Еднократното носене на дънки вреди на околната среда

Еднократното носене на дънки е вредно за околната среда.

Според учени носенето на един чифт дънки от бързата мода само веднъж създава 2,5 кг въглероден двуокис, което е равносилно на изминаването на 6,4 км с бензинов автомобил,съобщава БТА по информация на сайта на „Дейли мейл".

Бързата мода е термин, който се използва, за да опише процесът на бързо създаване и продажба на евтино, модерно облекло, за да се удовлетвори търсенето.

Учени от Технологичния университет в Гуандун, в Китай, анализират жизнения цикъл на един чифт дънки на марката Levi's - от отглеждането на памука до окончателното им изхвърляне чрез изгаряне. Те установяват, че някои чифтове са носени само седем пъти. Това ги причислява към „бърза мода". При тях се отделя 11 пъти повече въглероден двуокис, отколкото при по-често носените дънки.

„Като ежедневната част от гардероба чифтът дънки има значително въздействие върху околната среда", каза д-р Я Чжоу, водещ автор на изследването.

Изследователите откриват, че въглеродният отпечатък на дънките от бързата мода е с 95-99% по-голям от този на традиционните дънки, които се носят средно 120 пъти. Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани за бърза мода, се транспортират по-бързо и се носят по-малко, преди да бъдат изхвърлени.

„Променящите се модни тенденции подтикват хората да купуват дрехи често и да ги използват краткотрайно, за да продължат да следват последните тенденции", добави д-р Чжоу. „Подобно свръхпотребление води до значително увеличаване на използването на ресурси и енергия в шивашката промишленост чрез ускоряване на цялата верига за доставка на дрехи, включително процесите на производство, логистика, потребление и изхвърляне, като по този начин се засилва въздействието на шивашката промишленост върху изменението на климата".

Учените изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния моден пазар, произвеждат 0,22 кг въглероден двуокис. Същевременно изследователите смятат, че дънките, продавани в магазините за бърза мода, отделят 11 пъти повече емисии.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при бързата мода идват от производството на дънките и влакната, които съставляват 70% от общите емисии.

Останалите емисии се дължат основно на транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, което представлява 21% от общите емисии.

Тъй като транспортът на модела на бързата мода е предимно по въздух, се отделя зашеметяващите 59 пъти повече въглероден двуокис.

Според изследователите марките за бърза мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и хиперпотребление. Това създава огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване.

Смята се, че модната индустрия произвежда 10% от всички световни парникови емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година.

Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните депа за отпадъци вече са причина за „екологична и социална криза".

За щастие изследователите казват, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията.

Купуването на дрехи от офлайн магазини за дрехи втора употреба намалява въглеродните емисии на чифт дънки с 90%. А дънките, които преминават през магазините за дрехи втора употреба, са носени 127 пъти през живота им.

Изследователите също така предполагат, че рециклирането на дънки или използването на услуга за наемане на дрехи може да намали въглеродния отпечатък на едно носене съответно с 85 и 89%.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене