преди. И ако не може да се поставите на мястото на партньора си, може много да се очертаят скалисти отношения.

Според The New York Times проучването, проведено от професорите Дейвид Т. Нийл и Таня Л. Чартранд, показва, че хората, които си слагат ботокс, не са в състояние да имитират емоциите на другите.
Те физически не са в състояние да го направят и тъй като не могат да копират емоционалните реакции на хората, с които общуват, те не могат да съчувстват; следователно те нямат представа какво чувстват.

Това проучване произтича от изследвания от 1980 г., които доказват, че щастливо женените двойки често си приличат с течение на времето и започват да правят едни и същи изражения.
Учените, провели изследването, задават въпросите: "Какво ще се случи сега, когато има ботокс?" Ще могат ли тези двойки все още да съчувстват един на друг? Ще бъдат ли все така щастливи?"

Изследователите смятат, че веществото може да повлияе на „въплътеното познание" или начина, по който лицата ни реагират, когато взаимодействаме с друг човек. Като цяло те отразяват това, което виждаме. Ако човек е видимо разстроен, лицата ни ще имитират намръщено лице. Тази форма на поведение на имитатор изпраща сигнал от лицата ни до мозъка ни, където може да започнем да съчувстваме на чуждите емоции.

След кратко тестване професорите Нийл и Чартранд били категорични с прогнозата си: ботоксът пречи на способността на човек да възприема чувствата на другите.

Изследователите тествали жени, на които е приложен Botox, срещу контролна група от жени, на които е приложен Restylane (вещество, което не влияе на движенията на лицето). Те показали на участничките снимки на човешки очи и ги помолили да съпоставят същите тези очи с човешките емоции.

Както се оказало, жените с инжекции с ботокс били значително по-малко възприемчиви, когато става въпрос за декодиране на израженията.
Повече изследвания, направени през 2016 г., продължават да подкрепят твърденията, че ботоксът влияе върху възприятията на хората за емоциите.

Изследовател, участвал в проучването от 2016 г., обяснява: „Нашето проучване беше създадено, за да изследва въплътеното познание. В същото време смятаме, че осъзнаването на това последствие ще бъде от полза за тези, които се занимават с естетичната медицина, не на последно място за адекватно информиране на хората, които търсят се подлагат на тези лечения."

Проучване от 2023 г., в което изследователи са извършили fMRI сканиране на мозъка на хора преди и след получаване на инжекции с ботокс, допълнително подкрепя тези твърдения.

Поради нарушената сигнализация между мускулите на лицето и мозъка им, тези, които са си сложили ботокс, изглежда изпитват по-големи трудности при тълкуването на емоциите на околните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене