Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

д-р Илиана Георгиева
д-р Илиана Георгиева
Акнето е мултифакторно заболяване на космено-мастните фоликули, което засяга голяма част от пълнолетните хора. Причините за появата му са много и различни, степените на тежест – също. Най-често акнето се появява на лицето, раменете, деколтето и гърба. И макар да е често срещан проблем, понякога може да остави сериозни следи след себе си, като атрофични белези, хиперпигментации и неравномерен тен. Факт е, че вида на кожата оказва влияние върху начина, по който ние се възприемаме, и върху начина, по който околните ни възприемат, което неминуемо се отразява върху емоционалното състояние на пациентите. Това е една от причините напоследък все повече хора да се стремят към това да имат по-здрава и по-чиста кожа вместо да прикриват несъвършенствата с тонове грим или филтри. През последните няколко години сме свидетели как социалните мрежи ни заливат с информация за продукти, процедури и изобщо засилват така или иначе набиращата скорост тенденция към това хората да искат порцелановата кожа без пъпки и комедони. Е, това определено породи доста митове и легенди за това какви са причините за акнето и как се лекува то. Ето и някои от тях.

Възрастните не страдат от акне. Всъщност от акне страдат хора на всяка една възраст и от двата пола, като по-тежките форми обикновено засягат мъжете, поради по-високите нива на андрогени. И да – ако си на 40 г. и имаш акне, не си сам. Имаш т.нар. възрастово акне, което се среща все по-често, особено след ерата на Ковид-19 поради ежедневното носене на маски.

Слънцето и солариума лекуват акнето. Много пациенти си мислят, че слънцето и солариума подобрява състоянието на кожата им. Е, това определено е мит . УВ-А и УВ-Б лъчите активират възпалителните процеси и водят до дехидратация на кожата, а тя от своя страна – до повишена мастна продукция, което обикновено влошава акнето. Освен това, излагането на слънце при хора с кожа, склонна към несъвършенства, повишава риска от появата на хиперпигментни петна, което прави ежедневната употреба на слънцезащитен продукт задължителна. Важно обаче е, той да бъде с лека текстура, да не е комедогенен и да е разработен за мазна и акнетична кожа.

Акнето се причинява от мръсотия и честото миене и ексфолиране на лицето е част от лечението. По-леките степени на комедонно акне се лекуват с правилна козметика и локални средства, съдържащи салицилова киселина, ниацинамид, ретиноиди и локални антибиотици. По-тежките форми на акне, при които по кожата на лицето и гърба има пустули или т. нар. гнойни пъпки, се лекуват с перорална терапия, която може да бъде системен антибиотик или изотретиноин. Честото миене и употребата на скраб за лице не само не би помогнало, но дори би влошило акнето, защото води до нарушена бариерна функция на кожата.

Акнето се причинява от шоколад. Шоколадът сам по себе си не може да причини акне. Но е факт, че някои храни като какаови изделия, прясно мляко, кашкавал и жълти сирена могат да го влошат. И все пак не съветвам никога пациентите ми да ограничават изцяло определени храни, защото всяка рязка промяна в начина на живот е стрес за организма. А не трябва да забравяме, че стресът е една от причините за появата на това заболяване.

Начинът на живот няма отношение към акнето. Уви, красотата отвън започва отвътре. Или казано по-просто, кожата ни е огледало на нашия лайфстайл. Така например, липсата на спорт и физическа активност, неправилната диета и някои вредни навици категорично влошават състоянието на кожата ни. Според последните медицински проучвания на Американската асоциация по дерматология съществува особена форма невъзпалително акне, което се среща предимно при пушачи. Като лекар аз винаги съветвам пациентите ми да се стремят към пълно въздържание, но това понякога изисква време и усилия. Възможна алтернатива за пълнолетните пушачи са т.нар. бездимни изделия, като продуктите за нагряване и вейп устройствата. При тях липсва горене, а токсините, които обикновено се намират в цигарения дим, при алтернативните продукти са значително по-малко.

Акнето ще премине, само въпрос на време е. За съжаление, акнето понякога се подценява. Истината е, че когато не се приложи навременно лечение, съобразено със степента на неговата тежест, то може да остави белези и петна по кожата, чието пълно заличаване е изключително труден, дълъг и скъп процес. Като дерматолог винаги съветвам пациентите ми да не се самолекуват, а да търсят експертно мнение навреме, защото за всеки проблем има решение, стига да потърсим помощ в правилния момент.

Визитка на автора:

Илиана Георгиева е лекар по дераматология с богат опит в областта на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ интереси засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лечение на различни заболявания на кожата. Притежава официална диплома по дерматоскопия от Италия, както и сертификати за работа с енергийно-базирани устройства, също от Италия, поставяне на дермални филъри и ботокс.

Илиана Георгиева е член на Български лекарски съюз и член на Европейска Асоциация по дерматология и венерология – EADV. Има участия в многобройни национални и световни конгреси и семинари в областта на кожните болести.

Висшето си образование завършва в Медицински университет – София. Специализира една година в кожна клиника на УМБАЛ „Александровска", след което продължава своето професионално израстване в Клиника по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултета по обществено здраве към МУ – София.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене