"Прекрасни дни" на Вим Вендерс взе наградата на публиката на "София филм фест на брега"

Кадър от филма "Прекрасни дни"
Снимка: София филм фест

Филмът "Прекрасни дни" на Вим Вендерс спечели наградата на публиката от 22-рото издание на "София филм фест на брега".

В основната конкурсната програма журито с председател проф. Георги Дюлгеров избра да награди със статуетката "Сребриста чайка" на Община Бургас актрисата Гергана Коферджиева-Гройс.

"Продължаваме една тенденция, която се наложи през последните години. Струва ни се важно да подкрепим някой или нещо в българското кино, за да дадем признание на човек, който го е заслужил. Така миналата година наградихме актрисата Светлана Янчева", заяви проф. Дюлгеров и допълни, че през 2024 г. присъжда посмъртно наградата "Сребриста чайка" за "изключителното и вълнуващо изпълнение на актрисата Гергана Коферджиева-Гройс (1932 - 2021) във филма "Блудният син" на режисьора Димитър Сарджев", предаде БТА.

Статуетката връчи заместник-кметът на Община Бургас Диана Саватева. Прие я Димитър Сарджев, който обяви, че ще я предаде на нейните синове Милен и Борис Гройс. "Надявам се, че сега отнякъде тя гледа и се усмихва с нейната особена усмивка", допълни той.

Наградата на публиката от името на Вим Вендерс получи директорът на "София филм фест" Стефан Китанов, който каза, че е представител на немския режисьор за България. Китанов обяви, че преди броени часове е написал мейл с новината на Вендерс и скоро очаква видео отговор от него, който ще бъде споделен с публиката на фестивала.

Отличието на Областна управа - Бургас за късометражен филм, което се избира от младежкото жури с председател Надежда Косева, отиде при филма "Мама умря днес". То беше връчено лично от областния управител Пламен Янев на режисьора Филип Андреев.

Надежда Косева обяви, че участникът от тазгодишния "Киноклас Бургас", който ще има възможността да посети един от големите европейски кинофестивали, е Симона Славкова.

Преди прожекцията на новия филм на Надежда Косева "Клопка" да постави официален край на тазгодишното издание, публиката имаше възможността да види и краткия игрален филмов проект, създаден от "Киноклас Бургас" в рамките на форума и вдъхновен от епизод от лентата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Храната, която топи мазнините на корема
Най-странните фетиши в секса
Училищни конфликти – съвети за родители
АББА проправя пътя на шведската музика на международната сцена
Рейки – енергията, която лекува

Напишете дума/думи за търсене