12 признака, че си автосексуален

Има хора, които изпитват по-голямо привличане към себе си, отколкото към другите. Това предпочитание влиза и в областта на сексуалността и се нарича автосексуалност.

Автосексуалността определя хората, които са привлечени от себе си и които извличат по-голямо удоволствие от мастурбацията.
Живеем в общество, което ни налага кое е нормативно и кое не. Това ни кара да приемем, че сексуалното поведение винаги започва от привличане към други хора, различни от нас, което улеснява връзката ни. Мисълта, че някой изпитва желание към и възбуда от себе си, привлича вниманието.
Много автосексуални личности понякога смятат, че имат някакъв физически или психически проблем. Но това не е вярно. Автосексуалността е още един начин за изживяване на сексуалността и е по-разнообразен, отколкото си мислим.

Как да разбера дали съм автосексуален?


1. Възбуждате се, като гледате собственото си тяло
Обичате да се гледате, да съзерцавате лицето, физиката и формите си в огледалото. Удоволствието е такова, че обикновено се чувствате възбудени и това интензивно и внезапно усещане ви кара да се чувствате неспокойни за известно време. Малко по малко откривате, че е по-приятно да съзерцавате тялото си, отколкото това на други хора, независимо колко привлекателни са те.

2. Предпочитате мастурбацията пред други сексуални практики
Проучване, публикувано от Източнокитайския нормален университет в Шанхай, посочва, че мастурбацията е обичайна практика сред повечето хора, независимо дали имат партньор или не. Автосексуалните индивиди намират по-голямо удоволствие в тази практика, а не толкова в споделените преживявания с околните. Самоудоволствието носи най-голямо удовлетворение.

3. Желаете себе си повече
Автосексуалността не изключва напълно други потенциални сексуални партньори. Но усещате повече удоволствие и връзка в уединението, в контакта със собственото си тяло и възхищавайки се на себе си. Това е преживяване, което винаги сте изпитвали и което става по-очевидно по време на юношеството.

4. Имате сексуални фантазии за себе си
Друг знак за автосексуалност е изпратен от вселената на съня. В контекста на вашите фантазии фигурата, която винаги се появява в сънищата ви, сте вие самите. Понякога някой друг може да се появи, но във вашето съзнание и несъзнавано най-големият източник на желание и привличане е вашето собствено Аз.

5. Може да имате партньори и да сте щастливи
Обичайно е много хора, които изпитват автосексуалност, да имат на свой ред стабилна и щастлива сексуално-афективна връзка. Желанието за себе си не изключва и желанието за някой друг.
В тези случаи се постигат много задоволителни връзки, стига да има подходящо знание и комуникация относно тази характеристика.

6. За известно време сте мислили, че имате проблем
Автосексуалността не представлява психологическо разстройство.
Проучване, публикувано в списанието PLOS ONE, посочва, че има ясно разграничение между разстройство на сексуален интерес/възбуда и асексуалност. Те не са едно и също нещо. Следователно, няма нужда да се патологизира поведение, което не прави нищо повече от изразяване на друг начин за усещане за сексуална идентичност.

7. Може да обичате други хора
Да желаеш себе си, не изключва възможността да обичаш другите. Често се приема, че тази характеристика предполага липса на любов и емоционална връзка, което не е вярно. Така че не забравяйте, че имате много специален дар и това е способността да бъдете привлечени от себе си, като същевременно можете да обичате другите.

8. Да си автосексуален, означава да се наслаждаваш на времето със себе си
Пътуване сам, уикенди у дома без никой друг наоколо, спане сам, наслаждавайки се на тези моменти със себе си. Автосексуалността също означава предпочитане, в много случаи, да бъдеш сам, отколкото с други хора. Това не означава, че избягвате общуването, тъй като това също ви харесва, но предпочитате в по-голяма степен онези моменти без компания.

9. Често чувствате стигмата на автосексуалността
В наши дни има множество полови идентичности и сексуални предпочитания. Въпреки това LGTBIQ обществото все още се съпротивлява на включването на „А" в акронима, поради липса на разбиране на самата автосексуалност. Те вярват, че това е форма на нарцисизъм, а не друга сексуална идентичност.

10. Автосексуалността не означава да си нарцистичен
Важно е да се изясни този аспект: автосексуалните не са същите като нарцисистите. Както ни обяснява статия в Borderline Personality Disorder and Emotion Dysregulation, нарцисистът дефинира много патологичен модел на личността и въздействието върху другите е огромно.

Нарцисистите са свръхчувствителни, нестабилни, агресивни и манипулативни хора с условно самочувствие и високо ниво на вътрешен гняв. Автосексуалните хора не причиняват психологически щети на другите. Да изпитвате сексуално желание към себе си, не означава, че не оценявате, не уважавате или не знаете как да се грижите за междуличностните отношения.

11. Страхувате се да не бъдете съдени
Ако има нещо, което ви тревожи и безпокои, това е, че другите не разбират какво чувствате към сексуалността. Вярно е, че това е част от нашата интимност, но докато другите могат да бъдат много отворени, когато става дума за изразяване на техните вкусове и предпочитания, вие винаги сте виждали бариера в това отношение.

12. Не ви привлича порното
Съдържанието за възрастни не представлява интерес за вас, тъй като не генерира много сексуална възбуда. Малко по малко сте открили, че гледането в огледалото е по-възбуждащо от гледането на порнография.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене