Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих

Марлене Дитрих. Снимка: Инстаграм

Модна къща "Диор" избра света на актрисата Марлене Дитрих, за да свърже Париж и Ню Йорк, където представи есенната си колекция, навяваща спомен за Холивуд от 30-те и 40-те години на миналия век - период на еманципация в облеклото, предаде АФП.

Артистичният директор на дамските линии Мария Грация Киури е почерпила вдъхновение от родената в Германия Дитрих (1901-1992), за да "съчетае силуета на "Диор" с фантасмагоричното присъствие на дивата и нейното момчешко очарование", според бележките към колекцията.

Подобно на предвоенен филм черното и бялото доминират, докато жената преосмисля тотемите от мъжкия гардероб: свободни панталони, вратовръзка, авиаторско яке, килнат настрана каскет.

В колекцията, по-голямата част от която беше представена в Париж през декември, властва туидът, отново напомнящ мъжката мода, но в много по-лежерна версия.

"Мъжките костюми на Марлене Дитрих предизвикаха скандал, претендирайки за свобода, която, нека не забравяме, включва избора на всяка жена да се облича както желае", се посочва още в бележките към колекцията, информира БТА.

Освен за изпълнителката на песента "Лили Марлен", която изживява последните години от живота си в Париж, "Диор" извиква спомена и за Катрин Хепбърн и Грета Гарбо, също звезди от 30-те години на миналия век и привърженички на флуидността в начина на обличане.

Черпейки от мъжката вселена, те същевременно не се отказват от блясъка на дългите, деколтирани рокли в стил червен килим, от пищно кадифе или стелещ се на вълни шифон.

Мария Грация Киури добавя съвременни щрихи като мини-шорти под строгия костюм, обувки на платформа или блуза с ажурен гръб върху моделите, които се разходиха по подиума пред погледа на актрисите Чарлийз Терон, Аня Тейлър-Джой и Рейчъл Зиглър.

Събитието се проведе в Бруклинския музей, а сценографията беше дело на дуото Claire Fontaine, което обединява концептуалните артисти Фулвия Карневалe и Джеймс Торнхил.

Срещата между Париж и Ню Йорк се състоя и под формата на серия от гравюри, отново в черно и бяло, изобразяващи Айфеловата кула и Статуята на свободата.

Това е "разговор за свободата", за "придаването на форма и съдържание на това, което всяка жена решава да бъде", гласят още бележките към колекцията.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене