АББА проправя пътя на шведската музика на международната сцена

АББА Снимка: Архив

Групата АББА печели песенния конкурс на „Евровизия" преди 50 години. Следва международен успех, който е началото на шведското нашествие на международната сцена.

Тази година конкурсът на „Евровизия" отново е в Швеция, след като миналата година първо място зае Лорийн – за втори път. Предишният е през 2012 г. Шведски изпълнители са го печелили общо седем пъти, уточнява сайтът на песенния конкурс. Толкова победи има само Ирландия. Люксембург, Франция, Нидерландия и Великобритания са с по пет.

Кариерата на АББА като група продължава до 1982 г. Песните им обаче остават популярни. След тях световна известност печелят и други шведски изпълнители -„Роксет", „Ейс ъв Бейс", Робин, диджей Авичи, Зара Ларсон. Има и такива, които са в сянка, но са с поразителни постижения – композиторът Лудвиг Йорансон и композиторът и продуцент Макс Мартин.

Лудвиг Йорансон тази година спечели награда „Оскар" за оригинална музика за филма „Опенхаймер". Това е втора награда „Оскар" за оригинална музика за 39-годишния шведски композитор. Предишната беше през 2018 г. за „Черната пантера". Той е номиниран и в категорията за оригинална песен за Lift me Up от „Уаканда завинаги" миналата година, но губи от индийската Naatu Naatu.

Не по-малък успех има продуцентът и композитор Макс Мартин. Той стои зад хитове на много от световните суперзвезди от Бритни Сипърс до Тейлър Суифт, Ед Шийран, Уикенд. 

През януари тази година Макс Мартин постави рекорд като продуцента с най-много хитове на първо място в класацията за сингли „Хот 100" на „Билборд" – 24, с песента Yes, and? на Ариана Гранде. Така той задмина Джордж Мартин, продуцирал хитове на „Бийтълс". Като композитор Макс Мартин е на второ място в класацията на „Билболд" – наравно с Джон Ленън, с 26 хита номер едно. Пред тях е само Пол Маккартни с 32 хита, уточнява изданието, цитирано от БТА.

Макс Мартин за първи път доминира в „Хот 100" като продуцент и композитор преди 25 години с хита на Бритни Спиърс - Baby One More Time. Преди това той работи с „Бекстрийт бойс", Робин, Брайън Адамс, Гари Барлоу. Сред триумфалните постижения на Макс Мартин като продуцент са One More Night на „Марун 5", Roar на Кейти Пери, албумът „1989" на Тейлър Суифт, Blinding Lights на Уикенд. Той има 24 номинации за наградата „Грами", от които е спечелил пет. 

Макс Мартин сам обяснява успеха си. Той казва пред „Ню Йоркър", че го дължи на шведската система за извънкласово музикално обучение, която е много достъпна и има школи в цялата страна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене