Какво да НЕ правите по време на менструация

Менструацията леко променя обичайният ни начин на живот. Кои действия и процедури е добре да избягвате през този период?

По време на менструалния цикъл жените обичайно се чувстват по-слаби и отпаднали, затова е добре да избягват някои дейности.

Ограничете физическото натоварване
Най-добре се въздържайте от тренировки в спортната зала и не вдигайте тежести. Откажете се и от чистенето вкъщи.

Без водни и топли процедури
В първите дни от менструацията гинеколозите съветват да не посещавате басейн и сауна, тъй като има повишен риск от инфекции, като може да се стигне дори до възпаление на матката. Вместо вана, вземайте душ. Прекалено топлата вода може да доведе до главоболие и повишено кръвотечение.

Правете любов с презерватив
Няма правило дали е добре да правите секс по време на менструация - преценете сами дали ви носи удоволствие или дискомфорт. Но лекарите препоръчват да се използва презерватив с цел да се избегнат инфекции - тъй като менструалната кръв е добра среда за развитие на микроби.

Ограничете процедурите и манипулациите
По време на менструация се намалява способността на кръвта за съсирване и се променя хормоналния фон. Поради това има риск от усложнения и по-продължителна рехабилитация след медицински интервенции. През този период не си правете татуировки, лифтинг, дълбок химически пилинг и стягащи процедури.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене